Ρέματα, θάλασσα «έπνιξαν» τα παράλια

* «ΠΛΗΓΕΣ» ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΜΠΩΝ * ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΕΚΟΨΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ - ΣΚΛΗΘΡΟΥ

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2018 22:50

Κύμα κακοκαιρίας σάρωσε χθες τα παράλια των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, προκαλώντας υπερχείλιση ρεμάτων, πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα, αποκλεισμό περιοχών, καθώς και κατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους.

Η συνεχής και έντονη βροχόπτωση, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανατολικούς ανέμους των 7 μποφόρ, που ωθούσαν τον κυματισμό της θάλασσας προς τη στεριά, μαζί με τα ορμητικά νερά των ρεμάτων που καταλήγουν στην παραλιακή ζώνη και των δύο δήμων αντίστοιχα, σκέπασαν μεγάλες εκτάσεις γης.

Καταστροφές σημειώθηκαν και στα ορεινά του Δήμου Αγιάς, όπου η ορμή του νερού των ρεμάτων προκάλεσε κατολίσθηση μεγάλης έκτασης βουνοπλαγιάς, στον επαρχιακό δρόμο Αγιοκάμπου –Σκλήθρου, λίγα χιλιόμετρα μετά την παραλία Ρακοπόταμου, «εξαφανίζοντας» στην κυριολεξία κομμάτι του δρόμου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η πρόσβαση από και προς το Σκλήθρο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του Δήμου Αγιάς κ. Βασίλη Λέτσιο, η κατολίσθηση σημειώθηκε στο ίδιο σημείο που είχε γίνει ξανά τον περασμένο χειμώνα, αλλά αυτή τη φορά ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου σημείου του δρόμου, δεν προβλέπεται να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις, καθώς όπως υποστήριξε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας κ. Χρήστος Καραμπούζης, θα πρέπει πρώτα να στεγνώσει η περιοχή από τα νερά.

Η οδική σύνδεση με το Σκλήθρο, γίνεται μέσω της Ελάφου.

Πάντως χθες, από τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμανε συναγερμός τόσο στη δημοτική αρχή Αγιάς, όσο και στη δημοτική αρχή Τεμπών, οι οποίες επιχειρούσαν με εκσκαφείς να διανοίξουν τα ρέματα, ώστε να ωθήσουν τη ροή του νερού προς τη θάλασσα, για να αποφύγουν, όσο το δυνατόν, πλημμυρικά φαινόμενα.

Επίσης, δύναμη της Αστυνομίας, τοποθέτησε σήμανση απαγόρευσης της διέλευσης οχημάτων (με κορδέλες και κώνους) και στις δύο πλευρές των πέντε ρεμάτων που καταλήγουν στον παραλιακό δρόμο Αγιοκάμπου-Σωτηρίτσας- Βελίκας, ενώ κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, βρίσκονταν σε συνεχή κίνηση, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν στις κλήσεις κατοίκων της περιοχής για αποστράγγιση νερών που είχαν πλημμυρίσει υπόγεια σπιτιών.

Παράλληλα στη Σωτηρίτσα, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, οι οποίες αποκαταστάθηκαν την ίδια μέρα.

Μεγάλες καταστροφές στον εξοπλισμό που είχαν τοποθετήσει στην αμμουδιά, υπέστησαν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα παράλια του Δήμου Αγιάς.

Ομπρέλες, ξαπλώστρες, ξύλινοι διάδρομοι, βρέθηκαν μέσα στα κύματα και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, μετρούν μεγάλες απώλειες, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η θερινή σεζόν.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Η ένταση των φαινομένων, δυσκόλεψε τις παρεμβάσεις που επιχείρησε η δημοτική αρχή Τεμπών, στην αποσυμφόρηση των δύο παραποτάμων της περιοχής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο, μηχανήματα του Δήμου προσπαθούσαν επί ώρες να διαπλατύνουν τις εκβολές του ρέματος Παλαιοποτάμου, που βρίσκεται ανάμεσα από τους παραλιακούς οικισμούς Κουλούρας και Μεσαγγάλων, καθώς και του ρέματος Παπαπουλίου, που βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Καστρί-Λουτρό και Νέων Πόρων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η ευρύτερη περιοχή από τον μεγάλο όγκο νερού και να αποφευχθούν πλημμύρες.

Οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, καθότι η ορμή των κυμάτων της θάλασσας, διέλυε την ίδια στιγμή, κάθε ανθρώπινη παρέμβαση.

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο κ. Κολλάτος, ευτυχώς προ ημερών, η δημοτική αρχή είχε καθαρίσει τα δύο ρέματα από τη βλάστηση, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε και διάνοιξή τους, όπου ήταν εφικτό.

Στα Μεσάγγαλα και σε άλλες παραλίες του Δήμου Τεμπών, πλημμύρισαν οικόπεδα, δρόμοι, σπίτια και καταστήματα. Τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση στις συγκεκριμένες περιοχές καθότι σύμφωνα με τον δήμαρχο «βρίσκονται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass