Από το Μουσείο Αντίστασης, στο Άουσβιτς

Συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη Βουλή προανήγγειλε ο Ν. Βούτσης

Δημοσίευση: 01 Απρ 2019 15:18

Η Ελλάδα κρατά σταθερά ανοιχτό το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, δημιουργεί προϋποθέσεις διεθνοποίησής του και συνδέει την όλη προσπάθεια με τον αγώνα των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου να αντιμετωπίσουν τη διαφαινόμενη ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς και των φιλοναζιστικών δυνάμεων στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Στη θέση αυτή, επικέντρωσε τη σύντομη ομιλία του κατά την επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στις 18 Απριλίου θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής σχετική έκθεση-πόρισμα, με τεκμηριωμένα οικονομικά, ιστορικά και όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την προώθησή του σε διεθνή φόρα.

Η απόφασή μας αυτή, ανέφερε, δείχνει τη σταθερή μας βούληση και για νομική διεκδίκηση σε διεθνείς οργανισμούς, ως ένα ελάχιστο χρέος προς την πατρίδα και τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Ειδικά μάλιστα τώρα - τόνισε - που ναζιστικά μορφώματα, εντός και εκτός Ελλάδος, επιχειρούν να επανεμφανισθούν ως τιμητές στον ευρωπαϊκό ορίζοντα, ποντάροντας στη λήθη των εγκλημάτων τους εις βάρος ολόκληρης της ανθρωπότητας. Γι' αυτό, είπε, καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη, των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, αλλά και της οργανωμένης κοινωνίας, είναι να αναστοχαστεί και να οργανώσει ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά τις προσπάθειές του(ς) για διατήρηση και ανασύσταση της ιστορικής συλλογικής μνήμης.

Στο πλαίσιο αυτής της συλλογιστικής, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ακόμα στην αναγκαιότητα να μην ξεχασθούν κορυφαία γεγονότα μετεμφυλιακού μίσους, όπως η εκτέλεση του Νικ. Μπελογιάννη στις 29 Μαρτίου 1952 απ' τους "νικητές" του εμφυλίου, και προανήγγειλε τη συμμετοχή ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη μεγάλη "πορεία των ζωντανών" για τα θύματα του Ολοκαυτώματος (Εβραίοι, Ρομά, ομοφυλόφιλοι κ.ά.), που θα γίνει στις 2 Μαΐου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς, παράλληλα με τα εγκαίνια μουσείου-έκθεσης για τους Ελληνες θύματα του στρατοπέδου.

Τέλος, αναφερόμενος γενικότερα στον ρόλο των Μουσείων Αντίστασης και την επίδρασή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, τόνισε ότι είναι πολύτιμος και αναντικατάστατος, καθώς μεταλαμπαδεύει ιστορική γνώση, ντοκουμέντα και προσωπικά βιώματα που συνδέουν τις κοινωνίες με το χθες, "διδάσκοντας" πώς να αποφεύγουν τα λάθη τους (αλλά) και (πώς) να τιμούν τους πρωταγωνιστές -και όλους τους αφανείς ήρωες- κορυφαίων στιγμών της ιστορίας τους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Μουσείου Γιάννης Μπέφας -ο οποίος τόνισε την ανάγκη βιωματικής μάθησης της τοπικής ιστορίας μέσω οργανωμένων επισκέψεων των σχολείων στο Μουσείο- ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, ο γνωστός (ΕΠΟΝίτης) δικηγόρος Γιάννης Διαμαντής και ο αντιπρόεδρος της τοπικής ΠΟΑΕΑ κ. Κων. Αγγέλης.

Η επίσκεψη του προέδρου της Βουλής ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους μαρτυρικούς χώρους του Μουσείου από την υπεύθυνη μουσειολόγο κ. Αννα Ιακωβίδου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass