ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΒΑΚ

Αλλάζει το Κέντρο της Λάρισας

• Κατασκευάζονται 20 χλμ. δρόμων ήπιας κυκλοφορίας που αποτελούν το 80% των κεντρικών οδών ενώ ανακατασκευάζονται 7 χλμ. κύριων οδών

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2018 22:34

«Με το έργο αυτό αλλάζει η φυσιογνωμία και το περιβάλλον της πόλης. Η Λάρισα, όπως αναδείχθηκε πρώτη με το δίκτυο πεζοδρόμων, έτσι και σήμερα θα αποτελέσει την πρώτη πόλη με τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Η υλοποίηση αυτού του Σχεδίου αλλάζει σημαντικά την πόλη» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης δίνοντας το πολιτικό στίγμα του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής για τη Λάρισα του μέλλοντος.
Καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, παρουσιάσθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη εφαρμογής στην Κεντρική Περιοχή της Λάρισας - στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Σχέδιο που μετατρέπει το 80% οδών του Κέντρου της Λάρισας, σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, σε δρόμους που αναβιώνουν τις γειτονιές, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε χθες ενώ παράλληλα ανακατασκευάζονται 7 χλμ. κύριων οδών.
Ο κ. Καλογιάννης υπογράμμισε πως ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής, πέρα από τα οφέλη στην καθημερινότητα των πολιτών στοχεύει και στην αποτροπή χρήσης του Ι.Χ. στο Κέντρο. Σημειώνοντας μάλιστα τη συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας που μεταξύ άλλων σήμανε την ολοκλήρωση του δακτυλίου, ο κ. Καλογιάννης τόνισε πως το επόμενο βήμα θα αφορά στον ανασχεδιασμό της Περιφερειακής Τρικάλων, όπως και στην πολιτική της στάθμευσης. Για να καλέσει τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο να «σταθεί ενωμένο» απέναντι σε πρακτικές δεκαετιών που θέλουν «τον οδηγό να σταθμεύσει με το αυτοκίνητό του έξω από την καφετέρια».
ΣΒΑΚ
Τη μελέτη, που εκπονήθηκε από την εταιρία «DENCO» σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων, παρουσίασε ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας και συγκοινωνιολόγος Χρ. Ριζομυλιώτης.
Για να σημειώσει εξαρχής πως η μελέτη αφορά στο 80% των δρόμων του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς Ανθίμου Γαζή - Κύπρου - Νικηταρά - Ηρώων Πολυτεχνείου όπως και η περιοχή βόρεια του Σταθμού του ΟΣΕ, η οποία περιβάλλεται από τις οδούς Φαρσάλων, Ηρώων Πολυτεχνείου, Βόλου, Σαπφούς, Παλαιολόγου και Πτολεμαίου.
Βασικές αρχές του ΣΒΑΚ τόνισε ο κ. Ριζομυλιώτης είναι η «δημιουργία ενός βασικού συλλεκτηρίου οδικού δικτύου, το οποίο οι οδηγοί των οχημάτων θα έχουν στη διάθεσή τους για να κινηθούν (και να σταθμεύσουν σε καθορισμένους χώρους), χωρίς καθυστερήσεις και με ασφάλεια, με απλοποίηση, όπου αυτό είναι εφικτό, των κινήσεων στους σημαντικούς κόμβους.
Μετατροπή όλων των τοπικής σημασίας οδών (περιοχές κατοικίας), σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, μονής κατεύθυνσης, με συχνές εναλλαγές στη φορά κατεύθυνσης, έτσι ώστε να αποτρέπονται οι διαμπερείς κινήσεις μέσω αυτών. Το δίκτυο οδών ήπιας κυκλοφορίας, θα εξυπηρετεί μόνο την πρόσβαση στις παρόδιες ιδιοκτησίες με χαμηλές ταχύτητες (20χλμ/ώρα) και ταυτόχρονα θα κάνει αρμονική τη συνύπαρξη πεζών, ποδηλατών και αυτοκινήτων. Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου ροής πεζών (μέσω πεζοδρόμων, οδών ήπιας κυκλοφορίας και διευρυμένων πεζοδρομίων). Ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου με τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου κίνησης στο κέντρο της πόλης (ποδηλατόδρομοι, οριοθετημένοι διάδρομοι κίνησης στους πεζόδρομους, οδοί ήπιας κυκλοφορίας). Προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς».
ΣΤΟΧΟΣ
Στην οργάνωση του τοπικού δικτύου, πρόσθεσε, προβλέπεται «μετατροπή όλων των τοπικών οδών σε ήπιας κυκλοφορίας, μονής κατεύθυνσης, με συχνές εναλλαγές στη φορά κίνησης. Στόχος είναι, η αποτροπή των διαμπερών κινήσεων μέσω των τοπικών οδών, η επαναφορά της έννοιας της γειτονιάς, στον κεντρικό ιστό της πόλης, η δημιουργία γειτονιών, προστατευμένων από κινήσεις που δεν έχουν ως τελικό προορισμό τις παρόδιες ιδιοκτησίες». Για να αποσαφηνίσει πως, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), περιοχή ήπιας κυκλοφορίας «είναι η περιοχή κατοικίας, που έχει χαρακτηρισθεί και σημανθεί ως περιοχή ήπιας κυκλοφορίας. Στο Άρθρο 39 «Συμπεριφορά των οδηγών προς τους πεζούς» προβλέπονται τα ακόλουθα:
«Σε περιοχές κατοικίας που έχουν χαρακτηρισθεί και σημανθεί ως περιοχές ήπιας κυκλοφορίας εφαρμόζονται οι εξής ειδικοί κανόνες: Οι πεζοί μπορούν να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα σε όλο το πλάτος του. Τα παιχνίδια επιτρέπονται. Οι οδηγοί πρέπει να προχωρούν με πολύ χαμηλή ταχύτητα, η οποία σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 χιλιόμετρα την ώρα.
Οι οδηγοί δεν πρέπει να θέτουν τους πεζούς σε κίνδυνο ούτε να συμπεριφέρονται με παρεμποδιστικό τρόπο. Αν είναι αναγκαίο πρέπει να σταματούν. Οι πεζοί δεν πρέπει να εμποδίζουν χωρίς λόγο την κυκλοφορία των οχημάτων. Απαγορεύεται η στάθμευση εκτός από εκεί που επιτρέπεται από σήματα στάθμευσης. Σε διασταυρώσεις, χρήστες της οδού που εξέρχονται από περιοχή κατοικίας πρέπει να παραχωρούν την προτεραιότητα στους άλλους χρήστες της οδού».
 ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Ο κ. Ριζομυλιώτης κάνοντας αναλυτική αναφορά στο δίκτυο ποδηλατοδρόμων αναφέρθηκε και στις κύριες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της κίνησης των λεωφορείων, οι οποίες είναι «το τμήμα της οδού Βενιζέλου μεταξύ Φιλελλήνων και Ολύμπου και το τμήμα της οδού Φιλελλήνων, μεταξύ των οδών Βενιζέλου και Κύπρου, θα λειτουργούν ως οδοί αποκλειστικής διέλευσης δημόσιας μαζικής μεταφοράς προσώπων.
Δημιουργία λωρίδας αποκλειστικής κίνησης λεωφορείων, ομόρροπης κατεύθυνσης με την κίνηση των οχημάτων, στο τμήμα της οδού Κύπρου, μεταξύ των οδών Ολύμπου και Παπαναστασίου και δημιουργία λωρίδας αποκλειστικής κίνησης λεωφορείων αντίθετης κατεύθυνσης (contra flow bus lane), στο τμήμα της οδού Κύπρου μεταξύ των οδών Φιλελλήνων και Παπαναστασίου. Δημιουργία λωρίδας αποκλειστικής κίνησης λεωφορείων (Βus Lane), κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων στο τμήμα της οδού Παπαναστασίου μεταξύ των οδών Κύπρου και Ηπείρου».
«Η Λάρισα» κατέληξε ο εισηγητής «αποτελεί την πρώτη πόλη που ολοκλήρωσε το ΣΒΑΚ και με τα έργα αυτά θα αποτελέσει πόλη – πρότυπο».
ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Η μελέτη εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία καθώς καταψήφισε μόνο η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως είχε πράξει και αρχικά. Με τον δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ, Γ. Παζιάνα να εκφράζει επιφυλάξεις για τη μελέτη και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου όπως επίσης και για το «εάν έχει υπολογισθεί πόσα αυτοκίνητα εκτοπίζονται με τη νέα διαδικασία».
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου, υπερψήφισε τη μελέτη διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις «για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μεγ. Αλεξάνδρου» που θα διογκώσει «το πρόβλημα στάθμευσης και κυκλοφοριακού φόρτου».
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Τέλος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων εγκρίθηκαν έργα σε αθλητικές υποδομές (συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ) όπως και οι μελέτες για τη μετατροπή των οδών Ρούσβελτ και Ηλιοδώρου σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass