Πρ. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης

* Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις, "ώστε να εκλείψουν όλα τα ίχνη του αλυτρωτισμού"

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2018 22:38

"Η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε. και ως μέλος του ΝΑΤΟ, είναι αυτή τη στιγμή στην ταραγμένη περιοχή μας, το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, και ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την Ανατολή. Αυτό προσδιορίζει και το μέγεθος της αποστολής της, όχι μόνο έναντι της Ιστορίας της, αλλά έναντι της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης" τόνισε χθες από τη Λάρισα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε τους μείζονες στρατιωτικούς σχηματισμούς της χώρας, την 1η Στρατιά και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, όπου, επαναλαμβάνοντας ότι "η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας, μια δύναμη δημοκρατίας και μια δύναμη ειρήνης", υπογράμμισε πως "δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει, και δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση" για να στείλει έτσι ένα αυστηρό μήνυμα στις προκλήσεις των γειτόνων.

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις, "ώστε να εκλείψουν όλα τα ίχνη του αλυτρωτισμού", ενώ χαρακτήρισε "αδιανόητο για την ηγεσία της Αλβανίας" "να θέτει θέμα Τσαμουριάς" σημειώνοντας με οξύ τόνο πως "καλύτερα να μην θυμίζει η Αλβανία τι σημαίνει η ιστορία των επονομαζόμενων Τσάμηδων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας".

Επανέλαβε την ανάγκη ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας και ζήτησε την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Εθνικά θέματα για τα οποία, παρά τις διαφωνίες όπως είπε "πρέπει να έχουμε αρραγή ενότητα".

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο κ. Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψη στην 1η Στρατιά και στο ΑΤΑ στη συνέχεια, ενημερώθηκε από τις διοικήσεις των σχηματισμών για την οργάνωση, λειτουργία και τις επιχειρησιακές δραστηριότητές τους.

Μιλώντας στο προσωπικό του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας σημείωσε πως "οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερασπίζονται πρωτίστως τα σύνορα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Είναι, όμως, σαφές σύμφωνα με το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ότι υπερασπίζονται ταυτοχρόνως τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Αυτό προσδιορίζεται από τις διατάξεις του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου, οι οποίες αφορούν στον πυλώνα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας.

Άρα, υπερασπιζόμαστε, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας -σε μια κρίσιμη περιοχή και σε μια κρίσιμη περίοδο- σύνορα, ακεραιότητα, κυριαρχία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε τις αντίστοιχες υποχρεώσεις αλλά έχουμε και αντίστοιχα δικαιώματα απέναντι στην Ιστορία μας και απέναντι στην Ιστορία και της Ευρώπης.

Γιατί, βεβαίως, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέλος του ΝΑΤΟ, είναι αυτή τη στιγμή στην ταραγμένη περιοχή μας, το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ανατολή. Αυτό προσδιορίζει και το μέγεθος της αποστολής της, όχι μόνο έναντι της Ιστορίας της, αλλά έναντι της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό θα το πράξουμε στο ακέραιο".

"ΕΝΟΤΗΤΑ"

"Η Ελλάδα με την Ιστορία της είναι μια δύναμη σταθερότητας, μια δύναμη Δημοκρατίας και μια δύναμη Ειρήνης. Δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει, και δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν παραχωρούμε, όμως, οτιδήποτε ανήκει στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και -το τονίζω αυτό- είναι χρέος απέναντι στην Ιστορία μας, στον τόπο μας, στον λαό μας, στο Έθνος μας αλλά και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να μπορέσουμε να διαδραματίσουμε αυτό τον ρόλο μας πρέπει να έχουμε αρραγή Ενότητα. Θα το επαναλάβω τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες: Μεγαλουργήσαμε ενωμένοι, θρηνήσαμε διχασμένοι. Και θρηνήσαμε, δυστυχώς, και εθνικό κορμό. Δεν είναι νοητό, δεν είναι επιτρεπτό να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Θα υπερασπιστούμε αυτό που μας ανήκει ενωμένοι αρραγώς. Έχουμε πολλά σημεία στα οποία μπορούμε να διαφωνούμε, Δημοκρατία έχουμε. Και είναι νοητό στη Δημοκρατία να υπάρχουν -και αν θέλετε και ευκταίο να υπάρχουν- αυτές οι διαφορές. Διαφορές, όμως, στα θέματα της Άμυνας, της Πατρίδας, του Λαού και του Έθνους δεν νοούνται".

Για να υπογραμμίσει πως "στα υπαρξιακά για τον λαό και το έθνος θέματα έχουμε και οφείλουμε να έχουμε αρραγή ενότητα. Το παρελθόν και οι πικρές του εμπειρίες οφείλουν να μας διδάξουν. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη αυτά γιατί δεν θα είναι μόνο για μας μοιραία. Θα είναι και για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουμε στη διεθνή κοινότητα και στην Ε.Ε.".

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Κάνοντας αναλυτικότερη αναφορά στα εθνικά μας θέματα ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως "πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, αρκετά αυτή η σκλαβιά σε αυτό το νησί, κράτος - μέλος της Ε.Ε.".

"Επιδιώκουμε τη λύση του Κυπριακού, αλλά λύση δίκαιη και βιώσιμη. Δεν νοείται, όμως, λύση του Κυπριακού δίκαιη και βιώσιμη, παρά μόνο με τους όρους που διασφαλίζουν την Κυριαρχία Κράτους - Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το προσδιορίζει αυτό το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ιδίως το Άρθρο 4 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο δεν επιτρέπει, ως προς την Κυριαρχία Κράτους-Μέλους, να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις Τρίτων. Λύση του Κυπριακού χωρίς να έχουν αποχωρήσει τα τουρκικά στρατεύματα, και χωρίς να έχουν εκλείψει αυτού του είδους οι απαρχαιωμένες εγγυήσεις, δεν είναι νοητή. Κι αυτό, όχι μόνο εν ονόματι της Ιστορίας της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά εν ονόματι του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου".

ΛΩΖΑΝΗ

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας σημείωσε πως "το αποδείξαμε, και με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου. Εδώ είμαστε, να έχουμε φιλία και καλή γειτονία, εδώ είμαστε να ευνοήσουμε την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε την Τουρκία να κοιτάει κατά τη Δύση και όχι κατά την Ανατολή. Αυτό προϋποθέτει, όμως, εκ μέρους της σεβασμό και του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Κι αυτό φαίνεται από το ότι, πρέπει η Τουρκία να σέβεται, επιτέλους, το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου, Γραπτού και Εθιμικού, συμπεριλαμβανομένων των γενικώς παραδεδεγμένων Αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Άρα -μεταξύ άλλων και κυρίως- πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης, πλήρης σεβασμός του Δικαίου της Θαλάσσης, όπως αυτό έχει προσδιορισθεί με την κωδικοποίηση του Montego Bay".

Μιλώντας μάλιστα στα στελέχη του ΑΤΑ, για το ίδιο θέμα διευκρίνισε πως "δεν είσαστε ούτε μια φορά εσείς που παραβιάσατε το FIR της Τουρκίας, δεν είστε εσείς που κάνετε υπερπτήσεις. Εσείς αμύνεστε περί πάτρις. Εσείς αμύνεστε για προκλήσεις οι οποίες είναι και ανιστόρητες και επικίνδυνες". Για να υπογραμμίσει πως "μόνο ο σεβασμός στη Συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό διαβατήριο στην Τουρκία και σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν, είναι επινόηση".

ΠΓΔΜ

Για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως "το έχουμε καταστήσει σαφές, επιδιώκουμε και την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει η χώρα αυτή να πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασική προϋπόθεση - όπως γίνεται αποδεκτό πλέον από το ΝΑΤΟ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση - είναι η επίλυση του ονόματος. Για ποιο λόγο δεν μπορεί, σήμερα, να μπει η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Διότι το όνομά της -ανεξαρτήτως του πόσοι το έχουν αναγνωρίσει και πώς- από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου αποπνέει αλυτρωτισμό. Δηλαδή, αποπνέει τάσεις που αφορούν αμφισβήτηση συνόρων και δημιουργία εντυπώσεων, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο.

Τούτο σημαίνει, ότι πρώτα θα λυθεί το όνομα και δεύτερον θα υπάρξει πορεία προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να λυθεί, όμως, το όνομα είναι σαφές, ότι η γειτονική μας χώρα, πρέπει να επιφέρει όλες εκείνες τις μεταβολές στην έννομη τάξη της. Αρχής γενομένης, από του Συντάγματος, ώστε να εκλείψουν όλα τα ίχνη του αλυτρωτισμού. Και τα ίχνη αλυτρωτισμού που φέρει το ίδιο της το όνομα, και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να προκύψει εμμέσως ως προς την αμφισβήτηση συνόρων, όπως προς τις ψευδείς εντυπώσεις περί Εθνοτήτων και ψευδείς εντυπώσεις περί γλώσσας. Ή λοιπόν θα υπάρξουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και οι επέκεινα εγγυήσεις, οι οποίες αφορούν στο όνομα, ή εφόσον δεν υπάρξουν αυτές οι κινήσεις δεν υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά τους για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είμαστε εμείς που παρεμποδίζουμε αυτή την πορεία. Η ίδια η χώρα, με τη στάση την οποία τηρεί, την παρεμποδίζει. Εμείς δείχνουμε όλη την καλή μας θέληση. Αλλά, όπως είπα και πριν, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε και τον τόπο μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι μία δύναμη που στηρίζεται στην ενότητα, στη συναντίληψη των μελών που το απαρτίζουν ώστε να εκτελέσει την αποστολή του. Αλίμονο αν στο ΝΑΤΟ εισέρχονται μέλη ή είναι υποψήφια μέλη, τα οποία θα έβαζαν μέσα στο ΝΑΤΟ προβλήματα που σήμερα δεν υπάρχουν. Δεν είναι forum επίλυσης διαφορών το ΝΑΤΟ. Πρώτα έχουν λυθεί οι διαφορές και ύστερα στο ΝΑΤΟ αγωνιζόμαστε για την κοινή του αποστολή του".

Να σημειωθεί πως ο κ. Παυλόπουλος βρέθηκε χθες το μεσημέρι στη Λάρισα μετά τις εκδηλώσεις για την εθνική ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Τον κ. Παυλόπουλο, υποδέχθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής και ο αρχηγός ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου, ενώ στις έδρες των σχηματισμών, τον υποδέχθηκαν ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημ. Ζερβάκης και ο αρχηγός ΤΑ, Γ. Μπλιούμης. Τον κ. Παυλόπουλο συνόδευε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός και ο επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου της Προεδρίας, Γρηγ. Πρεζεράκος.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass