Ο εκδότης του Κήρυκα, ο Τσίτουμ και το είτζ...

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2019 12:29 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιαν 2019 12:38

1957: Μιχαήλ Χαδέλλης – Ημερήσιος Κήρυκας

1957 Kirikas 1

Τέτοιες ημέρες πριν από 62 χρόνια ο Μιχαήλ Ηλ. Χαδέλλης εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Ημερήσιος Κήρυκας έφευγε από τη ζωή, ύστερα από ασθένεια που τον κράτησε καθηλωμένο στο κρεβάτι του πόνου μετά από 4 περίπου μήνες.

Γεννήθηκε στο Συκούριο το 1903 και στα 27 του χρόνια πήγε στην εφημερίδα Κήρυκας που είχε εκδώσει ο Αδαμάντιος Νικολαίδης. Ξεχώρισε για τη μαχητικότητά του ενώ σταθμό για στη δημοσιογραφική του καριέρα αποτέλεσε η περίοδος της ιταλογερμανικής κατοχής από την αρχή της οποίας ανέλαβε την διεύθυνση της κοινής έκδοσης των εφημερίδων «Κήρυξ», «Ελευθερία» υπό τον τίτλο «Λαρισαϊκός Τύπος».

1987: Το έιτζ στη Λάρισα1987 eitz

Στην Ελλάδα η πρώτη περίπτωση AIDS εμφανίστηκε το 1981, ο πρώτος θάνατος από AIDS καταγράφηκε το 1983 και τα πρώτα δηλωθέντα περιστατικά μόλυνσης HIV το 1984. Η επιδημία ακολούθησε αυξητική τάση μέχρι και το 1997-8, οπότε ακολούθησε πτώση των νέων μολύνσεων HIV ανά χρόνο και σταθεροποίηση μέχρι περίπου το 2003-4.

Στη Λάρισα στις πρώτες ημέρες του 1987 υπήρχε μεγάλη ανησυχία βάσει των δημοσιευμάτων της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ».

Όπως διαβάζουμε από το Wikipedia το AIDS παρατηρήθηκε κλινικά για πρώτη φορά το 1981 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αρχικές περιπτώσεις ήταν ένα σύνολο από χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και ομοφυλόφιλους άνδρες που δεν είχαν κάποια γνωστή βλάβη ανοσοποιητικού και παρουσίαζαν συμπτώματα πνευμονίας από πνευμονοκύστη (PCP), μιας σπάνιας ευκαιριακής λοίμωξης που ήταν γνωστό ότι παρουσιαζόταν σε ανθρώπους με πολύ εκτεθειμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σύντομα ένας επιπρόσθετος αριθμός ομοφυλόφιλων ανδρών ανέπτυξε έναν παλαιότερα σπάνιο καρκίνο του δέρματος, το σάρκωμα Kaposi (KS). Πολλές ακόμη περιπτώσεις PCP και KS εμφανίστηκαν, θέτοντας σε συναγερμό τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία δημιούργησαν μια ομάδα κρούσης προκειμένου να παρακολουθηθεί και να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.

1994: Ο Μέλβιν Τσίτουμ1994 Tsitoum

Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι για μπασκετικούς…

Βρισκόμαστε στο 1994 και ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες που πέρασαν ποτέ από τα λαρισινά γήπεδα μπάσκετ στέλνει μήνυμα μέσω της εφημερίδας προς τους φιλάθλους που τόσο τον αγάπησαν. Ο Μέλβιν Τσίτουμ ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Δάφνης το 1991. Στη Λάρισα ήρθε λίγα χρόνια αργότερα και αγωνίστηκε για δύο χρονιές, αφού νωρίτερα πήγε στη Μούρθια. 

Αλτικότατος και ικανότατος σκόρερ, ψάχνοντας μάθαμε πως στη συνέχεια πήγε στη Νανσί και το 1995 γύρισε στην Ελλάδα, για το Περιστέρι. Ακολούθησε τον Μάλκοβιτς στην Παρί και μετά πήγε στην Τουρκία για την Ούλκερ. Πέρασε από τη Δομινικανή Δημοκρατία, μετά πήγε στις Φιλιππίνες, στη Βενεζουέλα, στην Κύπρο και το Βέλγιο. Σταμάτησε στα 33 του χρόνια το επαγγελματικό μπάσκετ. Όσοι πρόλαβαν να τον δούνε ακόμα θυμούνται τα ριμπάουντ και τις τάπες του.

Ήταν κάτι βράδια στο κλειστό του ΕΑΚ. Αξέχαστα… Τον ευχαριστούμε όπου κι αν βρίσκεται.

Επιμέλεια Κώστας Γκιάστας

Email kg@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass