Συνεδριάζει η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας

ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2018 20:51

Στη συνεδρίαση - ίσως και την ερχόμενη βδομάδα - της Συγκλήτου του ΤΕΙ Θεσσαλίας στρέφονται πλέον τα βλέμματα, καθώς η όποια απόφαση αναμένεται να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα για την τύχη του εγχειρήματος της «νέας αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου

Θεσσαλίας», όπως ονομάζεται το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση των δύο Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της περιοχής.
Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη στη Λάρισα του υπουργού Παιδείας Κων. Γαβρόγλου, ο οποίος στην τελευταία του συνάντηση με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, ενώ από προχθές έχει προσκληθεί από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό σε ευρεία σύσκεψη με τους φορείς της περιοχής.
Άσχετα όμως με τον λόγο για τον οποίο ο κ. Γαβρόγλου θα βρεθεί στη Θεσσαλία, η «αναδιάρθρωση» των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα, φαίνεται πως θα «εξαρτηθεί» (και) από τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών.
Ο ηχηρός και αβάσιμος τοπικισμός εγκυμονεί βεβαίως τον κίνδυνο η συζήτηση για τη «νέα αρχιτεκτονική» να εστιάσει στην κατανομή Τμημάτων ανά πόλη και να αφήσει σε δεύτερη μοίρα την επείγουσα ανάγκη διαμόρφωσης στρατηγικού σχεδιασμού. Ποιες Σχολές δηλαδή πρέπει να ιδρυθούν, με ποια προγράμματα σπουδών κ.λπ.
Οι αναφορές, επίσης, του πολιτικού κόσμου στην ανάγκη επένδυσης στην εκπαίδευση είναι διαρκείς, αλλά βουλευτές, ακόμη και των ίδιων κομμάτων μεταβάλλουν τη θέση τους με αφορμή τα συμφέροντα της εκλογικής τους περιφέρειας. Αν συνυπολογισθούν και τα συντεχνιακά συμφέροντα, τότε όντως έχει ενδιαφέρον το πώς θα διαμορφωθεί τελικά ο νέος χάρτης των πανεπιστημίων.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ
Στη χώρα μας δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα αν στην αγορά εργασίας είναι απαραίτητοι οι Τεχνολόγοι, όταν στον αντίποδα όλοι επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει αρκετές Ιατρικές ή Νομικές σχολές. Το σχέδιο Γαβρόγλου για τη «νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» σε αρκετά σημεία δεν απέχει πρακτικών του παρελθόντος. Για παράδειγμα έρχεται να προτείνει στη Σχολή Θετικών Επιστημών στη Λαμία την ίδρυση Τμήματος Μαθηματικών.
Όταν η τύχη του Μαθηματικού Τμήματος όπως της Οδοντιατρικής στη Λάρισα είναι γνωστή.
Δηλωτικό κατά άλλους των κυβερνητικών προθέσεων αποτελεί ωστόσο το γεγονός ότι η παρουσίαση του σχεδίου συνοδεύθηκε από τη δέσμευση για ίδρυση Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα. Όταν για παράδειγμα, δεν υιοθετείται το αίτημα της Ιατρικής για μονοτμηματική Σχολή, όπως και οι άλλες Ιατρικές.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας προκύπτει από μνημονιακή επιταγή, ενώ σε αντίθεση με το σχέδιο «Αθηνά» υπάρχει χρόνος διαβούλευσης και δεν αιφνιδιάσθηκε η εκπαιδευτική κοινότητα. Ωστόσο και στα δύο εγχειρήματα δεν προηγήθηκε κάποια έρευνα, κάποια μελέτη που να κατέγραψε ανάγκες ή να ανέδειξε προτεραιότητες.
ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ
Στην προχθεσινή σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο Λάρισας, ο κ. Καλογιάννης απευθυνόμενος στην εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ επισήμανε την ανάγκη της «σύνθεσης απόψεων», ενώ σε δραματικό ύφος ο αναπληρωτής δήμαρχος, Γ. Σούλτης, απηύθυνε έκκληση στον εκπαιδευτικό κόσμο του ΤΕΙ Θεσσαλίας για ενότητα. Όπως είναι γνωστό η κοινότητα των Τμημάτων που εδρεύουν στη Λάρισα εμφανίζεται διχασμένη, καθώς άλλοι λένε «ναι υπό προϋποθέσεις» στο σχέδιο Γαβρόγλου και άλλοι το απορρίπτουν εξαρχής.
Παρά τις διαφωνίες για τους όρους της συγχώνευσης, η συντριπτική πλειοψηφία ωστόσο τάσσεται υπέρ της «ισόρροπης» συγχώνευσης, ενώ μειοψηφεί η άποψη το ΤΕΙ Θεσσαλίας να παραμείνει αυτόνομο τεχνολογικό Ιδρυμα.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ακριβώς επειδή, με αφορμή και τις πολιτικές του παρελθόντος, το ΤΕΙ Θεσσαλίας αποδυναμώθηκε ουσιαστικά σε ό,τι αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό (από 220 στο παρελθόν, σήμερα υπηρετούν περί τους 110 εκπαιδευτικούς), ενώ σοβαρά είναι και τα προβλήματα υποχρηματοδότησης.
Αν συνυπολογισθούν τα προβλήματα με τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων, τη μη υλοποίηση – μέχρι πρόσφατα – μεταπτυχιακών κ.λπ., αρκετά Τμήματα αντιμετωπίζουν ουσιαστικό προβλήματα επιβίωσης με δεδομένο επίσης ότι δεν αποτελούν «πόλο έλξης» για τους νέους φοιτητές. Πρόβλημα πανελλαδικό.
Αυτό όμως που δεν μπορεί να παραβλεφθεί αφορά στο γεγονός ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας διαθέτει τεράστιες υποδομές, ειδικά τα Τμήματα των Τεχνολόγων Γεωπόνων (αγρόκτημα, θερμοκήπια κ.λπ.) ενώ τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του ΕΣΠΑ, επενδύθηκαν δεκάδες εκατ. ευρώ για νέα, σύγχρονα κτίρια. Επενδύσεις που μένει να αποδειχθεί πώς θα αξιοποιηθούν στον νέο σχεδιασμό.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass