Η Αγιά δεν ξεχνά τον Δημ. Αγραφιώτη

Συγκινητική εκδήλωση για τα 20 χρόνια από το θάνατό του

Δημοσίευση: 01 Απρ 2019 22:18

Εκδήλωση ως απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του φιλολόγου και ιστορικού ερευνητή Δημήτρη Αγραφιώτη με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Αγιά, στον τόπο όπου έζησε για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του με την οικογένειά του, στον τόπο που αγάπησε όσο λίγοι και που μέσα από επίπονη, επίμονη και πολυετή έρευνα ανέδειξε ουσιαστικά την άγνωστη εν πολλοίς ως τότε μακραίωνη και σπουδαία ιστορία του.

Η εκδήλωση, μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης παρόντων ανθρώπων της οικογένειάς του, φίλων, γνωστών και συνεργατών του από εκείνη την εποχή, διοργανώθηκε από την Ομάδα Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αγιάς που τιμητικά φέρει το όνομά του, σε συνεργασία με το Τοπικό Αρχείο (Γ.Α.Κ.) και τον Δήμο Αγιάς.

Συνοπτικά στο τεράστιο έργο που άφησε πίσω του ο Δημήτρης Αγραφιώτης αναφέρθηκε με ομιλία του το μέλος της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας, κ. Ευάγγελος Τζιγκουνάκης, ενώ για τη δράση του στο Τοπικό Αρχείο μίλησε η νυν προϊσταμένη αυτού κ. Ελένη Τσάπου.

Ο κ. Τζιγκουνάκης στάθηκε ιδιαίτερα στον χαρακτήρα και τα ψυχικά χαρίσματα του ανδρός, αφού άλλωστε υπήρξε καρδιακός του φίλος. Μίλησε για το πόσο σπουδαίος και θαυμαστός άνθρωπος ήταν, για την ευρυμάθειά του, τη ζεστή φωνή του, την αμεσότητα, την ειλικρίνειά του, τη διαλλακτικότητα, τη αφοσίωσή του σαν λειτουργός και παιδαγωγός, για το υψηλό ήθος του. Εξέφρασε πρωτίστως για τον εαυτό του, αλλά μέσα από τα λόγια του και για λογαριασμό όλων των Αγιωτών, προς τη σύζυγο του Δημήτρη Αγραφιώτη, Λίτσα, και τα παιδιά του Κωστή και Νίκο, ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα γενικότερα πρόσφερε και παρέθεσε, μεταξύ άλλων, βασικά βιογραφικά στοιχεία του εκλιπόντος, από αυτά που τον έκαναν να γραφτεί το όνομά του ανεξίτηλα στην ιστορία της Αγιάς, από αυτά που το 1985 του έφεραν την «Εύφημο Μνεία» από την Ελληνική Πολιτεία δια του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σπάνια τότε υψηλή διάκριση, δείγμα ευγνωμοσύνης του Κράτους προς έναν εξαίρετο δημόσιο λειτουργό.

Η κ. Τσάπου, από την πλευρά του Τοπικού Αρχείου, το οποίο, όπως εύστοχα επισήμανε, είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στη Θεσσαλία χάρη στη διορατικότητα και τις άοκνες προσπάθειες του Αγραφιώτη, μίλησε για το πάθος της ιστορικής έρευνας, για τον πολύπλευρο χαρακτήρα και την ανιδιοτελή προσφορά προς την Αγιά του αείμνηστου ιστοριοδίφη. Αναφέρθηκε στο πλούσιο ποικίλο αρχειακό υλικό που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει και να αρχειοθετήσει, το συγγραφικό έργο και τις αλλεπάλληλες συμμετοχές του με εισηγήσεις σε πανευρωπαϊκά και εγχώρια συνέδρια. Υπογράμμισε το γεγονός ότι διετέλεσε άμισθος διευθυντής του Αρχείου, και αναφέρθηκε στις παράλληλες δραστηριότητές του ως ιδρυτικό μέλος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας», ως μέλος του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας, του Συλλόγου Φίλων Αρχαιοτήτων Λαρίσης, της Ομάδας Αρχαιόφιλων Αγιάς, του Συνδέσμου Φιλολόγων Λάρισας, της Εφορείας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας, ως διευθυντή του περιοδικού «Θεσσαλικό Ημερολόγιο», ως επιμορφωτή για τη διδασκαλία μαθημάτων Νεοελληνικής Γλώσσας και Τοπικής Ιστορίας και ως άμισθου Έφορου Αρχαιοτήτων της Επαρχίας Αγιάς.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, παραθέτοντας παράλληλα στο κοινό κάποια γεγονότα από τη ζωή του Αγραφιώτη, ο φιλόλογος καθηγητής και πρώην προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Ψαρής.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε εκ μέρους της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας ο φιλόλογος κ. Οδυσσέας Β. Τσιντζιράκος, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε πως έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή ενός εγχειριδίου τοπικής ιστορίας, πρωτοβουλία που βασίζεται στο όραμα που είχε ο Δημήτρης Αγραφιώτης να δει κάποια στιγμή να εντάσσεται στο σχολικό πρόγραμμα το μάθημα της τοπικής ιστορίας.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο νυν κι ο πρώην αρχιερατικός επίτροπος Περιφέρειας Αγιάς, πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Μακρής και αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δρόσος αντίστοιχα, ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Αργυρούλης και Θεόδωρος Σουλιώτης, οι πρόεδροι της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς και της Τοπικής Κοινότητας Μεταξοχωρίου Ζάχος Μπατζιόλας και Γιάννης Πατσιαβούρας αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καλυψώ» Βασίλης Βαλάρης, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Αγιάς της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Χατζησαλάτας, η πρώην βουλευτής Βάσω Αλεξανδρίδου και ο ιστοριοδίφης, μέλος της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας, Ιωάννης Μανίκας.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass