ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΑΤΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Εκείνη την ταυτότητα, εκείνος τα επιδόματα

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2018 22:09

Ένα δίκτυο απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου αποκαλύπτει έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, επιβεβαιώνοντας – για πολλοστή φορά – τα «τρωτά» της Δημόσιας Διοίκησης που παρά τα οφέλη από τις νέες τεχνολογίες δεν διαθέτει τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των συμφερόντων της.

Πρωταγωνιστές αποδεικνύονται αλλοδαποί αλλά και Ρομά, που συνεργάσθηκαν με απώτερο σκοπό, οι μεν πρώτοι να εκδίδουν ταυτότητες ως… παιδιά των δευτέρων προκειμένου να «ελληνοποιηθούν» και οι δε δεύτεροι, παράνομα να εισπράττουν επιδόματα ως πολύτεκνοι.

Η έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου εστίασε σε νεαρή γυναίκα τα χαρακτηριστικά της οποίας δεν ομοίαζαν και τόσο με Ρομά, η οποία συνελήφθη τελικά με την κατηγορία της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης. Η νεαρή γυναίκα, 28 ετών κατά τη δήλωσή της, πριν από χρόνια δηλώθηκε στο Ληξιαρχείο του Δήμου Τυρνάβου ως παιδί κατοίκου του οικισμού των Ρομά στον Τύρναβο.

Κατά την ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται για Αλβανίδα υπήκοο που με άγνωστα ανταλλάγματα, πιθανότατα οικονομικά, δηλώθηκε ως παιδί Ρομά για να εκδώσει, όπως και συνέβη, αστυνομική ταυτότητα. Έτσι η 28χρονη εμφανίζεται πλέον ως Ελληνίδα, διαθέτουσα ΑΦΜ αλλά και διαβατήριο ενώ ο υποτιθέμενος πατέρας της, εισέπραττε το επίδομα τέκνων από το Δημόσιο.

Η έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου είχε ως αποτέλεσμα να διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, με την 28χρονη να συλλαμβάνεται ενώ κατασχέθηκε η ταυτότητά της. Η αστυνομική έρευνα θα συνεχισθεί, μεταξύ άλλων, για την καταγραφή των πραγματικών στοιχείων της συλληφθείσας, το μέγεθος της απάτης με την παράνομη είσπραξη επιδομάτων κλπ.

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

Το 2007, ένας 31χρονος κάτοικος του οικισμού Ρομά του Τυρνάβου εμφανίζεται στο Ληξιαρχείο Τυρνάβου και δηλώνει πατέρας του 17χρονου κοριτσιού. Άγνωστο πώς, οι υπάλληλοι πείθονται με αποτέλεσμα, στη συνέχεια να εκδοθεί και η αστυνομική ταυτότητα του κοριτσιού που με τον καιρό κάνει τη δική της οικογένεια στον Τύρναβο, χωρίς φυσικά να ζει στον οικισμό των Ρομά, αποκτά ΑΦΜ αλλά και διαβατήριο.

Η 28χρονη σήμερα κοπέλα, την περασμένη Δευτέρα κλήθηκε στο ΑΤ Τυρνάβου όπου στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», φαίνεται να επέμενε πως τα ατομικά της στοιχεία που αναγράφονται στην αστυνομική ταυτότητά της είναι τα αληθινά. Ωστόσο υπέπεσε σε σειρά ανακολουθιών και αντιφάσεων.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι ο 42χρονος σήμερα Ρομά, ψευδώς δήλωσε το 2007 ότι η 17χρονη είναι κόρη του, δήλωση που έκανε προκειμένου να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, εισπράττοντας δηλαδή επιδόματα πολυτεκνίας αφού δήλωνε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών από τον πραγματικό.

Ο 42χρονος αφέθηκε ελεύθερος αλλά η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχισθεί προκειμένου να καταγραφεί η ζημία που προκάλεσε σε βάρος του Δημοσίου από τα επιδόματα που παράνομα εισέπραξε. Αντίθετα η 28χρονη γυναίκα συνελήφθη και θα οδηγηθεί ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.

Από τη μέχρι σήμερα έρευνα έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της παράνομης υιοθεσίας της ανήλικης κλπ με την ΕΛ.ΑΣ. να καταλήγει στην εκτίμηση ότι οι δύο πλευρές συνεργάσθηκαν με οικονομικά προφανώς ανταλλάγματα, προκειμένου η ανήλικη να εκδώσει αστυνομική ταυτότητα γνωρίζοντας την αδυναμία - τουλάχιστον εκείνη την περίοδο – της διασταύρωσης στοιχείων ενώ η οικογένεια των Ρομά, θα καρπωνόταν πολυτεκνικά επιδόματα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass