ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Πράσινη διαδρομή η τάφρος της Ν. Σμύρνης

*Αντιδράσεις από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων που ζητά αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2018 22:20
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται και η κατασκευή τριών πεζογεφυρών Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται και η κατασκευή τριών πεζογεφυρών

Αλλάζει μορφή το γνωστό στους περισσότερους Λαρισαίους ως ανάχωμα της Νέας Σμύρνης, με την ανάπλαση της τάφρου Ι1. Το σημείο αναμένεται να γίνει προσβάσιμο καθώς θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομοι και θα καθαριστεί.

Πρόκειται για την περιοχή που καταλαμβάνει η αποστραγγιστική τάφρος μεταξύ των συνοικιών Νέας Σμύρνης και ΑΤΑ, από τη γέφυρα της Αεροδρομίου έως και τη γέφυρα του ΟΣΕ. Η έγκριση της μελέτης και της εκτέλεσης του έργου αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Την ίδια ώρα όμως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να μην εγκρίνει το συγκεκριμένο θέμα με το επιχείρημα ότι η δημοτική αρχή δεν προχώρησε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αλλά σε απευθείας ανάθεση της μελέτης.

Σε ό,τι αφορά στη μελέτη που φέρνει προς έγκριση σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή, αυτή είναι προϋπολογισμού 698.725,89 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης είναι το ΕΣΠΑ – Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014 – 2020. «Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και περιλαμβάνει την αξιοποίηση της κοίτης με ήπιες παρεμβάσεις και από τις δύο πλευρές», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Σούλτης. Σκοπός του έργου είναι να ενταχθεί η περιοχή στον ιστό της πόλης με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των προβλημάτων των όμορων συνοικιών. Στόχος από τη διαμόρφωση είναι η λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και η σύνδεση της τάφρου με τις διαμορφώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Πηνειό ποταμό. Η πρώτη φάση των παρεμβάσεων αφορά στη διάνοιξη νέων διαδρομών, στην αναβάθμιση υπαρχόντων καθώς και στον καθαρισμό της κοίτης.

Παράλληλα, ο Δήμος Λαρισαίων σκοπεύει με ιδίους πόρους να κατασκευάσει τρεις πεζογέφυρες που θα εξυπηρετούν τους πολίτες. Τα σημεία που θα κατασκευαστούν είναι δίπλα από τη γέφυρα της Αεροδρομίου, στο ΑΤΑ στο ύψος των σχολείων και στο τέλος του έργου κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Η συγκεκριμένη τάφρος είναι αυτή που χωρίζει την ανατολική Λάρισα στα δύο. Η περιοχή του αναχώματος που είναι παράλληλη της Ηρώων Πολυτεχνείου αποτελεί καθημερινά σημείο περιπάτου για πολλούς Λαρισαίους παρά την παραμέλησή της. Η απέναντι πλευρά, η αριστερή κοίτη δηλαδή, περικλείει μεγάλο μέρος της συνοικίας της Νέας Σμύρνης. Μια περιοχή εγκαταλελειμμένη, με σκουπίδια και ζημιές. Αυθαιρεσίες, απορρίμματα, δυσοσμία, στασιμότητα νερού, κουνούπια. «Θεωρούμε ότι από τον καθαρισμό και μόνο της τάφρου θα αλλάξει εικόνα η περιοχή», σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθώς είναι ένας ανεκμετάλλευτος ελεύθερος δημόσιος χώρος εντός πόλης, με πλούσια βλάστηση. Θα παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας ανάπτυξης δραστηριοτήτων, άθλησης, αναψυχής. Η κεντρική ιδέα του Δήμου είναι να μεταμορφωθεί σε ένα «γραμμικό πάρκο», σε μια πράσινη διαδρομή που θα αναβαθμίσει και τη συνοικία της Νέας Σμύρνης.

Ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κλείσιμο της τάφρου καθώς απαγορεύεται από το Υπουργείο ο εγκιβωτισμός.

ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Την αντίθεσή του για την ανάπλαση της τάφρου δηλώνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία που ακολουθεί ο Δήμος θα οδηγήσει σε υποβάθμιση ενός σημαντικού έργου.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του συλλόγου υποστηρίζουν ότι «το έργο αυτό λόγω μεγέθους, θέσης και προτεινόμενης χρήσης είναι ιδιαίτερα αξιόλογο και κατά συνέπεια υπόκειται στις διατάξεις της ισχύουσας υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 1427/11) “Νέο πλαίσιο διενέργειας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών”. Ένα πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στους αρχιτέκτονες της χώρας να διαγωνιστούν μεταξύ τους εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη βέλτιστη ποιότητα της μελέτης.

Θα έπρεπε λοιπόν ο Δήμος, όπως είχε προφορικά δεσμευτεί απέναντι στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, να προχωρήσει στη διενέργεια Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση της περιοχής αυτής που πέρα από το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της, αποτελεί τμήμα του ευρύτερου δικτύου ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων της πόλης.

Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε ότι η μελέτη ήδη υπάρχει και την Τρίτη 30 Ιανουαρίου πρόκειται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η έγκρισή της. Και ενώ στον Τύπο γίνεται αναφορά στη σπουδαιότητα του έργου, η δημοτική αρχή προσπαθεί να πείσει ότι δεν είναι ιδιαίτερης σημασίας και δεν συντρέχει λόγος για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ζητώντας μάλιστα για τυπικούς λόγους τον εκ των υστέρων αποχαρακτηρισμό του ως “αξιόλογο” από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που στη μελέτη ανάπλασης που έχει κατατεθεί για γνωμοδότηση δεν διακρίνεται πουθενά η μεταλλική πεζογέφυρα που φαίνεται ξεκάθαρα στις τρισδιάστατες απεικονίσεις παρά μόνο οι βάσεις της.

Μια μελέτη ανάπλασης που όπως διαπιστώσαμε δεν υλοποιήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία αλλά πραγματοποιήθηκε με απευθείας ανάθεση ως “Εργασίες διερεύνησης προβλημάτων λειτουργίας της Τάφρου Ι1 και τρόπων σύνδεσης της συνοικίας της Νέας Σμύρνης με την πόλη”. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται συχνά τον τελευταίο καιρό από τον Δήμο με συγκεκριμένα μάλιστα παραδείγματα».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος πιστεύει ότι πρέπει να καθιερωθεί η διαδικασία των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών «για όλα τα σημαντικά έργα της πόλης χωρίς εξαιρέσεις και αδιαφανείς διαδικασίες. Έχει άλλωστε αποδειχθεί στην πράξη ότι οι διαγωνισμοί δεν επιβραδύνουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των έργων.

Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην κάνει δεκτή τη μελέτη και να απαιτήσει τη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη ποιότητα του έργου».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass