ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟ ΒΟΛΟΥ

«Έξωση» φορτηγών από τις οδούς Βόλου και Καραμανλή

* Αμεσος στόχος η διεκδίκηση κατασκευής της ανατολικής παράκαμψης Λάρισας

Δημοσίευση: 13 Απρ 2018 22:00

Σε βραχυπρόθεσμα μέτρα που μεταξύ άλλων αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στις κατοικημένες περιοχές, αλλά και τη διεκδίκηση έργων με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, όπως η κατασκευή της ανατολικής παράκαμψης της Λάρισας, κατέληξε η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Λαρισαίων με τη συμμετοχή βουλευτών, περιφερειάρχη και εκπροσώπων φορέων της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου.

Η σύσκεψη, που έγινε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας,  αποτέλεσε συνέχεια των επαφών της δημοτικής αρχής προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας των κατοίκων στην οδό Βόλου, θέμα που ανέδειξαν φορείς και κάτοικοι της συνοικίας του Αγ. Γεωργίου μετά τον τραγικό θάνατο 28χρονης ποδηλάτισσας, η οποία στις 7 Μαρτίου παρασύρθηκε από φορτηγό αυτοκίνητο στη διασταύρωση της Βόλου με τη Λεωφ. Καραμανλή.

Η σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση ο Δήμος Λαρισαίων, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, να συντάξει την Κανονιστική Μελέτη Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων και να την υποβάλει προς έγκριση στο Υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να απαγορευθεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων (φορτηγά άνω των 3,5 τόνων) στο τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου από την είσοδο της ΠΑΘΕ έως τη διασταύρωσή της με τη Λεωφ. Καραμανλή. Όπως επίσης να απαγορευθεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων και επί της Λεωφ. Καραμανλή με απώτερο σκοπό την απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών μέσα σε κατοικημένες περιοχές της Λάρισας.

Θα ακολουθήσει η σήμανση (τοποθέτηση πινακίδων) στο ίδιο τμήμα σε συνδυασμό με την εντονότερη αστυνόμευση με δεδομένο ότι σήμερα αρκετοί οδηγοί φορτηγών επιλέγουν τη διέλευση μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου και κατ’ επέκταση ακόμη και μέσα από συνοικίες της Λάρισας προκειμένου να αποφύγουν το κόστος των διοδίων.

Παράλληλα αποφασίσθηκε, οι τοπικοί φορείς, Δήμος Λάρισας, Περιφέρεια Θεσσαλίας και βουλευτές του νομού από κοινού να διεκδικήσουν την υλοποίηση του έργου της ανατολικής παράκαμψης της Λάρισας, από τον κόμβο της Βιοκαρπέτ έως την παλαιά εθνική Λάρισας – Βόλου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο εξωτερικός δακτύλιος. Έργο που, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, πρέπει να διεκδικηθεί παράλληλα με την επίλυση του προβλήματος των γραμμών του ΟΣΕ.

ΤΑΦΡΟΣ

Η σύσκεψη -για την επικινδυνότητα της οδού Βόλου- ξεκίνησε με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει την ανάγκη να εξευρεθεί λύση, αναφερόμενος στον σκοπό της σύσκεψης. «Θα στηρίξουμε την όποια πρόταση προκρίνει ο Δήμος Λαρισαίων, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα της πόλης» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός.

Νωρίτερα ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε σε έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, το έργο της Λεωφ. Καραμανλή που προβλέπει κυκλικό κόμβο στη διασταύρωση όπου έγινε το δυστύχημα, όπως και τη μελέτη βελτίωσης της Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου από το Μελισσοχώρι έως το Βελεστίνο.

Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να τοποθετηθεί σήμανση για την απαγόρευση κυκλοφορίας, και πρότεινε, προς διερεύνηση, την παράκαμψη της κατοικημένης περιοχής μέσω της οδού Κάρλας, το σκέπασμα της τάφρου Ι1 (κατά μήκος της 110 ΠΜ) έως την οδό Αγιάς.

ΚΙΝΗΣΗ

Ενδεικτικά του κυκλοφοριακού φόρτου της οδού Βόλου είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στη σύσκεψη ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδης σημειώνοντας ότι μετά την Κοζάνης και τη Σ. Καράγιωργα, η οδός Βόλου αποτελεί την τρίτη πύλη εισόδου εξυπηρετώντας το 14% των εισερχομένων οχημάτων, όπως επίσης και το 8,5% των βαρέων οχημάτων που εισέρχονται στην πόλη.

Για να προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων από την ΠΑΘΕ έως τη Λεωφ. Καραμανλή, την απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στη Λεωφ. Καραμανλή και την εκτροπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην ΠΑΘΕ.

Μακροπρόθεσμα, προτείνεται – όπως είπε ο κ. Μαβίδης - η επέκταση της ανατολικής παράκαμψης της Λάρισας από τον κόμβο της «Βιοκαρπέτ» έως τη Σ. Καράγιωργα.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

-Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων που ακολούθησαν, ο βουλευτής της ΝΔ Μάξ. Χαρακόπουλος σημείωσε την απουσία εκπροσώπων του Τμήματος Τροχαίας και του ΤΕΕ που δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη. Με αφορμή τη διάσταση του προβλήματος σημείωσε την ανάγκη «να μην αξιοποιηθεί κομματικά» η σύσκεψη, υπενθύμισε την ανάγκη αποχαρακτηρισμού της Βόλου από εθνική σε αστική οδό όπως ζητούν και οι φορείς της συνοικίας και ζήτησε να ορισθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

-Ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Κέλλας τόνισε πως τέτοιες συσκέψεις, με αφορμή και το υπαρκτό πρόβλημα, «δεν πρέπει να έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα, να φύγουμε από δω με σαφές πλαίσιο» είπε χαρακτηριστικά. Προτείνοντας την απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, τη σήμανση κλπ τονίζοντας επίσης την ανάγκη της κοινής πορείας όλων των φορέων.

-Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκ. Παπαδόπουλος σημείωσε την ανάγκη πολιτικών «που θα επικεντρώνουν στον άνθρωπο και όχι στο αυτοκίνητο» αντιπροτείνοντας ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμια.

-Τη διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου έτσι ώστε, πέραν των άμεσων μέτρων, να υλοποιηθούν και μεγάλα έργα επισήμανε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κων. Μπαργιώτας. Για να σημειώσει πως «με απογοήτευση άκουσα τον κ. Κέλλα και τον κ. Αγοραστό να λένε ότι τα μεγάλα έργα θέλουν 10 χρόνια να κατασκευασθούν. Αυτά τα έργα μπορούν να αποτελέσουν το διεκδικητικό πλαίσιο, να δούμε τα θέματα και μακροπρόθεσμα» είπε ο κ. Μπαργιώτας. Ασκώντας επίσης κριτική για το «ξεχασμένο» για τη Λάρισα θέμα των σιδηροδρομικών γραμμών αναφέροντας παραδείγματα άλλων περιοχών της χώρας όπου ο ΟΣΕ υπογειώνει το δίκτυο, τοποθετεί ηχοπετάσματα κλπ.

-«Το πρόβλημα είναι πολιτικό και απαιτεί πολιτικές λύσεις», όπως η εξεύρεση κονδυλίων για τα μεγάλα έργα, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, εστιάζοντας στην ανάγκη της κατασκευής της ανατολικής παράκαμψης, το μήκος της οποίας ανέρχεται σε 6 με 7 χλμ.

Τέλος η εκπρόσωπος του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γ. Κατσιαντώνη, Μαρία Ευσταθίου, σημείωσε ότι ο βουλευτής θα τοποθετηθεί όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται. Ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Μπέμπης σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν απαξιώνει κανένα έργο».

ΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτική στη δημοτική αρχή άσκησε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου, παρατηρώντας εξ αρχής ότι «απουσιάζει το ΤΕΕ» και πως δεν πρέπει αυτό να συμβεί «και την επόμενη φορά». Προσθέτοντας πως «ούτε με τον ΟΣΕ, παρά τις διαβεβαιώσεις, έχουμε κάποια θετική εξέλιξη μετά τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα», επέκρινε τον Δήμο λέγοντας «οι παρεμβάσεις στην οδό Βόλου θα έπρεπε ήδη να έχουν προγραμματισθεί από τη δημοτική αρχή που επέλεξε να δώσει 2 εκατ. ευρώ για τη Μεγ. Αλεξάνδρου, που δεν χρειαζόταν».

Για να ζητήσει «να δεσμευθεί η δημοτική αρχή ότι από αύριο θα ξεκινήσει τη μελέτη για την ανατολική παράκαμψη».

Την «παράλειψη της απουσίας του ΤΕΕ και του Τμήματος Τροχαίας» επισήμανε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Τζανακούλη, Κων. Καλαμπαλίκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι συμφωνεί «με την τοποθέτηση Καραλαριώτου».

Ο κ. Καλογιάννης συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της σύσκεψης αναφέρθηκε στα βραχυπρόθεμα και στα μακροπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση της κατάστασης, διευκρινίζοντας ότι παρότι δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, ο Δήμος Λαρισαίων θα συντάξει την Κανονιστική Μελέτη για το τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Βόλου έως τη διασταύρωσή της με την ΠΑΘΕ.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο Δήμος Λάρισας ανακίνησε το θέμα των γραμμών του ΟΣΕ και πως έχουν γίνει ήδη 5 συσκέψεις με τη συμμετοχή του Δήμου και εταιρειών του ΟΣΕ για να «απαντήσει» στην κ. Καραλαριώτου πως στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου, «μια παρατημένη συνοικία για χρόνια» βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά έργων.

Ο πρόεδρος της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Κων. Ζέβλας τόνισε ότι «πρωτεύει η ασφάλεια των πολιτών», ο εκπρόσωπος των φορέων της συνοικίας Γ. Χατζής χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη που οι φορείς της πόλης «συζητούν από κοινού την εξεύρεση λύσεων για τη συνοικία», ο εφημέριος του ναού του Αγίου Γεωργίου π. Νικηφόρος σημείωσε την απαίτηση των κατοίκων της συνοικίας να βρεθούν λύσεις και τέλος ο δημοτικός σύμβουλος Κων. Τσαούσης σημείωσε ότι «μπορεί η συνοικία να έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο δεν έχει αντιμετωπισθεί ωστόσο το κυκλοφοριακό πρόβλημα».

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Τάχος, η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας Σταυρούλα Καρρά, ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης, η γενική γραμματέας του Δήμου Βάσω Μόσιαλου, η γενική διευθύντρια του Δήμου Λίλη Γιοβρή, αλλά και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων της συνοικίας του Αγ. Γεωργίου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass