«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, “σημαιοφόρος” των ιμπεριαλιστών»

* Αντιπολεμική συγκέντρωση ΕΕΔΥΕ και ΕΚΛ στη Λάρισα

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2018 21:39

Την αντίθεσή τους «στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε στην περιοχή μας καθώς και στη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς» με αφορμή και το γεγονός ότι «στη Λάρισα εδρεύει το Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ε.Ε. που διαδραματίζει κομβικό ρόλο ενώ πρόσφατα

παραχωρήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στις ΗΠΑ βάση στάθμευσης αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών στην 110 Πτέρυγα Μάχης» διαδήλωσαν χθες εκατοντάδες φιλειρηνιστές, συμμετέχοντας στην αντιπολεμική συγκέντρωση.
Την κινητοποίηση που κατέληξε με πορεία στην πύλη της 1ης Στρατιάς συνδιοργάνωσαν οι Γραμματείες Θεσσαλίας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Η πανθεσσαλική αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, ξεκίνησε με μουσική εκδήλωση στην πλατεία ΑΤΑ, με το μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ Γιάννη Σκόκα μιλώντας στη συγκέντρωση, να απευθύνει «κάλεσμα επαγρύπνησης και ετοιμότητας του λαού μας μπροστά σ’ αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, εξελίξεις οι οποίες φέρνουν πολύ κοντά τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου , άμεσης πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας».
Προσθέτοντας ότι «για όσους αναζητούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ τούς θυμίζουμε πως με τη χώρα μας μέλος του ΝΑΤΟ έγινε η εισβολή και η κατοχή της Κύπρου. Στο ΝΑΤΟ ήμασταν όταν είχαμε το επεισόδιο στα Ίμια που έκλεισε με την επίσημη αναγνώριση των αμφισβητήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Με τα φτερά του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ βομβαρδίστηκε και διαμελίστηκε η Γιουγκοσλαβία. Σε αποστολή του ΝΑΤΟ ήταν τα σκάφη του πολεμικού μας ναυτικού και του λιμενικού που ουσιαστικά διεμβολίστηκαν από τουρκικά πλοία. Με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζονται σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία (ενιαίος επιχειρησιακός χώρος). Με την έναρξη σχεδόν την παρουσίας της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας στο Αιγαίο αυξήθηκε κάθετα η Τουρκική επιθετικότητα.
Αντίστοιχη είναι η «θαλπωρή» της ΕΕ που δεν έχει κάνει τίποτε ουσιαστικό για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αλλά κι απέναντι στις αυξανόμενες παραβιάσεις του εναέριου αλλά και θαλάσσιου χώρου από την Τουρκία, αφού κατά τα άλλα «τα σύνορα της χώρας μας είναι σύνορα της Ευρώπης».
Έδωσε πλήρη κάλυψη στον νέο βομβαρδισμό της Συρίας από ΗΠΑ - Μ. Βρετανία - Γαλλία λίγες βδομάδες πριν και γι΄αυτό δεν ξεπλένεται από τη συμμετοχή στο έγκλημα επειδή δηλώνει «έκπληκτη» δια στόματος του προέδρου τη Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ζ.Κλ. Γιουνγκέρ για τους χειρισμούς των ΗΠΑ που αποχώρησαν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Δεν αποτέλεσε και δεν αποτελεί αντίπαλο δέος του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ. Η στάση της διαφοροποιείται ακριβώς μόνο όταν θίγονται τα συμφέροντα των Ευρωπαϊκών μονοπωλίων καθώς π.χ. στο Ιράν έχουν μπίζνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων βιομηχανικοί κολοσσοί από την ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία κ.ά.).
Αυτή η εξέλιξη είναι ακόμη ένας κρίκος στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή. Δείχνει πως αυτοί είναι ακατάπαυστοι, όσες συμφωνίες κι αν υπογραφούν, είναι μόνο προσωρινοί συμβιβασμοί αυτών των αντιθέσεων ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους».
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ταυτιστεί τόσο με τον ρόλο που έχει αναλάβει ως «σημαιοφόρος» της πολιτικής των ιμπεριαλιστών στην περιοχή που έχει αναγάγει σε ίνδαλμά της τον εγκληματία Τρούμαν» κατέληξε ο ομιλητής.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, Δήμητρα Παπαστεργίου, υπογράμμισε πως «η ελληνική κυβέρνηση στο όνομα της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» που πρακτικά σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων γύρω από τον στόχο μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό, μεταφορικό κόμβο, αλλά και εξαγωγή κεφαλαίων από ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους στην ευρύτερη περιοχή, αναλαμβάνει ενεργό και ταυτόχρονα βρώμικο ρόλο ως σημαιοφόρος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, εμπλέκοντας τη χώρα μας ακόμη βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, με απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες τόσο για τον λαό μας, όσο και για τους λαούς της περιοχής.
Καταδικάζουμε και αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλει νέα αβάσταχτα μέτρα για τον λαό, νέες περικοπές σε συντάξεις, παραπέρα μείωση στο αφορολόγητο, ομαδικές απολύσεις, δίνοντας προκλητικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, δισεκατομμύρια ευρώ για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς».
Για να καταλήξει τονίζοντας ότι «επιμένουμε ότι ο λαός μας δεν θα πρέπει να στοιχηθεί κάτω από τον έναν ή τον άλλον ιμπεριαλιστή, γιατί πολύ απλά καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές δεν υπάρχουν. Ο λαός θα πρέπει να στοιχηθεί κάτω από τη σημαία των δικών του συμφερόντων και αναγκών που είναι εντελώς αντίθετα από εκείνα των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.
Πιστεύουμε στην αστείρευτη δύναμη που έχουν οι λαοί στα χέρια τους, να βάλουν τέλος μια και καλή σε όλη αυτή τη βαρβαρότητα. Οι λαοί έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό όπλο, που είναι η αλληλεγγύη μεταξύ τους. Μόνο η οργανωμένη πάλη των λαών, για να γίνουν αυτοί και μόνο αυτοί νοικοκύρηδες κι αφέντες στον τόπο τους, ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, μπορεί να βάλει τη σφραγίδα της στην ιστορία και να εγγυηθεί έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη και ευημερία, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά».
Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στον αξιωματικό υπηρεσίας του ΑΤΑ όπως συνέβη και στην πύλη της 1ης Στρατιάς όπου κατέληξε η πορεία διαμαρτυρίας.
Διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά σημαία του ΝΑΤΟ, ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο της χθεσινής κινητοποίησης σημειώνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη «απεμπλοκής της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ» απευθύνοντας επίσης κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση της 30ής Μαΐου.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass