Ο δρόμος για τη βιομηχανική κάνναβη

ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΩΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ * ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ 1ο ΦΟΡΟΥΜ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2019 16:12

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο Κυριακή 12 Μαΐου στη Λάρισα το 1ο Φόρουμ για τη Φαρμακευτική και Βιομηχανική Κάνναβη στην Ελλάδα, που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η με τη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού.

Με αφορμή το πανελλήνιο φόρουμ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης προσκαλεί παραγωγούς κι άλλους ενδιαφερόμενους που θέλουν να σχεδιάσουμε μαζί την πολιτική για τη βιομηχανική κάνναβη, να δώσουν το παρών στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτίριο Κατσίγρα και να καταθέσουν τις ιδέες τους για το μέλλον αυτού του σημαντικού προϊόντος για τη χώρα μας.

Αναφερόμενος στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα με δήλωσή του στην «Ε» ο κ. Κόκκαλης υποστηρίζει τα εξής: «Η βιομηχανική κάνναβη αποτελεί μια καινοτόμο καλλιέργεια για τους παραγωγούς μας, με βαθιές όμως ρίζες στην ελληνική ύπαιθρο καθώς καλλιεργείτο για πολλές δεκαετίες μέχρι την απαγόρευση και απαξίωση του φυτού στα μέσα του 20ού αιώνα.

Η σημερινή κυβέρνηση με μέτρο, παρρησία και σοβαρότητα ανέτρεψε τις έωλες αντιλήψεις που υπήρχαν για την κάνναβη και προχώρησε στη θεσμοθέτηση όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων ώστε τόσο οι αγρότες όσο και οι επενδυτές να μπορούν να δημιουργήσουν υπεραξίες από αυτή την εξαιρετικά δυναμική καλλιέργεια. Κεντρικός στόχος και επιλογή της παρούσας πολιτικής ηγεσίας είναι η σταθερή σύνδεση της παραγωγής και της μεταποίησης.

Πρόσφατα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από διαβούλευση και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προσέφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής σπόρων κάνναβης από ποικιλίες που δεν είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο ποικιλιών. Επίσης, «άνοιξε» την καλλιέργεια σε γλάστρες και σε συστήματα υδροπονίας εντός θερμοκηπίων, ενώ παράλληλα μπορεί πλέον ο παραγωγός να διαχωρίσει πριν τη μεταφύτευση τα αρσενικά από τα θηλυκά φυτά για μεγιστοποίηση της απόδοσης στο χωράφι. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη μείωση της γραφειοκρατίας ώστε να διευκολύνεται ο καλλιεργητής και ο επενδυτής και να μην καθυστερούν λόγω δευτερευόντων λόγων. Η χώρα μας έχασε κατά το παρελθόν σωρεία ευκαιριών και δεν έχει πλέον περιθώρια να χάσει άλλες. Εργαζόμαστε με συνέπεια και ήθος ώστε να προσφέρουμε στους αγρότες μας συνθήκες για μια αξιοπρεπή διαβίωση και δημιουργούμε τις βάσεις ώστε να γίνουν οι εκμεταλλεύσεις τους βιώσιμες και πιο ανταγωνιστικές. Παρά τις περί του αντιθέτου φοβίες, έχουμε θεσπίσει ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχων στο σύνολο των αγροτεμαχίων στα οποία θα καλλιεργηθούν οι ποικιλίες κάνναβης που δεν είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο και παράλληλα οι κυρώσεις γίνονται πιο αυστηρές. Με αυτές τις ρυθμίσεις διασφαλίζουμε τους σοβαρούς παραγωγούς και μεταποιητές και καθιστούμε ξεκάθαρη τη στάση μας απέναντι στην καλλιέργεια την οποία θέλουμε να επαναφέρουμε στη χώρα με στόχο αυτή τη φορά να μείνει και να εξελιχθεί σε μια από τις καλλιέργειες κλειδιά κυρίως για τις περιοχές της χώρας όπου μπορεί να είναι αποδοτική και προσοδοφόρα. Αναμένουμε σύντομα και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, το θεσμικό πλαίσιο για τον καθορισμό των ορίων CBD και ΤHC στα τρόφιμα καθώς και το θεσμικό πλαίσιο των απαιτούμενων προϋποθέσεων ασφάλειας και ελέγχων για την απρόσκοπτη λειτουργία των μεταποιητικών μονάδων βιομηχανικής κάνναβης, μέσω των οποίων προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass