ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΚΚΑΛΗ

Έντονο ισραηλινό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

* Στόχος η αξιοποίηση της ισραηλινής τεχνολογίας στον αγροδιατροφικό τομέα

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2018 22:16
Η ελληνική αποστολή Η ελληνική αποστολή

Με στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην οποία διαπρέπουν, αλλά και της προθυμίας τους να επενδύσουν στη χώρα μας, την οποία θεωρούν «φιλική», η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Επιμελητηρίων Λάρισας και Χανίων Κρήτης και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, πραγματοποίησε επενδυτική «επίθεση φιλίας» σε εκπροσώπους ισραηλινών εταιρειών, με τους οποίους συναντήθηκε στο Τελ Αβίβ.

Η ελληνική αποστολή, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι εκκοκκιστηρίων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα βρέθηκε στο Ισραήλ στο πλαίσιο της 20ής διεθνούς έκθεσης Agritech, μιας από τις μεγαλύτερες αγροτικές εκθέσεις παγκοσμίως, την οποία επισκέφθηκαν εκπρόσωποι από 58 χώρες.

Στις διαδοχικές επαφές των Ελλήνων επιχειρηματιών με Ισραηλινούς εκπροσώπους που πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ υπήρξε ένα πολύ καλό κλίμα και από τις δύο πλευρές για συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα.

«Δώστε μας την τεχνολογία και τη γνώση, ώστε τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. Εμείς σαν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε τη βούληση να στηρίξουμε την κοινή αυτή προσπάθεια, όπως φυσικά και η ελληνική κυβέρνηση αντίστοιχα στους υπόλοιπους τομείς», υποστήριξε ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, εγκαινιάζοντας τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών επιχειρηματιών.

Ιδιαίτερα στον αγροδιατροφικό τομέα, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας σε ζητήματα ευφυούς γεωργίας που κατέχουν οι Ισραηλινοί, αλλά και προώθησης των προϊόντων μας στις αγορές.

Σε μια από τις πολλές επαφές που έγιναν προέκυψε και το ενδιαφέρον ισραηλινής εταιρείας να επενδύσει στον τομέα του real estate στην πόλη της Λάρισας.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Λάρισας με τις εταιρείες του Ισραήλ στη δημιουργία μιας εταιρείας που θα αναλάβει να τρέξει το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο του αγρομάρκετινγκ, επιδίωξε στις επαφές του ο πρόεδρος Σωτήρης Γιαννακόπουλος (συνοδευόταν από τη διευθύντρια του Επιμελητηρίου Κατερίνα Τσολάκη).

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης κάλεσε τους Ισραηλινούς να του υποδείξουν ποια προϊόντα μπορούν να καλλιεργηθούν στο νησί τους και εν συνεχεία πώς αυτά θα προωθηθούν για εξαγωγές.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης (συνοδευόταν από τον καθηγητή Αλεξ. Παπαχατζή) επιδίωξε την από κοινού με το Ισραήλ διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, με έμφαση στην αγροδιατροφή αλλά και τη δυνατότητα φιλοξενίας μαθητών του Τεχνολογικού Ιδρύματος σε ισραηλινές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Οι πρώτες επαφές κρίθηκαν θετικές. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις b2b, με συγκεκριμένη θεματολογία και χρονοδιάγραμμα, υπό τη διακριτική εποπτεία του ελληνικού ΥΠΑΑΤ, κυρίως για να ξεπεραστούν προβλήματα γραφειοκρατίας.

Οι κ. Γιαννακόπουλος, Ροκάκης, Σπηλιώτης ευχαρίστησαν θερμά τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη για την πρωτοβουλία που πήρε, ώστε η ελληνική αποστολή να επισκεφθεί τη διεθνή έκθεση Agritech και να ενημερωθεί άμεσα για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που καταγράφονται στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και για την παρέμβασή του ώστε να γίνουν οι κατ΄ιδίαν συναντήσεις με Ισραηλινούς επιχειρηματίες.

Οι εταιρείες με τις οποίες συναντήθηκε η ελληνική επιχειρηματική αποστολή ήταν η Carmel AGREXCO (AMPA Group) και η Frank Group, αλλά και με Ισραηλινούς επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο Τελ Αβίβ στην εμπορία της φαρμακευτικής κάνναβης και θα μπορούσαν να επενδύσουν και στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν κι από τις επαφές της ελληνικής αποστολής με τον πρόεδρο του Ισραηλινοελληνικού Επιμελητηρίου Mr Sabby Mionis, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύ στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων, στη θετική γνώμη που έχουν οι Ισραηλινοί για την πατρίδα μας, γι’ αυτό και τα κύματα Ισραηλινών τουριστών στα ελληνικά νησιά. Παράλληλα ο κ. Mionis κάλεσε τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων να αναζητήσουν αξιόπιστες εταιρείες στις περιοχές τους, οι οποίες αναζητούν επενδυτές και να προκύψουν δυναμικές συνεργασίες.

ΕΠΑΦΕΣ ΚΟΚΚΑΛΗ

Στο περιθώριο της έκθεσης Agritech ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης συναντήθηκε αρχικά με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας του Ισραήλ κ. Shlomo Ben Eliyahu, ο οποίος υποσχέθηκε στον Λαρισαίο κυβερνητικό παράγοντα την άρση των περιορισμών μέχρι το τέλος του χρόνου στις εισαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων και αυγών στο Ισραήλ. Ακόμη ο κ. Κόκκαλης συναντήθηκε και με τον υπουργό Γεωργίας του Ισραήλ Uri Ariel και συμφώνησαν στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα αγροδιατροφής, τεχνολογίας και εξαγωγών.

ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Η επίσκεψη της ελληνικής αποστολής ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που είχε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με τον Πατριάρχη Θεόφιλο τον Γ΄, τον οποίο ο Βασ. Κόκκαλης συνεχάρη για τον σπουδαίο και κομβικό ρόλο που επιτελεί για την προάσπιση της Ορθοδοξίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Εξέφρασε δε την αμέριστη στήριξη στο Πατριαρχείο της ελληνικής κυβέρνησης και εξομολογήθηκε τα πλούσια συναισθήματα που τον διακατείχαν στην περσινή παρουσία του, στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.  

ΤΕΛ ΑΒΙΒ, Του απεσταλμένου της «Ε», Γιώργου Ρούστα

Φωτ.: Πασχάλης Μάντης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass