ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Προτάσεις και λύσεις για την ανάπτυξη της γεωργίας στη Θεσσαλία

•Νέες καλλιέργειες θα προωθήσει το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης •«Κλειδί για την ανάπτυξη είναι η ενίσχυση της συνέργειας των αγροτών μεταξύ τους, καθώς και μεταξύ αγροτών και φορέων», τονίστηκε από ομιλητές

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2018 23:10

Άκρως ενδιαφέροντα ήταν τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το Επιστημονικό Συμπόσιο για την ευάλωτη γεωργία της Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στη Λάρισα.


Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου κήρυξε και επίσημα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος μίλησε για τα αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γεωργία και τα οποία θα επιλυθούν, όπως τόνισε, μέσα από τρεις άξονες: την οργάνωση, την εκπαίδευση και τη συνέργεια. Επιπλέον, ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα ανακοινωθεί σύντομα, σχετικά με την προώθηση νέων καλλιεργειών και ζήτησε από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και των τοπικών αρχών και φορέων τη συνδρομή τους, τονίζοντας τη σημασία της επιστημονικής έρευνας στην ανάπτυξη της γεωργίας.
Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ήταν ο αφυπηρετήσας καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαος Ρ. Δαλέζιος, και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ο καθηγητής Νικόλαος Δαναλάτος, πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι δύο καθηγητές στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στους τρόπους ποιοτικής και ποσοτικής αναβάθμισης της γεωργίας στη Θεσσαλία, αλλά και στη λήψη μέτρων που θα έπρεπε ήδη να έχουν παρθεί, τονίζοντας όμως ότι παρά τις εκτεταμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι αργά για πράξεις.
Στόχος της χθεσινής εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί το θέμα της ευάλωτης ή ευπαθούς γεωργίας, που χαρακτηρίζει τη γεωργία της Θεσσαλίας σήμερα και να γίνει καταγραφή των χαρακτηριστικών και των συνιστωσών, που συνθέτουν την παρούσα κατάσταση στην περιοχή. Στο πλαίσιο των εισηγήσεων διερευνήθηκαν οι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές και πρακτικές, που αναμένεται να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση της ΚΑΠ με στόχο την αναπτυξιακή αναβάθμιση της ευάλωτης γεωργίας της Θεσσαλίας, ενώ παρουσιάστηκε και πλαίσιο εφαρμοσμένων τεχνολογικών-επιστημονικών μέτρων και συστημάτων, που αναμένεται να συμβάλουν στην παραπάνω αναβάθμιση. Όπως τόνισαν οι αρκετοί εισηγητές στις ομιλίες τους, ανάμεσά τους και ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης και ο καθηγητής κ. Δαλέζιος, κλειδί για την ανάπτυξη είναι η ενίσχυση της συνέργειας των αγροτών μεταξύ τους, καθώς και μεταξύ αγροτών και φορέων αλλά και η συνολική αναβάθμιση και αναδόμηση του ρόλου της Θεσσαλίας στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη γεωργία της χώρας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο πρύτανης του ΤΕΙ Ξεν. Σπηλιώτης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σωτ. Γιαννακόπουλος. Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Θεσσαλίας και με την υποστήριξη του ΤΕΙ Θεσσαλίας, του ΙΒΟ-ΕΚΕΤΑ, του ΕΛΓΑ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του Δήμου Λαρισαίων και του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Π.Φ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass