ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΙ Η ΖΩΖΩ ΛΙΑΝΟΥ 40 ΧΡΟΝΙΑ

Οι ράφτες του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού

*Ετοιμάζουν στολές με μεγάλη φαντασία και γούστο

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2018 22:04

Την ερχόμενη Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς στις 6.30 το απόγευμα στους κεντρικούς δρόμους του Τυρνάβου πάνω από δύο ώρες θα παρελάσουν 3.000 και πλέον καρναβαλιστές στη συντριπτική τους πλειοψηφία συμμετέχοντες σε γκρουπ αλλά και μεμονωμένοι φίλοι του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού που εντάσσονται και εκείνοι στη μεγάλη γιορτή.

Κάθε χρόνο και καλύτερα, σε ό,τι αφορά στις παρουσίες των συμμετεχόντων στη μεγάλη παρέλαση με τη θεματολογία της κάθε ομάδας με το άρμα τους και τις στολές τους να εντυπωσιάζουν τους χιλιάδες επισκέπτες. Είναι στολές που εμπνεύστηκαν οι συμμετέχοντας στα γκρουπ. Βέβαια αυτή η δουλειά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγες ή ακόμα και περισσότερες ημέρες. Αντίθετα υπάρχει προγραμματισμός μήνες πριν τις εκδηλώσεις και αυτό γιατί για να κατασκευαστούν αυτές οι στολές χρειάζεται χρόνος και πολλή δουλειά. Οι «μασκαράδες και ντίβες», η «Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων», το «Survivor» είναι μερικά από τα πολλά γκρουπ που θα παρελάσουν. Κάποιοι εργάζονται για να κάνουν πράξη την έμπνευση των διοργανωτών.

Για 40 περίπου χρόνια ο Φίλιππος και η Ζωζώ Λιάνου είναι ακούραστοι συμπαραστάτες όσων γκρουπ παρελάσουν. Πρέπει οι στολές να είναι κομψές, όμορφα ραμμένες, να είναι ταιριαστές στο σώμα κάθε καρναβαλιστή και όχι one size ετοιματζίδικες.

Η «Ε» βρέθηκε χθες κοντά στους δύο αυτούς αθόρυβους αλλά και τόσο σημαντικούς ανθρώπους που στηρίζουν έμπρακτα το Τυρναβίτικο Καρναβάλι και είδαν από κοντά τη δύσκολη και σημαντική δουλειά τους.

Αναπολώντας το παρελθόν ο κ. Φίλιππος Λιάνος θυμάται: «Κάθε χρόνο υπάρχουν δύσκολες και εύκολες στολές σε ό,τι αφορά στην κατασκευή τους. Υπάρχουν εύκολες στολές που γίνονται σε δέκα – δεκαπέντε λεπτά η κάθε μία. Υπάρχουν και εκείνες οι στολές που έχουν μεγάλη δυσκολία και χρειάζεται η κάθε μια περισσότερο από μία ώρα. Φανταστείτε ότι όταν υπάρχει γκρουπ με 300 – 350 συμμετοχές και άνω πόσο δύσκολο είναι να κατασκευαστούν στο χέρι τόσες στολές. Θυμάμαι από τις πιο δύσκολες στολές ήταν οι «Τουρίστες», οι «Σέφ», «Βασιλιάδες για μια νύχτα» και άλλες».

Ένα άλλο ζήτημα που κάθε χρόνο τις τελευταίες ημέρες γίνεται ουσιαστικά πρόβλημα είναι οι συμμετοχές της τελευταίας στιγμής σημειώνει η κ. Ζωζώ Λιάνου. Τότε εκτός του γεγονότος ότι δεν υπάρχει χρόνος για τη ραφή έχουν εξαντληθεί πολλές φορές και τα υφάσματα.

«Χρόνια τώρα όλη την περίοδο της προετοιμασίας έχουμε κάνει ξενύχτια και ξενύχτια για να τα προλάβουμε όλα. Σκεφθείτε ότι και οι δυο μας είμαστε μέλη στην ομάδα των «Ζουλού» και μασκαρεμένοι συμμετέχουμε στην παρέλαση των αρμάτων και των γκρουπ και ράβουμε στολές ακόμα και μισή ώρα πριν την έναρξη της παρέλασης του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού», καταλήγει η κ. Ζωζώ Λιάνου.

Τέλος τόσο ο Φίλιππος, όσο και η Ζωζώ Λιάνου μετά από τον κόπο εβδομάδων νιώθουν μεγάλη ηθική ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συμβολής τους στο Τυρναβίτικο Καρναβάλι και πάντα συγκινούνται όταν βλέπουν τις δημιουργίες τους να τις φορούν μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές που παρελαύνουν μπροστά από χιλιάδες θεατές οι οποίοι χειροκροτούν το τελικό αποτέλεσμα.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass