Φοιτητές από την Κρήτη στον Αγ. Γεώργιο Κραννώνα

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΥ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2018 19:39

Την ερευνητική ομάδα φοιτητών του επίκουρου καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτριου Μποσνάκη, είχαν τη χαρά να φιλοξενήσουν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου.


Οι φιλοξενούμενοι που βρίσκονται στον Κραννώνα στο πλαίσιο πενταετούς ανασκαφικού - ερευνητικού προγράμματος στην αρχαία Κραννώνα του Δήμου Κιλελέρ είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους και τα μνημεία του Αγίου Γεωργίου, και να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα σημεία φυσικής του ομορφιάς. Ξεναγήθηκαν στη μεταβυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στον χώρο πολιτισμού (στο Κονάκι), όπου ενημερώθηκαν για τη νεότερη αγροτική ιστορία του χωριού, και ανέβηκαν στον λόφο του Αγίου Αθανασίου στη θέση Ρουμάνι, απ’ όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μέγεθος της έκτασης του κάμπου των άλλοτε Σκοπάδων Πελασγών.
Λόγω της γεωμορφολογικής θέσης του χωριού, σύμφωνα πάντα και με τα αρχαιολογικά του ευρήματα που κατά καιρούς έρχονται στο φως εκούσια ή ακούσια, θεωρείται για πολλούς δεδομένη η ύπαρξή του από την Κλασική Εποχή.
Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γ. Νανούλη σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών παρέθεσαν γεύμα στο καφενείο του χωριού. Στο γεύμα παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Κιλελέρ Αχιλλέας Βαρδακούλης, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κραννώνα Αντ. Ρετζιάς, και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κραννώνα Κων. Τσαγκλάνης. Στην ξενάγηση συμμετείχε και ο γηγενής μηχανικός Π. Πούσιας, ο οποίος έχει ασχοληθεί στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής του διατριβής με τις διαδρομές του πολιτισμού και της παράδοσης μέσω της ανάδειξης των μνημείων και του φυσικού τοπίου της περιοχής γύρω από την Κραννώνα.
Ο καθηγητής κ. Μποσνάκης ως εξειδικευμένος ερευνητής στη μελέτη των θεσσαλικών επιταφίων αναγλύφων του 5ου και του 4ου αι. π.Χ., εκφράζοντας τον ενθουσιασμό και τον θαυμασμό από τη θερμή υποδοχή του, την ξενάγηση και τη φιλοξενία που έτυχαν εκείνος και η ομάδα του, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους σχετικά με το τρέχον ερευνητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ανασκαφές και σε αρχαιολογικούς χώρους του Αγίου Γεωργίου. Εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες επέκτασης της ερευνητικής συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τον Δήμο προκειμένου να αναδειχθούν στοιχεία της νεότερης ιστορίας που θα ενισχύσουν την ταυτότητα των κατοίκων και την επισκεψιμότητα της περιοχής.
Στο τέλος της βραδιάς, η πρόεδρος του Δ.Σ. Δέσποινα Μπουλασίκη πρόσφερε ως αναμνηστικά δώρα στην ερευνητική ομάδα, θεματικά ημερολόγια του συλλόγου που ξυπνούν μνήμες στους παλαιότερους και βοηθούν τους νεότερους να πιάσουν το νήμα που τους δένει με το παρελθόν τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass