«Μια πόλη έχει μέλλον μόνο όταν σχετίζεται με τη μάθηση»

ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ 1ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2018 22:18

«Μια πόλη έχει μέλλον μόνο όταν σχετίζεται με τη μάθηση» τόνισε χθες ο καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Teachers College, Columbia University της Νέας Υόρκης, Τεντ Φλέμιγκ με αφορμή το 1ο Θερινό Σχολείο που ξεκινά σήμερα στη Λάρισα, με τίτλο «Χτίζοντας μια Πόλη που μαθαίνει: Καινοτόμες μέθοδοι και προγράμματα».

Το διεθνές συμπόσιο διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης.

Στη διοργάνωση αναφέρθηκε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης καλωσορίζοντας στη Λάρισα τον διεθνούς φήμης ακαδημαϊκό κ. Φλέμινγκ προσθέτοντας ότι αποτελεί τιμή για την πόλη, η παρουσία του και η συμμετοχή στην προσπάθεια του Δήμου.

Αναφερόμενος στη διοργάνωση ο κ. Καλογιάννης, υπενθύμισε ότι «τον Δεκέμβριο του 2015 η Λάρισα έγινε η πρώτη ελληνική πόλη - μέλος του δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO ενώ τον Σεπτέμβριο του 2017 η Λάρισα αποτέλεσε μία από τις 16 πόλεις στον κόσμο που βραβεύθηκαν από την UNESCO στο Κόρκ της Ιρλανδίας».

Για να σημειώσει μεταξύ άλλων πως «σκοπός μιας Πόλης που Μαθαίνει είναι η προώθηση της κριτικής σκέψης, η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, η ενθάρρυνση των συνεργασιών, αλλάζοντας ριζικά αντιλήψεις και μετασχηματίζοντας τοπικές κοινωνίες και πολίτες.

Η Λάρισα ανέλαβε συνειδητά την πρωτοβουλία εδώ και πολύ καιρό με δεκάδες δράσεις και εκδηλώσεις να γίνει μια Πόλη που Μαθαίνει, αλλάζει και αντιστέκεται στην κρίση, ανοίγοντας παράλληλα ένα δημόσιο διάλογο που χρειαζόμαστε.

Αυτή τη χρονιά ο Δήμος μας οργανώνει το 1ο Θερινό Σχολείο για πόλεις που μαθαίνουν, φιλοδοξώντας να τον κάνει θεσμό. Οι ειδικοί και τα στελέχη των Πόλεων που Μαθαίνουν, οι πολίτες σε συνεργασία με διανοητές της Διά Βίου Μάθησης θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να εμβαθύνουν σε θέματα ποιότητας, οργάνωσης και αξιολόγησης των προγραμμάτων που υλοποιούνται σε διεθνές επίπεδο, να αναπτύξουν κοινές δράσεις και τελικά να χρησιμοποιούν κοινή γλώσσα. Επίσης, να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός δυναμικού δικτύου έμπειρων στελεχών των πόλεων που ανήκουν στο παγκόσμιο δίκτυο της UNESCO (Learning Cities).

Ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού εργαστηρίου έγινε με βάση τις αρχές της Διά Βίου Μάθησης από διακεκριμένους στοχαστές του επιστημονικού πεδίου της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, όπως ο βραβευμένος από την επιστημονική κοινότητα καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης Ted Fleming, και ο καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο ΕΑΠ, Αλέξης Κόκκος».

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημ. Δεληγιάννης διευκρινίζοντας ότι τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν από σήμερα στον Μύλο του Παππά. Ενώ στις 9 το πρωί μεθαύριο Σάββατο 16 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής στο Μεζούρλο και στο πλαίσιο του διεθνούς συμποσίου, 50 στελέχη 16 πόλεων της Ελλάδας και του εξωτερικού θα συμμετάσχουν με τις εισηγήσεις τους «σε ένα γόνιμο διάλογο» σε μια συζήτηση για καλές πρακτικές «για πόλεις πράσινες, υγιείς, με κοινωνική συνοχή, με απασχόληση στην περίοδο της κρίσης» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Δεληγιάννης.

Ο κ. Φλέμινγκ σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία της μάθησης και της διά βίου μάθησης για τη βελτίωση των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών. Για να τονίσει πως «μου αρέσει πάρα πολύ η ιδέα ότι η Λάρισα είναι μια πόλη που μαθαίνει, και μου αρέσει πως όλοι έχουν μια κοινή ιδέα, να υποστηρίξουν τη Λάρισα», προσθέτοντας ότι «αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι μια πόλη έχει μέλλον μόνο όταν σχετίζεται με τη μάθηση».

Η διευθύντρια Έρευνας, Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης της ΕΕΤΑΑ, Γεωργία Γκόνου, χαρακτήρισε «πρωτοποριακό το εγχείρημα για τη χώρα μας» προσθέτοντας ότι η ΕΕΤΑΑ «θα σταθεί δίπλα στον Δήμο Λαρισαίων αφού τέτοια προγράμματα μας κάνουν καλούς πρεσβευτές».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Να σημειωθεί πως στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και παράλληλες δράσεις, όπως έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» (Μύλος), τελετή βράβευσης των έργων που προκρίθηκαν στο πλαίσιο του μαθητικού καλλιτεχνικού διαγωνισμού με θέμα «Η Πόλη που θέλω – Η Πόλη που Ονειρεύομαι» (Αύριο Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 19.00 στον Μύλο του Παππά).

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν επίσης, η διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής Σταυρούλα Μπαξεβάνου, η παιδαγωγικά υπεύθυνη των ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων Λίνα Μουσιώνη, η παιδαγωγικά υπεύθυνη των ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Λαρισαίων Βάσω Κυρίτση και η ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας, Βάσια Νημά.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass