ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΩΘΕΙ ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αναζητώντας (ξανά) ένα καλύτερο μέλλον

* Έφτασαν στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Και πρόσκαιρα το βρήκαν. Μαζί με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είχαν κι εκείνοι κάτι παραπάνω από ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι. Όμως η κρίση χτύπησε τη χώρα - κι εκείνους, όπως λένε, διπλά. Αλλοδαποί που ζουν στη Λάρισα μιλούν στην «Ε» για την καθημερινότητά τους στα χρόνια της βαθιάς ύφεσης και το πώς βλέπουν το μέλλον τους στη χώρα

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2015 8:05

Της Παναγιώτας Φούντα

Αν συνεχιστεί η κρίση θα γυρίσουμε πίσω.

Η Λίλι Σιάο ήρθε πριν 10 χρόνια στην Λάρισα, μαζί με τους γονείς της. Μόλις είχε τελειώσει το σχολείο, 19 χρόνων κορίτσι, αποφάσισε να κάνει το ξεκίνημά της στη ζωή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα της. Είχε προηγηθεί η αδερφή της, το 2003, είπε στην οικογένεια που έμεινε πίσω ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι καλά και έτσι ήρθαν κι εκείνοι. Σήμερα, αφού έκανε η ίδια τη δική της οικογένεια, και τα παιδιά της πάνε σε ελληνικό σχολείο, σκέφτεται ότι ίσως ήρθε ο καιρός να γυρίσει πίσω. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ίσως αναγκαστούμε να γυρίσουμε πίσω» εξηγεί με τα λιγοστά ελληνικά και αγγλικά που γνωρίζει. «Η καλύτερη περίοδος στην Ελλάδα ήταν από το 2007 έως το 2009. Η κρίση άρχισε από το 2011 περίπου, και κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα. Οι τελευταίοι μήνες ήταν χάλια. Αυτός ο Τσίπρας φταίει» σημειώνει γελώντας αφού δυσκολεύεται να προφέρει το όνομα του πρωθυπουργού. Παρά το ότι δεν μιλά τη γλώσσα γνωρίζει κάποια πράγματα για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα, από τα λίγα που καταλαβαίνει βλέποντας τηλεόραση. «Και η οικογένειά μου και οι φίλοι μου που ζουν και δουλεύουν σε άλλες πόλεις λένε τα ίδια. Αρκετοί μέσα στους επόμενους μήνες θα γυρίσουν πίσω στην Κίνα». Μάλιστα, παραδέχεται ότι ίσως εδώ στη Λάρισα να είναι και λίγο καλύτερα τα πράγματα, σε σχέση με άλλες περιοχές.

ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΑΕΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ

Η κ. Μένη ήρθε από την Αλβανία το 2007. Λίγα χρόνια νωρίτερα είναι προηγηθεί ο άντρας της, προλειαίνοντας το έδαφος για εκείνη και τα δύο τους παιδιά. Ήταν η εποχή που η οικοδομή ήταν ακόμα στα «πάνω» της και εκείνος ως καλουπατζής δεν έμενε μέρα χωρίς μεροκάματο. Προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φτώχεια, λοιπόν, ήρθε κι εκείνη και αμέσως έπιασε δουλειά ως καθαρίστρια και τα παιδιά γράφτηκαν στο σχολείο. Δούλευε κάθε μέρα, όλη μέρα, αλλά το μεροκάματο ήταν καλό και οι προϋποθέσεις για μια καινούργια, καλή ζωή αρκετά ευοίωνες. Πήραν και αυτοκίνητο, μηχανάκι για τα παιδιά και με τις αποταμιεύσεις – γιατί εξακολουθούσαν να κάνουν οικονομία – ξεκίνησαν να χτίζουν το σπίτι τους στα Τίρανα. Για να μείνουν οι παππούδες σε ένα καλύτερο σπίτι και να έχουν και οι ίδιοι για τα γεράματά τους. Όλα αυτά μέχρι το 2011 που η κρίση χτύπησε για τα καλά την Ελλάδα, αλλά και τη δική τους πόρτα. Ο σύζυγος έμεινε άνεργος, κλείστηκε στο σπίτι κι εκείνη έμεινε να δουλεύει μόνη για να βγάζουν τα προς το ζην. Όμως επειδή η κρίση χτύπησε τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες, οι νοικοκυρές ανάμεσα σε όλες τις περικοπές σταμάτησαν και τη …γυναίκα. Κι από εκεί που η κ. Μένη δούλευε και τις Κυριακές, τα τηλέφωνα σταμάτησαν να χτυπάνε. Μόνο περιστασιακά για κανένα σίδερο, καμιά γενική. «Για να τα βγάλουμε πέρα στείλαμε τα παιδιά πίσω στην Αλβανία. Να πάνε φαντάροι, τουλάχιστον έτσι για δυο χρόνια θα έχουν κρεβάτι να κοιμηθούν και φαΐ να φάνε. Μας κυνηγάει η φτώχεια κορίτσι μου» μονολογεί. Ξανά χωρίς ελπίδα, χωρίς δουλειά και με τα παιδιά μακριά. «Να πάμε κι εμείς πίσω κορίτσι μου, λέμε. Δουλειές δεν έχει αλλά μήπως εκεί που είναι δικοί μας άνθρωποι είμαστε λίγο καλύτερα» λέει απογοητευμένη.

ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο κ. Χαν Μοχάμεντ Φαΐζ ήρθε στην Ελλάδα πριν από περίπου 20 χρόνια, προκειμένου να βρει καλύτερες προοπτικές για τον ίδιο και την οικογένειά του. Εδώ και εννέα χρόνια διατηρεί κατάστημα ψιλικών στη Λάρισα και ζει νόμιμα, πληρώνοντας φόρους στο κράτος, πράγμα που τονίζει με περηφάνια. «Λόγω της οικονομικής κατάστασης τα τελευταία χρόνια ήταν πιο δύσκολα, όμως ο τελευταίος χρόνος ήταν ο χειρότερος. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά όσο κι αν έχουμε δυσκολευτεί δεν θέλω να φύγω από τη Λάρισα, από την Ελλάδα. Εδώ μεγάλωσαν τα παιδιά μου και εδώ θέλω να μείνουν. Αν μεγαλώνοντας θέλουν να φύγουν, ας το αποφασίσουν εκείνα. Εγώ την αγαπώ τη Λάρισα» λέει με σιγουριά. «Ξέρετε από πού φαίνεται ότι η ζωή στην Ελλάδα είναι δύσκολη;» ρωτάει. «Ακόμα και αυτοί οι Πακιστανοί που είναι εδώ θέλουν να φύγουν. Προτιμούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους ή να πάνε σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία. Εδώ δεν υπάρχουν δουλειές. Βέβαια, ούτε και εκείνοι που θέλουν να φύγουν από το Πακιστάν σκέφτονται πια να έλθουν στην Ελλάδα. Έχουν ως στόχο άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι εφημερίδες και τα κανάλια της πατρίδας μου λένε για την κατάσταση της Ελλάδας και την περιγράφουν ως πολύ δύσκολη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass