ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Σχάρες – «παγίδες» στη μέση του δρόμου

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2018 15:48

Την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος στους δρόμους, με τα φρεάτια ακαθάρτων και τις σχάρες ομβρίων, προτείνει προς τη ΔΕΥΑΛ, ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Δημ. Γεωργάκης.

Ο κ. Γεωργάκης, σύμβουλος της παράταξης της κ. Ρένας Καραλαριώτου, σημειώνει πως «καθημερινά γίνομαι δέκτης παραπόνων από τους Λαρισαίους για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της πόλης με τις κακοτεχνίες ν’ αποτελούν παγίδες για τους οδηγούς οχημάτων, δικύκλων και ποδηλάτων. Η εικόνα που παρουσιάζει το οδικό δίκτυο τόσο στο κέντρο της Λάρισας όσο και στις συνοικίες είναι πραγματικά τραγική και η αγανάκτηση των πολιτών, απόλυτα δικαιολογημένη.

Επί σειρά ετών, οργανισμοί Κοινής Ωφελείας, Φυσικού αερίου, Επικοινωνιών, ΔΕΥΑΛ κ.α., έχουν καταστρέψει ολοσχερώς το οδόστρωμα σε πολλούς δρόμους της πόλης και οι όποιες αποκαταστάσεις έχουν γίνει με απίστευτη προχειρότητα, δίχως οποιονδήποτε έλεγχο από κάποια αρμόδια υπηρεσία με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως σαμαράκια επιβράδυνσης της ταχύτητας και διάλυσης των οχημάτων.

Σε όλο αυτό έρχονται να προστεθούν από τη μια, τα φρεάτια των ακάθαρτων δικτύων της ΔΕΥΑΛ που βρίσκονται σχεδόν στο σύνολό τους στο μέσο των οδοστρωμάτων των οδών ή στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας και από την άλλη οι σχάρες των όμβριων δικτύων της ΔΕΥΑΛ (σχάρες) σε όλες τις άκρες και τις γωνίες των δρόμων, κεντρικών και συνοικιακών.

Πολλά φρεάτια ακαθάρτων στους περισσότερους δρόμους του βασικού οδικού δικτύου είναι έως και 10 εκατοστά κάτω από το ύψος του οδοστρώματος και σε άλλες περιπτώσεις είναι καλυμμένα με την άσφαλτο που πλέον έχει φύγει από την κίνηση των οχημάτων μετατρέποντάς τα σε λακκούβα ή σε όσα έγινε αποκατάσταση στο ύψος του δρόμου να είναι τόσο κακώς κατασκευασμένη που διερωτάται κάποιος, αν το έκαναν καλύτερα ή χειρότερα απ΄ ό,τι ήταν πριν.

Η άσφαλτος περιμετρικά στα καπάκια ακαθάρτων της ΔΕΥΑΛ αλλά και στις σχάρες όμβριων είναι «φαγωμένη» με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «παγίδες» για πεζούς και δίκυκλα αλλά και ποδηλάτες που κινούνται στις άκριες των δρόμων στις περισσότερες των περιπτώσεων. Οι οδηγοί πραγματικά στα όριά τους, με τα αυτοκίνητα να ταλαιπωρούνται αφάνταστα στα συστήματα αναρτήσεων και διευθύνσεων από την κακή κατάσταση των δρόμων και οι βλάβες των οχημάτων να είναι ένα καθημερινό φαινόμενο.

Ως αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ επανειλημμένως, έχω επισημάνει το πρόβλημα. Είναι απολύτως αναγκαίο εκεί που γίνονται οι νέες ασφαλτοστρώσεις λόγω αλλαγής των παλαιών σωλήνων ύδρευσης με πλαστικές αλλά και λόγω επεκτάσεως των δικτύων αποχετεύσεων και όμβριων δικτύων, να τοποθετούνται τα φρεάτια ακριβώς στο ύψος του οδοστρώματος και να είναι στις συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου που αναλαμβάνει το έργο.

Επίσης η υπηρεσία να επιβλέπει την πλήρη διαμόρφωση των δρόμων έπειτα από τις εργασίες και την αποκατάσταση των φρεατίων, ειδικά όταν οι νέες ασφαλτοστρώσεις γίνονται πάνω από τις ήδη υπάρχουσες.

Με τη παρέμβασή μου, δεν μέμφομαι τη σημερινή δημοτική αρχή για αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη σήμερα. Αντιθέτως το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια από τις πρόχειρες κατασκευές των ασφαλτοστρώσεων στους δρόμους. Είναι αποτέλεσμα όλων των διαδοχικών δημοτικών αρχών, διότι τις ασφαλτοστρώσεις τις έκανε ο δήμος, αλλά και της κακής επίβλεψης των τεχνικών του υπηρεσιών και ίσως της μη προβλεπόμενης υποχρέωσης του εργολάβου για την πλήρη αποκατάσταση.

Επομένως, με βάση τα παραπάνω, προτείνω η ΔΕΥΑΛ να εκπονήσει άμεσα μια μελέτη χρηματοδοτούμενη με δικά της κεφάλαια, κατά την οποία θα γίνει ακριβής καταγραφή από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΛ, όλων των φρεατίων που εγείρουν παρεμβάσεις και να τηρείται ένα Μητρώο κατά το οποίο θα δίνεται προτεραιότητα στην αποκατάσταση ανάλογα με την εκάστοτε επικινδυνότητα.

Επίσης, θα πρέπει στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΛ κάθε χρόνο να περιλαμβάνεται η μελέτη για τις παρεμβάσεις στα φρεάτια ακαθάρτων, στις κακοτεχνίες των οδοστρωμάτων και στα όμβρια δίκτυα με το ύψος της δαπάνης που απαιτείται για τις όποιες αποκαταστάσεις και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Εκτίμησή μου είναι ότι η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΛ είναι σε θέση ν’ ανταποκριθεί σ’ ένα τέτοιο έργο αποκατάστασης με το προσωπικό που διαθέτει σήμερα. Στη περίπτωση όμως, που για οποιονδήποτε λόγο αυτό κριθεί αδύνατο, να προβεί σε ανάθεση εργολαβίας προκειμένου οι παρεμβάσεις να γίνουν άμεσα και ολοκληρωμένα σε όλη την πόλη.

Ως δημοτικός σύμβουλος, δικαιοδοσία μου είναι να επισημαίνω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας και να μεταφέρω τα αιτήματά τους.

Η Δημοτική Αρχή έχει την υποχρέωση να δίνει τις οριστικές λύσεις στα προβλήματα. Οι λακκούβες στους δρόμους, τα φρεάτια της ΔΕΥΑΛ στο μέσο των οδοστρωμάτων και τα όμβρια δίκτυα στις άκρες των δρόμων δεν είναι κάτι που μπορεί να περιμένει, είναι άκρως επικίνδυνα και η λύση που θα δοθεί, επιβάλλεται να είναι άμεση. Για μας ως αντιπολίτευση, η ασφάλεια των Λαρισαίων πολιτών είναι προτεραιότητα» καταλήγει ο κ. Γεωργάκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass