ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Κάδοι ανακύκλωσης ρούχων-υποδημάτων στη Λάρισα

•Οι Λαρισαίοι πετούν στα σκουπίδια μέχρι και 3.480 τόνους ρούχων και υποδημάτων τον χρόνο. •«Η επιτυχία του πρωτοπόρου αυτού προγράμματος ανακύκλωσης βασίζεται και εξαρτάται αποκλειστικά από τους δημότες», αναφέρει στην «Ε», ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Απ. Σουρλατζής

Δημοσίευση: 18 Απρ 2018 21:37

Ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα ανακύκλωσης ειδών ιματισμού και υποδημάτων, ξεκίνησε να υλοποιεί από χθες ο Δήμος Λάρισας, με την τοποθέτηση ειδικών κάδων, σε είκοσι σημεία της πόλης.

Με στόχο να ενισχύσει την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται στη Λάρισα, και παράλληλα να στηρίξει το περιβαλλοντικό εγχείρημα της επαναχρησιμοποίησης ρούχων, παπουτσιών και οικιακών υφασμάτινων ειδών, τα οποία πετιούνται σήμερα στα σκουπίδια και καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, δημιούργησε το πρώτο δίκτυο κάδων για την εναπόθεσή τους μέσα στην πόλη, με τη συνεργασία αδειοδοτημένης εταιρείας ανακύκλωσης ειδών ιματισμού και υπόδησης.
Ειδικότερα, χθες τοποθετήθηκαν οι πρώτοι είκοσι κάδοι από τη συνεργαζόμενη εταιρεία ανακύκλωσης, σε σημεία που υπέδειξε η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων και έγινε η αρχή του φιλόδοξου αυτού σχεδίου ανακύκλωσης, η επιτυχία του οποίου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Απόστολο Σουρλατζή «βασίζεται και εξαρτάται αποκλειστικά από τους δημότες».
Ο αντιδήμαρχος δηλώνει στην «Ε»: «Ο Δήμος Λαρισαίων, όπως πάντα πρωτοπόρος τόσο σε επίπεδο Θεσσαλίας όσο και πανελλαδικά σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, επεκτείνει τα ήδη εφαρμοζόμενα προγράμματα ανακύκλωσης σε ένα καινούργιο ρεύμα αποβλήτων: τα μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης.
Με την ανάπτυξη της ανακύκλωσης ρούχων επιχειρείται από τον Δήμο τόσο η εξοικονόμηση πρώτων υλών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας όσο και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος όλων μας δίνοντας στα μεταχειρισμένα ρούχα μια ευκαιρία για “δεύτερη” ζωή.
Οι συνδημότες μας αγκαλιάζοντας την πρωτοβουλία θα συνεισφέρουν και κοινωνικά αφού ένα σημαντικό ποσοστό ανακτώμενων ρούχων θα επιστρέφουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας. Είναι γνωστό ότι η επιτυχία όλων των προγραμμάτων ανακύκλωσης βασίζεται και εξαρτάται αποκλειστικά από τους δημότες. Ευελπιστούμε, λοιπόν, στην ενεργό συμμετοχή τους υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για παροχή υπηρεσιών καθαριότητας υψηλής ποιότητας, αντάξιες του επιπέδου ζωής των δημοτών μας και της ιστορίας της πόλης της Λάρισας.
Η επέκταση του δικτύου αυτών των κάδων, θα πραγματοποιείται σταδιακά λαμβάνοντας ανατροφοδότηση από την εμπειρία εφαρμογής, ενώ οι κάδοι θα αδειάζονται σε τακτά διαστήματα με προσωπικό και οχήματα της εταιρείας».
ΡΟΥΧΑ-ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ  ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Για την εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος ανακοινώνει, ότι «η συλλογή και μεταφορά των συλλεγχθέντων υλικών θα γίνεται αποκλειστικά με δαπάνες και μέσα της εταιρείας, στις ιδιόκτητες αποθήκες της στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια τα υλικά προωθούνται στο εξωτερικό σε εξειδικευμένο εργοστάσιο διαλογής και ταξινόμησης.
Στο εργοστάσιο διαλογής ανακτάται κατά μέσο όρο το 85% των εισερχόμενων αποβλήτων ένδυσης και οδηγείται τελικώς προς επαναχρησιμοποίηση αυξάνοντας έτσι τον κύκλο ζωής τους ενώ τα υπόλοιπα 13-14% οδηγούνται σε βιομηχανίες ανακύκλωσης για παραγωγή κουβερτών, μαξιλαριών ή υλικών πλήρωσης στρωμάτων ενώ τελικά μόλις το 0,22% οδηγείται προς ταφή.
Δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία για συνέχιση του κύκλου ζωής των μεταχειρισμένων ειδών, πέραν της αποτροπής της ταφής και της γενικότερης υποβάθμισης του περιβάλλοντος, επιτυγχάνεται τελικά εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας οι οποίες αποτελούν βασικές αρχές της ορθολογικής διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα και με την ισχύουσα εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία».
Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕΤΡΑ 3.190 – 3.480 ΤΟΝΟΥΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ ΥΠΟΔΥΣΗΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Εκτιμάται, ότι ο Δήμος Λαρισαίων θα αποκομίσει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, από την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων. Συγκεκριμένα παραθέτει τα εξής:
-«Μείωση των ποσοτήτων που οδηγούνται για ταφή προς το ΧΥΤΑ Λάρισας:
Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες αναλύσεις της ποιοτικής σύστασης των απορριμμάτων που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Λάρισας, ένα ποσοστό που κυμαίνεται περίπου στο 5,5 – 6,0% αντιστοιχεί σε υφάσματα και προϊόντα δέρματος.
Με βάση την ετήσια παραγωγή αποβλήτων του Δήμου Λαρισαίων, που ανέρχεται περίπου στους 58.000 τόνους απορριμμάτων, τα απόβλητα ειδών ένδυσης και υπόδησης που οδηγούνται προς ταφή ανέρχονται περίπου στους 3.190 – 3.480 τόνους/έτος ή αντίστοιχα 18–20 kgr /κάτοικο/έτος.
Το δυνητικό όφελος από την αποφυγή του τέλους ταφής σε περίπτωση εκτροπής του συνόλου των αποβλήτων ένδυσης και υπόδησης θα μπορούσε να ανέλθει στα 40.000 € /έτος.
-Ανταπόδοση προς τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων:
Η εταιρεία δεσμεύεται να αποδίδει δωρεάν, ως ανταποδοτικό όφελος, ένα σημαντικό ποσοστό ανακτηθέντων ειδών ένδυσης και υπόδησης είτε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είτε σε άλλες κοινωνικές δομές του Δήμου. Όλα τα είδη θα βρίσκονται σε άψογη κατάσταση, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του υγειονομικού κανονισμού περί μεταχειρισμένων ρούχων.
-Εμπέδωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των δημοτών:
Η προηγούμενη εφαρμογή ανάλογου εγχειρήματος ανακύκλωσης ρούχων από την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης μεταξύ των ετών 2012-2013 είχε θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Ο τερματισμός εκείνου του προγράμματος –λόγω παύσης εργασιών της συνεργαζόμενης με τον Δήμο Λαρισαίων εταιρείας- δημιούργησε ένα κενό στην ικανοποίηση των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων δημοτών που συνέχισαν να αναζητούν τους κάδους ανακύκλωσης ρούχων. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η νέα πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων, ο οποίος άλλωστε πρωτοπορεί διαχρονικά σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος».
ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΔΩΝ
Κάδοι ανακύκλωσης ρούχων-υποδημάτων τοποθετήθηκαν στα εξής σημεία: πλατεία Ταχυδρομείου, Κεντρική πλατεία, στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου επί της οδού Χρυσοχόου και 23ης Οκτωβρίου, στην οδό 31ης Αυγούστου κοντά στη συμβολή της με την οδό Αγιάς, στη διασταύρωση των οδών Καραθάνου και Ζαρμάνη, στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου, στην οδό Ροδόπης στη συνοικία Χαραυγή, στη συμβολή των οδών Ιουστινιανού και Ιάσονος (στο 3ο Δημοτικό Σχολείο), στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας (Ρούσβελτ 59), στην πλατεία του Προφήτη Ηλία στη συνοικία Νεράιδας, στη συμβολή των οδών Καραολή Δημητρίου και 1ης Μεραρχίας, σε κοινόχρηστο χώρο στη διασταύρωση των οδών Σίφνου και Αντιπάρου, στη διασταύρωση των οδών Χατζημιχάλη και Αργυρακούλη κ.α.  Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λαρισαίων έχει εκδώσει σχετικό φυλλάδιο οδηγιών χρήσης των κάδων, το οποίο διανέμει στους πολίτες.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass