ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ «ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ»

Ανοίγουν σπίτια μετά τα capital control

* Μόνο από ένα διαμέρισμα Λαρισαίου σήκωσαν περισσότερα από 20.000 ευρώ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2015 15:54

 

«Αυξημένος» μπορεί να θεωρηθεί ο αριθμός των διαρρήξεων σπιτιών που καταγράφονται στη Λάρισα το τελευταίο διάστημα. Η περίοδος, λόγω των καλοκαιρινών αδειών θεωρείται «ευνοϊκή» για τους διαρρήκτες που ως γνωστόν «δεν πάνε διακοπές», ωστόσο στην ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως η «ένταση» των διαρρήξεων συνδέεται και με την εκταμίευση καταθέσεων λόγω και των γενικότερων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, που ενίσχυσαν και τη φημολογία περί δραχμής.

Μάλιστα παρά την επιβολή ελέγχου στις τραπεζικές συναλλαγές (capital control) οι διαρρήκτες συνεχίζουν το κυνήγι του «χαμένου θησαυρού» εκτιμώντας ότι τα χρήματα που εκταμιεύθηκαν την προηγούμενη περίοδο φυλάσσονται στα σπίτια.

Σε κάποιες περιπτώσεις επιβεβαιώνονται, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα όπου έκλεψαν περισσότερες από 20.000 ευρώ από διαμέρισμα Λαρισαίου, στην πλειοψηφία ωστόσο των περιπτώσεων όχι αφού - με εξαίρεση μικροποσά - δεν βρίσκουν χρήματα, ωστόσο κάνουν άνω – κάτω το σπίτι ψάχνοντας «κρυψώνες».

Οι διαρρήκτες αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τα περιστατικά που καταγγέλλονται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, είτε παραβιάζοντας πόρτες – είτε παραβιάζοντας παράθυρα διαμερισμάτων, εισβάλλουν σε αυτά με τη διαφορά ότι ελέγχουν πρώτα εάν οι ένοικοι είναι παρόντες.

Όπως συνέβη με μια από τις διαρρήξεις που καταγγέλθηκε πρόσφατα, όπου Λαρισαίος που επέστρεψε από την καλοκαιρινή του άδεια, διαπίστωσε ότι οι δράστες από διαμέρισμά του στον 4ο όροφο πολυκατοικίας, έκλεψαν 200 ευρώ, 15 λίρες και κοσμήματα αξίας.

Οι διαρρήκτες αναζητούν χρήματα και χρυσαφικά αλλά σε αρκετές των περιπτώσεων, φεύγουν άπρακτοι, έχοντας νωρίτερα προκαλέσει υλικές ζημιές σε διαμερίσματα, προκειμένου να εισβάλλουν σε αυτά, βάζοντας σε πρόσθετους οικονομικούς μπελάδες τους ιδιοκτήτες των σπιτιών, που πρέπει να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Με την ΕΛ.ΑΣ. να εκτιμά ότι με την επιστροφή και των υπολοίπων αδειούχων, θα αναφερθούν περισσότερες διαρρήξεις. Η γενίκευση του φαινομένου μετά την απόσυρση των καταθέσεων είχε ως αποτέλεσμα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να εκδώσει οδηγίες με προτεινόμενα μέτρα που εκτιμάται ότι θα συμβάλουν τόσο στην αποτροπή ληστειών σε οικίες όσο και στην προστασία των σπιτιών από κλοπές.

Πέραν των αυτονόητων κανόνων, για κλείδωμα του σπιτιού (ακόμη και για ολιγόωρη απουσία), για επιλογή κλειδαριών ασφαλείας, για κλείσιμο παραθύρων κλπ από την ΕΛ.ΑΣ. υπογραμμίζεται προς τους πολίτες να «μην αφήνετε ποτέ μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας και µην γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελματικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσετε στην οικία σας».

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass