«Προσκύνησαν» σε ναό μ’ αντρειωμένο άγιο

Εκδηλώσεις στη «Γούνιτσα» για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2018 15:28

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιόρτασε χθες Κυριακή o Δήμος Λαρισαίων στα Μικρά Θεσσαλικά Τέμπη (για δεύτερη χρονιά) –στο σημείο εκείνο όπου ο Πηνειός «εισβάλλει» στη λαρισινή πεδιάδα- στον προαύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, η Αντιδημαρχία Πρασίνου και η ΔΕΥΑΛ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, την Τοπική Κοινότητα Αμυγδαλέας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλέας-συνοικισμού Αμυγδαλέας «Γούνιτσα», διοργάνωσαν εκδηλώσεις όπως διαδρομές στις όχθες του Πηνειού, αλλά και πλωτή διάσχιση του ποταμιού με βάρκες τύπου ράφτινγκ. Επίσης η έφορος Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια ξενάγησε τους παρευρεθέντες στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Η φιλόλογος και πρόεδρος της ΔΡΥΑΣ, κ. Κατερίνα Κόσσυβα, στην ομιλία της μεταξύ άλλων σημείωσε πως «Σήμερα ζωντανεύει με την παρουσία μας ένας όμορφος τόπος της λαρισινής γης, μια γωνιά του θεσσαλικού κάμπου, που αποτελεί ένα θαύμα της φύσης. Ένα ποτάμι με βαθύσκιωτα πλατάνια, που περνάει από το στενό πέρασμα, την κοιλάδα της Γούνιτσας, βράχοι απόκρημνοι και επιβλητικοί, εννιά βάθρα μιας πετρόκτιστης γέφυρας πιο πάνω κι ένας ναός μ’ έναν αντρειωμένο άγιο συνθέτουν τη γοητεία αυτού του τόπου. Μικρά Τέμπη τα ονόμασαν εύστοχα. Γιατί οι ομοιότητές του με την άλλη, μεγάλη κοιλάδα των Τεμπών, είναι φανερές.

 Αναρωτιόμαστε όλοι μας πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια ομορφιά σε απόσταση αναπνοής από την πόλη μας και να μην την έχουμε ανακαλύψει. Ένας λάτρης του τόπου, o Στάμος Γραμμένος, η φίλη αρχαιολόγος Σταυρούλα Σδρόλια και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος ο Αποστόλης Σουρλαντζής είναι αυτοί που συνέβαλαν στην ανάδειξή του. Έγινε η αρχή. Τα συναισθήματα όλων μας είναι το δέος και ο θαυμασμός σ’ αυτό που η φύση και οι άνθρωποι δημιούργησαν στο πέρασμα του χρόνου. Κι απ’ την άλλη μια ευθύνη για τη διαχείριση αυτής της μοναδικής ομορφιάς.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα ο άνθρωπος αντιμετώπισε τη γη με μια απληστία. Κατέστρεψε και συνεχίζει να καταστρέφει τη φύση και το περιβάλλον χωρίς σεβασμό στη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Με την παρουσία μας εδώ σήμερα θέλουμε να δώσουμε το «παρών» σε μια εκδήλωση που είναι Γιορτή του Περιβάλλοντος, θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα, φτάνει κάποιες ευαίσθητες χορδές της ψυχής μας να αφυπνιστούν και να ενεργοποιηθούν. Να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε σε θέματα που αφορούν στη συνέχιση της ζωής και στην ταυτότητα του τόπου μας.

Δεν αρκεί όμως να είμαστε περιστασιακά θαυμαστές της φύσης ή γραφικοί φυσιολάτρες. Η αγάπη μας για το περιβάλλον πρέπει να είναι ένας διαρκής αγώνας για την προστασία του, πρέπει να είναι στάση ζωής. Αυτό που η παράδοση μας φέρνει μέσα από την πρακτική χιλιάδων χρόνων, ας το σεβαστούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η κ. Κόσσυβα.

Στην εκδήλωση όπου βρέθηκε πολύς κόσμος ακολούθησε βιωματική προσέγγιση του ποταμού για τα παιδιά από μουσειοπαιδαγωγό της ΔΡΥΑΣ, ενώ έκλεισε με φαγητό, παραδοσιακή μουσική και χορό κάτω από τα σκιερά πλατάνια του ειδυλλιακού αυτού χώρου. Ο αντιδήμαρχος Απ. Σουρλατζής τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια γιορτές όπως αυτή να καταστούν θεσμός, αφού βρίσκουν τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου.

*Αξίζει να σημειωθεί πως στο προαύλιο του ναού υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον Πηνειό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass