Ηλιακή άλως στον ουρανό της Λάρισας

ΟΜΟΡΦΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ * ΠΟΙΑ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2019 15:26

Μια εντυπωσιακή ηλιακή άλως γέμισε με τη λάμψη της χθες το μεσημέρι τον ουρανό της Λάρισας. Όσοι είχαν την τύχη να κοιτάξουν ψηλά, είδαν ένα τεράστιο δαχτυλίδι με χρώματα να έχει σχηματιστεί γύρω από τον ήλιο. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που τηλεφώνησαν και στα γραφεία της «Ε» για το φαινόμενο.

Με τη βοήθεια του μετεωρολόγου κ. Πάνου Σκριμιζέα μάς έγινε γνωστό ότι πρόκειται για το φαινόμενο Άλως. Στη μετεωρολογία «Άλως» ονομάζεται το οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Συνεπώς απαντώνται δύο είδη άλω, οι ηλιακές και οι σεληνιακές. Επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα (Cirrostratus).

Τα νέφη αυτών των τύπων βρίσκονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης και έχουν συνήθως θερμοκρασία χαμηλότερη από 40 βαθμούς Κελσίου. Η ακτίνα του φωτεινού δακτυλιδιού που περιβάλλει τον δίσκο του Ήλιου ή της Σελήνης και τα χρώματά του εξαρτώνται από το μέγεθος και τη διάταξη των παγοκρυστάλλων στα νέφη αυτά.

Η πιο συνηθισμένη άλως έχει φαινόμενη ακτίνα 22 μοίρες, δηλαδή όσο περίπου είναι το τόξο στον ουρανό που καλύπτει η ανοικτή παλάμη μας στην έκταση του χεριού μας, από το μικρό δάκτυλο μέχρι τον αντίχειρα.

Η συχνότητα εμφάνισής της στη χώρα μας είναι περίπου 25 φορές τον χρόνο. Πολύ, όμως, σπανιότερα μπορεί να εμφανισθεί, γύρω από τον Ήλιο ή τη Σελήνη, και άλως με διπλάσια ακτίνα, αλλά με μικρότερη λαμπρότητα.

Η εμφάνιση της άλω γύρω από τον Ήλιο ή τη Σελήνη θα μπορούσε να συσχετισθεί με την αλλαγή του καιρού, όπως θεωρεί ο λαός, διότι, όπως αναφέραμε παραπάνω, συνδέεται με την ύπαρξη των νεφών cirrus και cirrostratus στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης.

Γενικά, το φαινόμενο αυτό ανήκει στις «υφεσιακές» καταστάσεις δηλαδή όταν ακολουθεί ύφεση χωρίς αυτό όμως να αποτελεί και ασφαλές προγνωστικό κριτήριο καιρού, παρότι συνήθως το ακολουθούν θύελλες.

Στα γεωγραφικά πλάτη όπως της Ελλάδας, περίπου σε 35 βαθμούς Κελσίου - 41 βαθμούς Κελσίου το φαινόμενο αυτό κρίνεται μάλλον ασύνηθες αλλά όχι και σπάνιο, ιδίως το καλοκαίρι και τον μήνα Φεβρουάριο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass