ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΡΓΩΝ

Αντιπαράθεση Δήμου – ΤΕΕ για την «Εγνατία»

* «Θα γίνουν μόνο διαγωνισμοί και όχι μελέτες» διευκρινίζει ο δήμαρχος Λάρισας – «Μη μας αναγκάζετε να προσφύγουμε για τη νομιμότητα» τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ – Διαφοροποιήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης - «ΚΥΠατζίδικες συμπεριφορές δεν έχω δεχθεί ποτέ» τόνισε ο δήμαρχος με αφορμή καταγγελία από ιδιωτική εταιρία φύλαξης

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2018 21:50

Ευθεία αντιπαράθεση Δήμου Λαρισαίων και Τεχνικού Επιμελητηρίου προκάλεσε η απόφαση της δημοτικής αρχής να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τη δημόσια εταιρία «Εγνατία Οδό» για τη δημοπράτηση, έργων όπως κυκλικοί κόμβοι, οδογέφυρες αλλά και της αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη ότι η μέσω της προγραμματικής, η «Εγνατία» θα κάνει τους διαγωνισμούς και όχι το μελετητικό έργο, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρ. και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ Νίκος Παπαγεωργίου επέκρινε τη δημοτική αρχή ότι «καταστρατηγεί τη διαδικασία» και ζήτησε «να ανακληθεί η απόφαση» λέγοντας μάλιστα «μην μας αναγκάζετε να προσφύγουμε για τη νομιμότητα».

Στο ίδιο μήκος και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου επέκρινε επίσης τη δημοτική αρχή για «αφαίμαξη του έργου από το τοπικό δυναμικό» με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης να διαφοροποιούνται και τελικά το έργο να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία, καθώς υπερψήφισε η παράταξη Νασιώκα, λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις Τζανακούλη και Διαμάντου ενώ καταψήφισε η παράταξη του ΚΚΕ.

Ο κ. Καλογιάννης υπογραμμίζοντας την ανάγκη η δημοτική αρχή να υλοποιήσει το σχεδιαζόμενο έργο της και λαμβάνοντας υπόψη την «αδυναμία» της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου να επωμισθεί και άλλο έργο, εξήγησε τους λόγους της συνεργασία με την «Εγνατία». Με την Καραλαριώτου και τον κ. Παπαγεωργίου να εστιάζουν στην ανάγκη, το έργο να ανατεθεί σε τοπικούς μελετητές, στη λογική της στήριξης της τοπικής οικονομίας.

ΣΥΜΒΑΣΗ

Την προγραμματική σύμβαση με την «Εγνατία» (σ.σ. προ μηνών προηγήθηκε το μνημόνιο συνεργασίας) εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Εργων Γ. Σούλτης τονίζοντας ότι «το αντικείμενο της προτεινόμενης προγραμματικής σύμβασης αφορά: «Μελέτη & κατασκευή 5 κυκλικών κόμβων και 3 οδογεφυρών στο οδικό δίκτυο του Δήμου και «Αναβάθμιση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας» και περιλαμβάνει:

Την μελέτη - κατασκευή των οδικών έργων: Κυκλικός Κόμβος 1 στη διασταύρωση των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου – Βόλου. Κυκλικός Κόμβος 2 στη διασταύρωση των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου – Φαρσάλων. Κυκλικός Κόμβος 3 στη διασταύρωση των οδών Φαρσάλων – Θεοφράστου. Κυκλικός Κόμβος 4 στη διασταύρωση των οδών Παιωνίου – Θεοφράστου. Κυκλικός Κόμβος 5 στη διασταύρωση των οδών Καρδίτσης - Μυρμιδόνων (προέκταση οδού Σαρίμβεη). Δίδυμες οδογέφυρες εκατέρωθεν Σιδηροδρομικών Γραμμών Λαρίσης – Βόλου. Λοξή οδογέφυρα γεφύρωσης ρέματος επί της οδού Θεοτοκά». Όπως και την «αναβάθμιση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας».

Ο κ. Καλογιάννης χαρακτήρισε αναγκαία την προγραμματική γιατί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει «φόρτο εργασίας» από έργα σε ΕΣΠΑ, ΒΑΑ κλπ «και δεν αντέχει άλλο έργο». Προσθέτοντας ότι «οι μελέτες και τα έργα θα προκηρυχθούν, όλα με διαφάνεια και θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και οι εργολάβοι της Λάρισας».

Ο κ. Παπαγεωργίου αμφισβήτησε τη διαδικασία λέγοντας ότι «είναι μια ανάθεση μελέτης που βαφτίζετε προγραμματική σύμβαση», επέκρινε τη δημοτική αρχή ότι «καταστρατηγεί τη διαδικασία» και ζήτησε «να ανακληθεί η απόφαση» λέγοντας μάλιστα «μην μας αναγκάζετε να προσφύγουμε για τη νομιμότητα».

Προκαλώντας την έντονη αντίδραση του δημάρχου λέγοντας ότι «έρχεστε εκβιαστικά να διαμορφώσετε ένα περιβάλλον συνεργασίας. Τίποτα από ότι λέτε δεν έχει βάση, δεν παίρνουμε το ψωμί από τους ντόπιους. Έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στα έργα που όλα θα προκηρυχθούν».

«Τέσσερα χρόνια δημοτική αρχή, φτιάξατε 100 μέτρα στην Ηπείρου και πανηγυρίζετε» τόνισε η κ. Καραλαριώτου. «Σας εκβιάζει το ΤΕΕ, ο συμπολίτης, η αντιπολίτευση, πάντα κάποιος σας εκβιάζει όταν βρίσκετε τα δύσκολα» κατέληξε η κ. Καραλαριώτου δηλώνοντας ότι καταψηφίζει την εισήγηση ενώ νωρίτερα, με τις ερωτήσεις της επέκρινε τη δημοτική αρχή για «αφαίμαξη του έργου από το τοπικό δυναμικό».

«Νοιώθω ότι σε ένα βαθμό υποκαθίσταται η Τεχνική Υπηρεσία» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης που, δηλώνοντας ότι έχει «επιφυλάξεις» για την υπόθεση, ψήφισε λευκό. Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Νασιώκα, Αγγελική Παναγιωτκαοπούλου, σημειώνοντας την ανάγκη υλοποίησης των έργων υπερψήφισε την εισήγηση ενώ λευκό ψήφισε και ο επικεφαλής παράταξης, Ντίνος Δαμάντος. Σημειώνοντας νωρίτερα ότι η «Εγνατία», «βούλιαξε το έργο μικρομελετητών» σε άλλες περιοχές, αντιπροτείνοντας την πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών.

Την ανάγκη «ενιαίου κρατικού φορέα» υπογράμμισε ο σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ, Π. Κρίκης, σημειώνοντας ότι «απελευθερώνονται υπηρεσίες του Δήμου». Διευκρινίζοντας ότι «διαφωνεί με τη λογική της συμφωνίας με το ΤΕΕ αλλά και με τον ιδιότυπο τοπικισμό» καταψήφισε την εισήγηση ενώ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, όπως και έγινε.

Ο κ. Παπαγεωργίου, απαντώντας στα λεγόμενα του δημάρχου τόνισε πως «δεν απειλώ κανέναν, υπερασπίζομαι τα συμφέροντα του ΤΕΕ». Πρόσθεσε πως «το ΤΕΕ έχει αποκλεισθεί και από τη διαδικασία του Αρχαίου Θεάτρου» για να επαναλάβει ότι «η εκτίμησή μου είναι ότι η διαδικασία είναι παράνομη». Με τον κ. Καλογιάννη να παρεμβαίνει εκ νέου σημειώνοντας ότι «αναθέσεις μελετών δεν γίνονται, θα γίνουν προκηρύξεις» προσθέτοντας ότι «έχουμε καθαρό ορίζοντα, το τι συμφέρει την πόλη» για να τονίσει απευθυνόμενος προς τον κ. Παπαγεωργίου «να δούμε τα θέματα της συνεργασίας με το ΤΕΕ».

ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ

Σε έντονο ύφος προηγήθηκε επίσης συζήτηση του θέματος της φύλαξης δομών του Δήμου. Με την κ. Καραλαριώτου, μεταφέροντας καταγγελία εκπροσώπου ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης (σεκιούριτι), να ερωτά αν ο Δήμος έχει παραχωρήσει έργο, με απευθείας ανάθεση, σε μια και μοναδική εταιρία - για 15 φορές - και αν αυτή η εταιρία έχει σχέση με στέλεχος της δημοτικής αρχής.

«Αυτός ο κύριος» τόνισε με έντονο ύψος ο κ. Καλογιάννης αναφερόμενος στον καταγγέλλοντα χωρίς ωστόσο να κάνει ονομαστική αναφορά «ήρθε με υβριστική στάση και εκβιαστικά παρότι δεν έχει έννομο συμφέρον», «με έναν απαράδεκτο τρόπο όταν η συγκεκριμένη εταιρία δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό». «Ανάλογη ήταν η στάση και στο Τελωνείο και στο Νοσοκομείο».

«Υπήρξαν νομικές γνωματεύσεις με τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί. Εκβιασμούς ο δήμος Λαρισαίων δεν δέχεται, εγώ ΚΥΠατζίδικες συμπεριφορές δεν έχω δεχθεί ποτέ» κατέληξε ο δήμαρχος με την κ. Καραλαριώτου να διευκρινίζει ότι το ερώτημά της αφορούσε στο αν ο δήμος ανέθεσε έργο σε μια και μόνο εταιρία.

ΤΟΥΜΠΑ

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εγκρίθηκε τέλος η υποβολή πράξης προς χρηματοδότηση του Δήμου Λαρισαίων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020" για την "Ολοκλήρωση του Προσκηνίου Πολιτισμού" αλλά και η έγκριση μελέτης του έργου "Ολοκλήρωση του Προσκηνίου Πολιτισμού".

Εγκρίθηκε επίσης το έργο της διαμόρφωσης πλατείας στη συνοικία της Τούμπας ενώ αιτήματα της ίδιας συνοικίας (αθλητικό κέντρο, σχολείο κλπ) αλλά με διαφορετικό πλαίσιο έθεσαν οι εκπρόσωποι, της Επιτροπής της συνοικίας Φιλ. Γεωργάκης και του Συλλόγου Γονέων Δημ. Χριστοδούλου.

Με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει, εκτός των άλλων, την απόφαση του δήμου να αναγερθεί δημοτικό σχολείο, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα της συνοικίας. Να σημειωθεί τέλος ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον δήμαρχο να ενημερώνει το σώμα για τις εξελίξεις γύρω από θέματα του ΟΣΕ και της οδού Βόλου, μετά από ερώτηση της κ. Καραλαριώτου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass