Στην ατζέντα των νοσοκομείων η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ * ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 2019-2022 ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2019 22:02
Η υποδιοικήτρια της 5ης ΥΠΕ κα Παρασκευή Ζαζά και τα μέλη της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο των οικονομικών Η υποδιοικήτρια της 5ης ΥΠΕ κα Παρασκευή Ζαζά και τα μέλη της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο των οικονομικών

Σαφές μήνυμα στους διοικητές αλλά και τους διευθυντές των Οικονομικών Υπηρεσιών των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας τους προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους μειώνοντας παράλληλα τις δαπάνες τους έστειλε χθες το Υπουργείο Υγείας διά της νεοσυσταθείσας Επιτροπής, για τον έλεγχο των οικονομικών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων περιλαμβάνεται στις δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την εξοικονόμηση των δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην περίοδο 2019-2022 με τη συντονίστρια της Επιτροπής υποδιοικήτρια της 5ης ΥΠΕ κα Παρασκευή Ζαζά να δίνει οδηγίες και κατευθύνσεις σε συγκέντρωση διοικητών και στελεχών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Επιτροπής συνέστησε στους διοικητές των νοσοκομείων να εξετάσουν την προοπτική μεταφοράς δομών από μισθωμένους σε ιδιόκτητους χώρους καθώς και να φροντίσουν την αύξηση των μισθωμάτων σε όσες περιπτώσεις μισθώνουν ακίνητα σε φορείς ή ιδιώτες. Ενώ ζήτησε από τους παρευρεθέντες να μισθώσουν όσα ιδιόκτητα κτίσματα παραμένουν κλειστά προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα των νοσοκομείων τους.

Στο πακέτο των δράσεων, που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Υγείας για την εξοικονόμηση των δαπανών των νοσοκομείων περιλαμβάνονται η εμπρόθεσμη πληρωμή των τιμολογίων της ΔΕΗ, που εξασφαλίζει στα νοσοκομεία έκπτωση 27% στο κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η κατασκευή μονάδων παραγωγής οξυγόνου, το κεντρικό σύστημα στις προμήθειες και η διαφορετική προσέγγιση στη συντήρηση του ιατροτεχνικού εξοπλισμού μέσα από πολυετείς συμβάσεις προκειμένου να εξασφαλίζονται οικονομίες κλίμακας.

Εξίσου σημαντική δράση για την εξοικονόμηση δαπανών θεωρείται και η προώθηση των ατομικών συμβάσεων αντί των αναδόχων στους τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης, που παρά την κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με διττό στόχο -εξοικονόμηση δαπανών, κοινωνική πολιτική- υλοποιήθηκε μόλις στο 40% των νοσοκομείων της χώρας στη διάρκεια του 2018.

Η κεντρική κατεύθυνση του Υπουργείου Υγείας είναι η υπογραφή ατομικών συμβάσεων, είπε χαρακτηριστικά η κα Ζαζά για να διευκρινίσει ωστόσο ότι οι διοικήσεις δεν πρέπει να προχωρήσουν σε επιλογές που θα ζημιώνουν τα νοσοκομεία. Αναφορά που δεν πέρασε απαρατήρητη από τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, κ. Δημήτρη Παρθένη, ο οποίος σε παρέμβασή του υποστήριξε ότι ο ίδιος έχει να αντιμετωπίσει σειρά μηνύσεων χωρίς όμως να έχει την υποστήριξη της 5ης ΥΠΕ μετά την υπογραφή ατομικών συμβάσεων στο νοσοκομείο του.

Στη χθεσινή συνάντηση των διοικητών παρευρέθηκε σύσσωμη η Επιτροπή ελέγχου των οικονομικών στην οποία συμμετέχουν ο πρόεδρος Δ.Σ. της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) κ. Πλούταρχος Ψωμιάδης, ο υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας κ. Παύλος Παπαδόπουλος, ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Οικονομικής Εποπτείας Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας κ. Νικ. Καπετανέας και ο οικονομολόγος, μέλος ΔΧ Ε.ΚΑΠ.Υ. κ. Νικ. Πλυτάς.

Έργο της Επιτροπής είναι η διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων με τις Διοικήσεις και τα οικονομικά στελέχη των Νοσοκομείων για την παροχή τεχνογνωσίας στην υλοποίηση των δράσεων εξοικονόμησης δαπανών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, την κεντρικοποίηση προμηθειών Υγείας, ΕΚΑΠΥ και την ενιαία Κωδικοποίηση δαπανών των φορέων του Υπουργείου Υγείας (Νοσοκομεία και ΠΦΥ).

Σημειώνεται τέλος ότι στη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης τα στελέχη της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους διοικητές για σειρά θεμάτων που αντιμετωπίζουν και να απαντήσουν σε ερωτήματα που προκύπτουν από την καθημερινή λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών. 

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass