ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ Α.Τ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Συμβουλές αυτοπροστασίας για παιδιά και ηλικιωμένους

* «Σε κάθε ένστολο μπορούν να βλέπουν έναν πολύτιμο συνεργάτη στις δραστηριότητές τους στην πόλη», δηλώνει ο αρχιφύλακας Παν. Μπότης

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2018 21:12
Από την ενημέρωση των αστυνομικών της γειτονιάς σε σχολεία και ΚΑΠΗ στη Λάρισα Από την ενημέρωση των αστυνομικών της γειτονιάς σε σχολεία και ΚΑΠΗ στη Λάρισα

 «Οργώνουν» τα σχολεία και τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) στη Λάρισα, οι αστυνομικοί της γειτονιάς, με σκοπό να προστατέψουν τις δύο αυτές ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, με ενημέρωσή τους σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν.

Στο πλαίσιο της αποστολής τους, για την ασφάλεια του πολίτη, συμβουλεύουν: Οι ανήλικοι να μην δέχονται δώρα από ξένους και να μην ανταποκρίνονται σε προσκλήσεις ξένων να τους μεταφέρουν με το αυτοκίνητό τους. Να μην αναφέρουν ότι θα μείνουν μόνοι τους στο σπίτι….

Από την άλλη, ενημερώνουν τους ηλικιωμένους να είναι υποψιασμένοι για απάτες εις βάρος τους, να ειδοποιούν τους αστυνομικούς όταν εντοπίζουν ύποπτες συμπεριφορές αγνώστων … κ.α.

Όλες αυτές οι επαφές, τόσο με τους μαθητές όσο και με άτομα Τρίτης Ηλικίας, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών ενημερωτικού χαρακτήρα, δείχνοντας στην τοπική κοινωνία ότι η διακριτική τους παρουσία στην πόλη είναι ιδιαίτερα ουσιαστική και στον τομέα της ενίσχυσης της αίσθησης ασφάλειας των πολιτών.

Μιλάμε με τον αστυνόμο της γειτονιάς του Α.Τ. Λάρισας, αρχιφύλακα κ. Παναγιώτη Μπότα, ο οποίος μας είπε, σχετικά με τις ενημερώσεις στα σχολεία: «Μέσα από έναν ευρύ κύκλο ενημερωτικών επισκέψεων σε σχολεία της πόλης, σε συνεργασία με διευθυντές, εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων της περιοχής, προσπαθούμε να προσφέρουμε ερεθίσματα για την ευαισθητοποίηση των παιδιών, όσον αφορά στους κινδύνους της καθημερινότητάς τους. Οι επισκέψεις έχουν στόχο την ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από τη λανθασμένη συμπεριφορά οδηγών και πεζών, την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα ορθής κυκλοφοριακής αγωγής και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης τήρησης των κανόνων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, καθώς και την απόκτηση γνώσεων για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τη χρήση του διαδικτύου-Internet.

Με απλά παραδείγματα και με προβολή των ανάλογων εικόνων, τους δίνουμε γενικές συμβουλές, που αφορούν στη σωστή χρήση των διαβάσεων, τη χρησιμότητα των πεζοδρομίων και των ποδηλατοδρόμων, την αναγκαιότητα της χρήσης της ζώνης ασφαλείας, τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από το παιχνίδι στον δρόμο και από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Οι μικροί μαθητές έχουν ακόμα τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν ότι σε κάθε ένστολο, μπορούν να βλέπουν έναν πολύτιμο συνεργάτη στις δραστηριότητές τους μέσα στην πόλη».

Σύμφωνα με τον κ. Μπότη, οι μαθητές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για όσα τους συμβουλεύουν οι αστυνομικοί της γειτονιάς, κι αυτό μαρτυρούν οι πολλές ερωτήσεις που τους απευθύνουν.

Επίσης διαπιστώνεται ότι η άμεση επαφή των αστυνομικών με τους ανήλικους μαθητές, καλλιεργεί και ενισχύει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ αστυνομίας και κοινωνίας.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Για τις προστριβές στη γειτονιά, για τις ύποπτες συμπεριφορές αγνώστων στη γειτονιά, για τις απάτες εις βάρος τους (π.χ. ότι το παιδί τους τράκαρε και άγνωστοι ζητούν χρήματα), συμβουλεύουν αντίστοιχα τα άτομα Τρίτης Ηλικίας οι αστυνομικοί της γειτονιάς. Σύμφωνα με τον κ. Μπότα: «με δεδομένο ότι οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας μένουν συχνά μόνοι, μπαίνοντας πολλές φορές στο στόχαστρο παραβατικών συμπεριφορών, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς ολοκλήρωσαν πρόσφατα μια σειρά επισκέψεων σε Κ.Α.Π.Η. της περιοχής, με στόχο την ενημέρωση, τη συνειδητοποίηση, και την ευαισθητοποίηση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας για τους κινδύνους της καθημερινότητας.

Οι απόμαχοι της ζωής είχαν την ευκαιρία, τόσο με τις συναντήσεις με τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της προστασίας των πολιτών όσο και από το έντυπο υλικό που τους δόθηκε, να συνειδητοποιήσουν τι πρέπει να προσέχουν, τι να αποφεύγουν, καθώς και να κατανοήσουν τη σημασία της πρόληψης για την ασφάλειά τους».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Τέλος να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί της γειτονιάς του Α.Τ. Λάρισας,

εκδήλωσαν την έμπρακτη στήριξή τους σε αδύναμους συμπολίτες μας, στους ανθρώπους που χτυπήθηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, αναλαμβάνοντας την περίοδο των γιορτών πρωτοβουλία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών ρουχισμού, που παρέδωσαν στην Ιερά Μητρόπολη Λάρισας, για να μοιραστούν σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν, ενισχύοντας το φιλανθρωπικό της έργο.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ: Οι αστυνομικοί της γειτονιάς, είναι οι αρχιφύλακες Παναγιώτης Μπότας, Χρήστος Κοτάκος, Γεώργιος Μιχαλίτσης και Κωνσταντίνος Γκιούρκης και ο υπαρχιφύλακας Γεώργιος Γερόπουλος.

Της Λένας Κισσάβου

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass