Κοσμοσυρροή προσκυνητών στη Μονή Σπαρμού Ολύμπου

ΜΕΡΕΣ ΚΑΤΑΝΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2018 21:00

Την «τιμητική» της είχε και φέτος η ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, εκεί όπου για ακόμη μία χρονιά δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές στην ετήσια πανήγυρη του Αγίου Πνεύματος(Κυριακή και Δευτέρα), με κυρίαρχα στοιχεία τη θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη και… την ιδιαίτερα μεγάλη κοσμοσυρροή.


Και όλα αυτά, με ζεστό καιρό και με το πράσινο να «πλημμυρίζει» την εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, όπου είναι χτισμένο το επιβλητικό μοναστήρι, εκεί στα ψηλά του Ολύμπου. Άλλωστε, είναι γνωστή η φήμη του φιλόξενου μοναστηριού (…φήμη που «απλώθηκε» σε όλες τις γωνιές της χώρας, με μεγάλη επισκεψιμότητα ιδίως τα τελευταία χρόνια), ως ένα μοναστήρι – «κόσμημα» με ιδιαίτερα δραστήρια αδελφότητα πατέρων, μία ακόμη πνευματική «κιβωτός» της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ως χώρος πνευματικής και ψυχικής ανάτασης και περισυλλογής, ως χώρος ηρεμίας και ησυχίας, ως βάλσαμο παρηγοριάς για πολύ κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες.
Την παραμονή της εορτής, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέσθηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός με Θείο Κήρυγμα.
Ανήμερα της εορτής, στο ασφυκτικά γεμάτο Καθολικό της Μονής, όπου κυριάρχησε η συνεχής ροή επισκεπτών που ήθελαν να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα, αρχικά τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ και Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης χειροτονήθηκε από τον μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα ως πρεσβύτερος ο διάκονος της Ι. Μητρόπολης π. Νεόφυτος Παπαδημητρίου και στο τέλος από τον μητροπολίτη κ. Εμμανουήλ τελέσθηκε η χειροθεσία του ως αρχιμανδρίτης της Ι. Μητρόπολης.
Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, και με «φόντο» το πράσινο τοπίο του Ολύμπου, έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας (την υποβάσταζαν τιμητικά οπλίτες - καταδρομείς του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου) γύρω από το μοναστήρι. Η λιτάνευση της Εικόνας κατέληξε στο αίθριο, στη Φιάλη της Μονής, όπου αναπέμφθηκε δέηση.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και το μνημόσυνο των κτιτόρων της Μονής.
Στις εφετινές πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, το «παρών» έδωσαν:
Ο βουλευτής Λάρισας Κων. Μπαργιώτας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι – πρ. αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας Μαρία Μαμάρα και Αθ. Παιδής, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας η αν. διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικής Ανάπτυξης Ζωή Φτίκα, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελασσόνας, αξιωματικοί του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, καθώς και εκατοντάδες προσκυνητές και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, του νομού Λάρισας, των νομών Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Γρεβενών, αλλά και από άλλους νομούς.

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass