Ορατός ο κίνδυνος του φασισμού και της μισαλλοδοξίας

* ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ «WE REMEMBER» ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ *Η ΛΑΡΙΣΑ ΤΙΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2020 15:00
Η φετινή φωτογράφιση για την καμπάνια "We Remember" των κυριών της ΙΣΚΛ Η φετινή φωτογράφιση για την καμπάνια "We Remember" των κυριών της ΙΣΚΛ

Η Λάρισα θα τιμήσει σήμερα την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Μνημείο Ολοκαυτώματος και στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Οι εκδηλώσεις όμως ξεκίνησαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα με τα σχολεία να πρωτοστατούν με αφιερώματα στα θύματα του Ολοκαυτώματος, δράσεις της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και φυσικά της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας.

Ο δραστήριος σύλλογος κυριών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας για 4η συνεχή χρονιά συμμετείχε στην καμπάνια "We Remember" (Θυμόμαστε) και φωτογραφήθηκε για την καμπάνια που στόχο έχει, με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τον πάντα παρόντα κίνδυνο του φασισμού και της μισαλλοδοξίας.

Η διευθύντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Αλίνα Μωυσή μίλησε στην «Ε» για την καμπάνια και τη συμμετοχή σε αυτή της Εβραϊκής Κοινότητας της Λάρισας. «Ήταν πριν τέσσερα χρόνια, λίγες ημέρες πριν από τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (WJC) λάνσαρε την καμπάνια "We Remember". Επρόκειτο για μια πολύ εμπνευσμένη εκστρατεία απόδοσης τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και ευαισθητοποίησης όλου του κόσμου για τον πάντα παρόντα κίνδυνο του φασισμού και της μισαλλοδοξίας. Η καμπάνια ζητούσε από όλους, Εβραίους και μη, να κάνουν κάτι πολύ απλό, αλλά συμβολικό: να φωτογραφηθούν κρατώντας ένα χαρτί με τη φράση «We Remember» - «Θυμόμαστε». Ο σκοπός ήταν, με τη βοήθεια των πανίσχυρων πλέον μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να ανέβουν στο διαδίκτυο τουλάχιστον 6.000.000 φωτογραφίες (τόσες όσα και τα αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος) ανθρώπων και ομάδων. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν απρόσμενα μεγάλη, καθώς συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 12.000.000 φωτογραφίες! Παράλληλα, στην πλατφόρμα "We Remember", που είχε δημιουργηθεί, αναρτήθηκαν ιστορίες και μαρτυρίες επιζώντων των στρατοπέδων, διηγήσεις οικογενειών, φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, όλα συγκλονιστικά, όλα ανταποκρινόμενα σ' αυτήν την ίδια την προτροπή της εκστρατείας: Να θυμόμαστε!

Το εγχείρημα επαναλήφθηκε και τις επόμενες χρονιές με όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή».

 Η φετινή καμπάνια, όπως αναφέρει, ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε συμμετοχή. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, χρώματος και θρησκεύματος από 62 χώρες ανέβασαν τις φωτογραφίες τους με το "We Remember" γραμμένο σε περισσότερες από 26 γλώσσες. Ανάμεσά τους αρχηγοί κρατών, θρησκευτικοί ηγέτες όλων των θρησκειών, πολιτικοί και διπλωμάτες. Επίσης, εβραϊκές κοινότητες και οργανισμοί, αθλητές και ολόκληρες αθλητικές ομάδες, ηθοποιοί, πρόεδροι οργανισμών, σχολεία όλων των βαθμίδων, οικογένειες και ομάδες συνεργατών και φίλων. Το "We Remember" έφερε κοντά περισσότερους από 250.000.000 ανθρώπους, ενώ οι φωτογραφίες προβλήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος σε μια τεράστια οθόνη που στήθηκε δίπλα στο κρεματόριο του Άουσβιτς.

Ανάμεσα σε όλες τις φωτογραφίες που προβλήθηκαν ήταν και αυτή των Εβραίων γυναικών της Λάρισας. «Ο δραστήριος σύλλογος κυριών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την πρωτοβουλία και δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συμμετέχει» αναφέρει η κ. Μωυσή και προσθέτει «Η ομάδα μας αποτελείται από γυναίκες κάθε ηλικίας. Οι συναντήσεις μας γίνονται κάθε 15 ημέρες και είναι πάντα όμορφες και ουσιαστικές, είτε μιλάμε για αναμνήσεις από τα παλαιότερα χρόνια, είτε για σύγχρονα κοινωνικά θέματα, είτε γελάμε, είτε συγκινούμαστε. Μας δένει η αγάπη για την παράδοσή μας και η προσπάθεια διατήρησής της, μας κινητοποιεί η έμπρακτη προσφορά προς τους συνανθρώπους μας, μας ενώνει μια κοινή κληρονομιά, μέρος της οποίας είναι και η τραγική μοίρα του λαού μας στο Ολοκαύτωμα. Όλες ανεξαιρέτως έχουμε κενά στα γενεαλογικά μας δέντρα, κλαδιά που κόπηκαν απότομα και άδικα στα στρατόπεδα θανάτου. Γι αυτό, όπως λέει και η λεζάντα της φωτογραφίας μας στο "We Remember": Θυμόμαστε... Διαφυλάττουμε τη μνήμη... Αναλαμβάνουμε δράση ώστε να μην συμβεί ποτέ ξανά...».

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Π.Ε. Λάρισας, η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας πραγματοποιούν σήμερα εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Ολοκαυτώματος. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. με επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων Λάρισας και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους Ανώτατων Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, πρεσβειών και προξενείων, εβραϊκών οργανώσεων, φορέων και συλλόγων της πόλης. Στις 7.30 μ.μ. θα γίνει η κεντρική εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Το πρόγραμμά της διαμορφώνεται ως εξής:

Χαιρετισμοί:

-Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός

-Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης

-Πρόεδρος Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ

-Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, κ. Μώρις Μαγρίζος

Άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από την όμηρο ναζιστικών στρατοπέδων κ. Νάκη Μπέγα.

Κεντρική ομιλία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο. Συμμετοχή του «Θεσσαλικού Θεάτρου» με αποσπάσματα από τη σκηνική σύνθεση της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κυριακής Σπανού «Το Χαμένο Πρόσωπο της Φλώρα Νισήμ». Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Σοφία Σπανού.

Ν. ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass