ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΣΕ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

«Εφυγε» ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης

Δημοσίευση: 17 Απρ 2018 15:36

Στις 15 του Απρίλη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, ο καταγόμενος από τους Γόννους Τριαντάφυλλος Γεροζήσης.

Ο Τριαντάφυλλος, Λάκης για τους οικείους, γεννήθηκε στη Λάρισα το 1934 και, μεγαλωμένος σε περιβάλλον με δημοκρατικές παραδόσεις και δεσμούς με το κίνημα, συμμετείχε νεαρός στην ΕΠΟΝ, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν και πήγαινε στο Γυμνάσιο.

Το 1949 κατατάχθηκε εθελοντής στον ΔΣΕ, πιάστηκε και κλείστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης ανταρτών της Λάρισας. Με την αποφυλάκισή του συνέχισε τη σπουδή και τη δράση του μέσα στο κίνημα μέχρι την αναχώρησή του για το Παρίσι το 1974.

Αγωνιστής, ερευνητής, ιστορικός, συγγραφέας, δικηγόρος Αθηνών, εργάστηκε στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως επιστημονικός συνεργάτης (1987- 2010). Στην περίοδο 1993-1999 δίδαξε Συνταγματικό Δίκαιο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Έργα του: "Ο τελευταίος", "Τέλος και Αρχή", "Αγκόλα το κλειδί της Αφρικής", "Το Σώμα των Αξιωματικών 1881-1975" (Διδακτορική Διατριβή), Δωδεκάνησα, 1947-1997, "Ανταρτόπουλο στο ΔΣΕ", "Επίλεκτο Απόσπασμα της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ Φλωράκη-Μπελογιάννη-Παπαγεωργίου (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1949) ", "Έφοδος στον ουρανό", "Λόγια της κάλπης", "Πρόσωπα, μνήμες, γεγονότα" Πρώτος τόμος, "Λάζαρος Ος 1769-1797" (Μετάφραση), έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες. Ο θάνατος τον πρόλαβε πριν δημοσιεύσει τον ολοκληρωμένο δεύτερο τόμο του έργου "Πρόσωπα, μνήμες, γεγονότα".

Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του να προβληθεί ο ηρωικός αγώνας του ΔΣΕ μέσα από τα τελευταία βιβλία του και η αντιμετώπιση του σύγχρονου αντικομμουνισμού, δίνοντας με τα γραφόμενά του αποστομωτική απάντηση στους παραχαράκτες της Ιστορίας.

Με αφορμή τον θάνατό του, στο λατρευτό τους σύντροφο και πατέρα, η Κυριακή και Θανάσης Γεροζήσης, προσφέρουν στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για το οποίο θα έδινε και τη ζωή του, 1000 ευρώ και προτρέπουν σε όσους επιθυμούν, αντί στεφάνων να κάνουν δωρεά στο ΚΚΕ, την εφημερίδα Ριζοσπάστη, ή το σπίτι του Αγωνιστή. Η πολιτική ταφή του θα γίνει αύριο Τέταρτη 18 Απριλίου, στις 5 το απόγευμα, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Χαλανδρίου (οδός Αναπαύσεως).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass