ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΟΔΑΤΟ ΑΞΕΣΟΥΑΡ

Βάλε Μάρτη μη σε κάψει ο ήλιος

* Δύο κλωστές, μια λευκή και μια κόκκινη, πλεγμένες μεταξύ τους σαν βραχιολάκι ήταν ο κλασικός Μάρτης, που έφτιαχναν οι μαμάδες στα παιδιά για να φορούν μην τους κάψει ο ήλιος του «γδάρτη και παλουκοκάφτη» μήνα. Αυτό παλιά. Γιατί σήμερα το «παραδοσιακό» βραχιολάκι έχει γίνει κόσμημα της μόδας και φορτώθηκε με λογής στολίδια, όπως ματάκια, χάντρες, χελιδονάκια και άλλα διακοσμητικά

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2018 22:16

Τα παλαιότερα χρόνια ο «μάρτης» φτιαχνόταν στο σπίτι ή στο σχολείο, για το χέρι ή το δάχτυλο και το φορούσαν αγόρια και κορίτσια, για το «κακό μάτι» και για να «μην τα κάψει ο ήλιος».

Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, τον φορούσαν από την 1η έως την 31η Μαρτίου, και μετά τον έβγαζαν, τον άφηναν σε μια γλάστρα ή κάποιο δέντρο προκειμένου να το πάρουν τα πουλάκια και να το χρησιμοποιήσουν για το χτίσιμο της φωλιάς τους. Σε κάποιες περιοχές, λέγεται, ότι ο λόγος που το άφηναν πάνω στα δέντρα ήταν για να βοηθηθεί η ανθοφορία.

Σήμερα, τον «Μάρτη» δεν τον φορούν μόνο τα παιδιά, αλλά έχει μετατραπεί σε γυναίκειο αξεσουάρ – κόσμημα, για όλο τον χρόνο. Οι βιτρίνες των καταστημάτων στη Λάρισα έχουν γεμίσει με τέτοια βραχιολάκια. Κάθε μαγαζί που πουλά κοσμήματα, γυναικεία αξεσουάρ ή ρούχα έχει προσθέσει στη συλλογή του «μαρτάκια» για κάθε γούστο και κάθε βαλάντιο. Από πολύ φθηνά των 1 και 2 ευρώ, που μπορεί να είναι φτιαγμένα από σκέτα νήματα μαζί με μια μικρή χαντρούλα – θαλασσιά κατά προτίμηση, έως κάποια που έχουν πάνω χρυσές λεπτομέρειες και ημιπολύτιμους λίθους που μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα 50 ευρώ. Πάντως δεν είναι λίγες και οι «χρυσοχέρες» κυρίες που επιλέγουν να φτιάξουν μόνες τους «μάρτη» για τις ίδιες, τις φίλες ή τα παιδιά τους, προμηθευόμενες τα κατάλληλα υλικά από τα αντίστοιχα καταστήματα, και χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους δημιουργούν μικρά κοσμήματα, πραγματικά μοναδικά.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...

Όλοι οι βαλκανικοί λαοί έχουν αντίστοιχα βραχιολάκια. Οι Βούλγαροι το ονομάζουν μαρτένιτσα, οι Σκοπιανοί μαρτίνκα, οι Ρουμάνοι μάρτισορ και οι Αλβανοί βερόρε.

 

Π.Φ.

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass