Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ Λ. ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ ΣΤΗΛΙΤΕΥΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

«Χάδια» σε επίορκους υπαλλήλους

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2015 8:01

 

 

Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, στο Δημόσιο εξακολουθεί να βασιλεύει η ατιμωρησία. Αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά η ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

Στην έκθεση περιγράφονται αρκετές υποθέσεις υπαλλήλων που «έπεσαν στα μαλακά» παρά τα σοβαρά παραπτώματα στα οποία υπέπεσαν.

Μάλιστα, ο κ. Ρακιντζής επισημαίνει ότι ούτε το 2014 θεσµοθετήθηκαν µέτρα που θα βοηθούσαν στην κατεύθυνση της αντιµετώπισης της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς.

Μεταξύ των υποθέσεων που επιλαμβάνεται ο γενικός επιθεωρητής, τρεις αφορούν στον θεσσαλικό χώρο.

Πρόκειται για ενστάσεις κατά αποφάσεων, όπως:

- του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας «Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο» με την οποία επιβλήθηκε η ποινή του προστίμου του 1/5 αποδοχών ενός μήνα σε υπάλληλο για το πειθαρχικό αδίκημα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας. Ο εγκαλούμενος υπάλληλος, όπως διαπιστώθηκε από το πόρισμα της διενεργηθείσας για την υπόθεση Ε∆Ε, κατόπιν έγγραφης καταγγελίας γυναικών συναδέλφων του, τις προσέβαλε και τις παρενοχλούσε σεξουαλικά με πράξεις και λόγια εντός του εργασιακού χώρου.

- Της πειθαρχικής ποινής της προσωρινής παύσης έξι μηνών µε πλήρη στέρηση αποδοχών, σε υπάλληλο του Δήµου Λαρισαίων, για το πειθαρχικό αδίκηµα της αναξιοπρεπούς ή ανάρµοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συµπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας. Η εν λόγω υπάλληλος παραπέµφθηκε να δικασθεί ενώπιον του Τριµελούς Εφετείου Λάρισας, γιατί κατά το χρονικό διάστηµα από 1-8-2001 έως 31-10-2011 ενεργώντας µε πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση έβλαψε το Ελληνικό Δηµόσιο µε σκοπό να προσπορίσει παράνοµα ίδιο οικονοµικό όφελος, καθόσον λάµβανε παράνοµα τη σύνταξη της θανούσας µητέρας της, προκαλώντας οικονοµική ζηµία στο ΙΚΑ συνολικού ύψους 77.513,68 ευρώ. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δηµόσιας Διοίκησης άσκησε ένσταση ενώπιον του Δευτεροβάθµιου Πειθαρχικού Συµβουλίου λόγω επιβολής επιεικούς ποινής.

- Της προσωρινής παύσης έξι μηνών µε πλήρη στέρηση αποδοχών σε υπάλληλο του Δήµου Βόλου για το πειθαρχικό αδίκηµα της αναξιοπρεπούς ή ανάρµοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συµπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας, καθώς στις 21-9-2013 συνελήφθη επ’ αυτοφώρω για κατοχή από κοινού ποσότητας ναρκωτικών ουσιών µε σκοπό τη διάθεσή τους. Επίσης στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα ως µέσα διευκόλυνσης της εγκληµατικής δραστηριότητας ενώ µετά από κατ’ οίκον έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δισκία ναρκωτικών ουσιών και φωτοαντίγραφα ιατρικών συνταγών του Ν. 3459/2006. Ο γενικός επιθεωρητής Δηµόσιας Διοίκησης άσκησε ένσταση ενώπιον του Δευτεροβάθµιου Πειθαρχικού Συµβουλίου λόγω επιβολής από το αρµόδιο Πειθαρχικό Συµβούλιο επιεικούς ποινής.

ΜΕΤΡΑ

Μεταξύ των μέτρων που εισηγείται ο γενικός επιθεωρητής είναι:

Η θέσπιση κωλύµατος εντοπιότητας για υπαλλήλους ή λειτουργούς σε κρίσιµους ή ιδιαίτερους τοµείς του κράτους όπως η δικαιοσύνη, η αστυνοµία, το λιµενικό σώµα, η εφορία/κτηµατικές υπηρεσίες, η πολεοδοµία, η επιθεώρηση κ.λπ., µε αποτέλεσµα οι εντόπιοι πολίτες να έχουν ευµενέστερη µεταχείριση απ’ τους ετερόχθονες.

Η κατανοµή των αρµοδιοτήτων και του ανθρώπινου δυναµικού ανά φορέα ή υπηρεσία σύµφωνα µε τις πραγµατικές ανάγκες και µε ορθολογικά κριτήρια (νέα οργανογράµµατα µε οργανωτική ανάπτυξη που περιλαµβάνει σχεδιασµό και περιγραφή θέσεων εργασίας).

Η θέσπιση εσωτερικής κινητικότητας του ανθρώπινου δυναµικού, µε εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης, και µε την προϋπόθεση ότι αυτή γίνεται αξιοκρατικά για την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας και κατά τη δικαστική αντιµετώπιση του θέµατος να εξετάζεται και το δηµόσιο συµφέρον.

Η ιδιωτικοποίηση εκείνων των τοµέων του Δηµοσίου, που δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο αυτού ως imperium, χωρίς όµως το κράτος να απολέσει σε καµία περίπτωση τον ελεγκτικό ή ρυθµιστικό του ρόλο.

Ο αυτοπεριορισµός των συνδικαλιστών στα αµιγώς συνδικαλιστικά τους καθήκοντα.

Η ενίσχυση των µηχανισµών και συστηµάτων ελέγχου και αυτοελέγχου τόσο στην κεντρική όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, µε ουσιαστικότερο και αποτελεσµατικότερο έλεγχο από τις Αποκεντρωµένες Διοικήσεις στους ΟΤΑ και στα εξαρτώµενα από αυτούς νοµικά πρόσωπα, όπως και η επαρκής χρηµατοδότηση των απασχολούµενων εκτός έδρας επιθεωρητών.

Η τοποθέτηση των υπαλλήλων σε άλλη Υπηρεσία, όταν αυτοί προάγονται, διότι πολλές φορές αδυνατούν να επιβληθούν σε πρώην ισόβαθµους συναδέλφους.

Το 2014 κοινοποιήθηκαν στο Γραφείο του ΓΕΔΔ 2203 πειθαρχικές αποφάσεις που εξέδωσαν τα αρµόδια όργανα του στενού δηµόσιου τοµέα και 765 αποφάσεις φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα. Ο ΓΕΔΔ υπέβαλε 149 ενστάσεις κατά οριστικών αποφάσεων και άσκησε τρεις προσφυγές κατά τελεσίδικης πειθαρχικής απόφασης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass