ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Επέτειος για τα 10χρονα του Μουσείου Αμπελακίων

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2018 22:14

Φέτος τον Σεπτέμβρη, το Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940-1949 συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής. Στο πλαίσιο της επετείου αλλά και με αφορμή τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών-στις 9 Μαΐου 1945- στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Φίλοι του Μουσείου Αμπελακίων συνδιοργανώνουν με την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας εκδήλωση την Τρίτη 8 Μαϊου στις 7 το απόγευμα στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.

Με αφορμή αυτά τα δύο γεγονότα δόθηκε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλοι του Μουσείου Αμπελακίων κ. Άγι Παπαστεργίου στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» και τα μέλη των ΔΣ της Επιτροπής Ειρήνης και ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Στη διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της εκδήλωσης και παρουσιάστηκαν οι στόχοι του Μουσείου. Ειδικότερα, το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία από τον Άγι Παπαστεργίου, για την περίοδο 1940 – 1949, προβολή βίντεο για την αντιφασιστική νίκη των λαών και μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Φωτιάδης και τραγουδούν: η Μαρία Φωτιάδη και ο Γιώργος Γάλλος.

«Στόχος του Μουσείου από την ίδρυσή του, είναι η καταγραφή της αληθινής ιστορίας, μέσα από την αποτύπωσή της σε ποικίλης μορφής ντοκουμέντα και ταυτόχρονα η εξαγωγή συμπερασμάτων από την ιστορία της περιόδου στην οποία αναφέρεται το Μουσείο. Η προβολή μέσα από αυτούς τους στόχους των προϋποθέσεων για ουσιαστική ειρήνη, σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, φιλίας με όλους τους λαούς, αφού οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, ούτε πετρέλαια, ούτε άλλες πηγές κερδών αυτά χωρίζουν τους "μεγάλους", που βάζουν τους λαούς να "σκοτώνονται για τ' αφέντι το φαϊ". Άλλωστε, για τέτοια ιδανικά, για "ειρήνη- προκοπή" αγωνίστηκαν οι Εαμικές αντιστασιακές οργανώσεις τότε.

Εν όψει της επετειακής χρονιάς, οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν θα προσπαθήσουν να ρίξουν φως στα ιδανικά των αγωνιστών και στους ευρύτερους στόχους του κινήματος της Αντίστασης και του Δ.Σ.Ε., οι οποίοι καμιά σχέση δεν έχουν με τον φασισμό. Αντίθετα, με κάθε θυσία τον πολέμησαν και τον νίκησαν. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1939 - 1945), ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, σφραγίστηκε με τη νίκη των λαών κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ Γερμανίας - Ιαπωνίας - Ιταλίας και των συμμάχων τους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαστεργίου.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε «Οφείλουμε να τιμάμε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους, έμειναν ανάπηροι ή αγωνίστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο κατά των εισβολέων κατακτητών στα πεδία των μαχών, στις πόλεις, στα βουνά, στις θάλασσες και στον αέρα, στην παρανομία. Εκείνους και εκείνες που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα». Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης κ. Δήμητρα Παπαστεργίου και ο γραμματέας κ. Θάνος Γεώργιος, τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Φίλοι του Μουσείου Αμπελακίων κ. Θανάσης Σερδένης και Ελένη Χατζή και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΣΔΕ κ. Τηέμαχος Καλόγηρος.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass