Ψηφίδες μνήμης και ιστορίας η έκθεση Γουγουλιά

* Εγκαινιάστηκε στους Γόννους παρουσία τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2018 22:35

Μια ιδιαίτερα προσεγμένη εργασία που κράτησε πενήντα ολόκληρα χρόνια παρουσιάζεται στους φιλόξενους χώρους του παλιού δημοτικού σχολείου Γόννων. Πρόκειται για την ενδιαφέρουσα έκθεση του κ. Δημήτρη Ζ. Γουγουλιά με τίτλο: «Οι Γόννοι και ο Δήμος Τεμπών μέσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας 1967 – 2017.

Τα εγκαίνιά της έγιναν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου παρουσία εκπροσώπων των αρχών και πλήθους κόσμου, ενώ χαιρετιστήριο μήνυμα έστειλε μέσω του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Στον χαιρετισμό του ο οικοδεσπότης δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος

τόνισε ότι η έκθεση αυτή και η εργασία μισού αιώνα του κ. Γουγουλιά εκπέμπει μια νότα αισιοδοξίας στη δύσκολη συγκυρία την οποία βιώνουμε. Το θέμα και τα ιστορικά ντοκουμέντα της έκθεσης αναδεικνύουν την περιοχή των Γόννων και του Δήμου Τεμπών ευρύτερα. Εκδηλώσεις - εκθέσεις σαν τη συγκεκριμένη αναδεικνύουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής, την πλούσια παράδοσή του τόπου.

Και ο κ. Κολλάτος κατέληξε: « Σαν δημοτική αρχή δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε ζητήματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος και προβολής του Δήμου μας, στηρίζουμε προσπάθειες που προβάλλουν τον τόπο μας και χτίζουμε γέφυρες για τις επόμενες γενιές. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Δημήτρη Γουγουλιά, τον ΔΟΠΑΠΕΠΤ και όλους τους συντελεστές αυτής της δημιουργίας και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην έκθεση η οποία αποτυπώνει μια ιστορική διαδρομή πενήντα χρόνων του δήμου μας και του τόπου μας».

Εκπροσωπώντας στα εγκαίνια τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης επισήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα σήμερα να βρίσκομαι ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού στην έκθεση δημοσιεύσεων του Δημήτρη Γουγουλιά. Η λέξη συγχαρητήρια είναι το μικρότερο που μπορείς να πεις για τον Δημήτρη Γουγουλιά και για αυτή την έκθεση. Περισσότερο είναι ιστορική παρακαταθήκη που αφήνει στους Γόννους και στον Δήμο Τεμπών».

Ακολούθησε η παρέμβαση του βουλευτή κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου ο οποίος σημείωσε με έμφαση: «Θέλω να συγχαρώ τον κ. Δ. Γουγουλιά για την πρωτοβουλία του αυτή. Δημιουργεί εδώ και πολλά χρόνια ως ενεργός πολίτης που αγωνιά για τα πολιτιστικά και όχι μόνο δρώμενα στην περιοχή, τη γενέτειρά του τους Γόννους και τον Δήμο Τεμπών. Θα έλεγα ότι λειτουργεί και ως ιστορική συνείδηση της περιοχής αναδεικνύοντας ζητήματα που δεν πρέπει να λησμονούμε…». Ο κ. Χαρακόπουλος συγχάρηκε επίσης τη δημοτική αρχή Τεμπών που αγκάλιασε την πρωτοβουλία και εργασία του κ. Γουγουλιά.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων της άκρως ενδιαφέρουσας έκθεσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «Ελευθερία» κ. Δημήτρης Χατζηευθυμίου.

Ο κ. Χατζηευθυμίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Αν δει κανείς την έκθεση του Δημήτρη Γουγουλιά, θα διαπιστώσει ότι πολλά πράγματα γίνονται με αργές ταχύτητες, προβλήματα επανέρχονται ίσως με μικρότερη ένταση και κάποια άλλα λύνονται σε βάθος χρόνου με συνέπεια όταν έρχεται μία λύση να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τη στιγμή που είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα. Μ’ αυτή την έννοια μέσα από την έκθεση του Δημήτρη Γουγουλιά άλλοι θα δουν το ποτήρι μισογεμάτο κι άλλοι μισοάδειο. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί μερικές από αυτές τις ψηφίδες ιστορίας που μας παραθέτει εδώ έχουν την υπογραφή της εφημερίδας στην οποία γράφω εδώ και πολλά χρόνια και μ’ αυτή την έννοια όπως και οι άλλοι συνοδοιπόροι του Τύπου είμαστε η υφάντρα της ιστορίας αυτού του τόπου. Ο Δημήτρης είναι ένας άνθρωπος που παρά το γεγονός ότι ζει απομονωμένος, θα μπορούσε να πει κανείς, σε ένα χωριό της θεσσαλικής υπαίθρου, εν τούτοις σπάει τα δεσμά αυτής της γεωγραφικής απομόνωσης, με τη δραστηριότητά του, παλιότερα τη συνδικαλιστική, τελευταία με τα ενδιαφέροντά του για τον πολιτισμό, για τα κοινά, μεταφέρει προς τα έξω πράγματα και αγωνίες και τα θέλω του τόπου αυτού».

Στο ίδιο πνεύμα και ο χαιρετισμός του δημοσιογράφου του Δημοτικού Ραδιόφωνου Λάρισας, κ. Γιάννη Σιούλα, ο οποίος σημείωσε λέγοντας:

«Η Έκθεση του Δημήτρη Γουγουλιά είναι μια άτυπη δικαίωση όλων αυτών που εμείς ως δημοσιογράφοι κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Τον μεγάλο άθλο να διασώσουμε υλικό το οποίο αποτελεί την πρώτη ύλη που εμείς καθημερινά παραθέτουμε στους αναγνώστες, ως πρώτιστο καθήκον του επαγγέλματος και λειτουργήματός μας και αυτό να βρίσκει αντίκτυπο στις επιλογές κάποιου ανθρώπου ώστε να διασωθεί για ένα κομμάτι αυτής της περιοχής η ιστορία, οι μνήμες, τα πρόσωπα».

Μιλώντας στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς αφού ευχαρίστησε τους προηγούμενους ομιλητές αλλά και τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα που νοερά αλλά και στην πράξη ήταν εκεί μέσω του εκπροσώπου του κ. Βασίλη Κόκκαλη, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η έκθεση με θέμα «Οι Γόννοι και ο Δήμος Τεμπών μέσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» που εγκαινιάζουμε είναι μια διαφορετική έκθεση γιατί παρουσιάζει κομμάτια της νεότερης ιστορίας των Γόννων και του Δήμου Τεμπών μέσα από τα δημοσιεύματα των τοπικών κυρίως εφημερίδων αλλά και κάποιων αθηναϊκών. Στον χώρο εκτίθενται 200 δημοσιεύματα με διαχρονικά θέματα της περιοχής, τα οποία είναι κατανεμημένα σε θεματικές ενότητες.

Είναι μια προσπάθεια καταγραφής αρκετών δεκαετιών που θέλω να μοιραστώ μαζί σας και που καλό είναι να γίνει αφορμή για τη συλλογή και την προβολή τέτοιων στοιχείων – δημοσιεύματα, φωτογραφίες, βίντεο – και από άλλους συνδημότες ή και φορείς, με σκοπό όλο αυτό το υλικό να μείνει στον τόπο μας και να αποτελέσει ένα, έστω μικρό, κομμάτι της τοπικής μας νεότερης ιστορίας.

Θέλω να ευχαριστήσω τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχό μας, Κώστα Κολλάτο, για την παρουσία του και τα καλά του λόγια, καθώς και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου και τον ακούραστο αντιπρόεδρό του Λάμπρο Ζάρρα που χωρίς τη συμβολή τους δεν θα μπορούσε να γίνει αυτή η έκθεση».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιανουαρίου και είναι ανοιχτή για το κοινό 11 -1 το πρωί και 5-8 το απόγευμα.

Τον συντονισμό είχε η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Γόννων Ευγενία Σάρρου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος και εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού κ. Νίκος Λιούπας, ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Νίκος Πουτσιάκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Μιχάλης Καρατέγος, ο διοικητής του Α.Τ. Τεμπών αστυνόμος Α΄ Πρόδρομος Χαρισμανίδης, ο διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ Χρίστος Τσαντήλας, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Τεμπών κ. Γεωργία Τσιόπα και οι κ. Γιάννης Αργυρίου, Αστέριος Σαΐτης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου, Γιώργος Μανώλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, Χρήστος Τσούγιας, Θωμάς Τσιαπλές, Κώστας Νταφούλης, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Τεμπών και αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ, κ. Λάμπρος Ζάρρας, οι πρόεδροι των δημοτικών διαμερισμάτων Γόννων κ. Γιώργος Μπανιώρας, Ελάτειας κ. Αντώνης Γκανάτσιος και Συκουρίου κ. Γιώργος Καλότυχος, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γελαλής, ο πρώην διευθυντής σύνταξης της «Ε» κ. Χρήστος Τσαντήλας, ο αρθρογράφος της «Ε» κ. Αλέξης Καλέσης, η πρόεδρος του γυναικείου συνεταιρισμού «Αντιγονίδες» κ. Μάγδα Τσιούρβα, οι πρόεδροι των Μορφωτικών Συλλόγων Γόννων κ. Βασίλης Καραβιδές και Καλλιπεύκης κ. Π. Παπαϊωάννου, το μέλος του Δ.Σ. των φίλων της Πινακοθήκης Γόννων κ. Μαρία Λαγού, το μέλος του Δ.Σ. του Γ.Σ. «Όλυμπος» κ. Γιώργος Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου κ. Φάνης Βουλιώτης, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων νομού Λάρισας κ. Θανάσης Μητσόπουλος και κ. Χαρούλα Βουλιώτη, ο αντιπρόεδρος του σωματείου «ΔΡΥΑΣ» κ. Στέλιος Χλωρός, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Γόννων Τάκης Δημεράς, ο πρώην πρόεδρος του Δ.Δ. Ιτέας Γιάννης Ζιώγας, και πολλοί άλλοι.

ΓΟΝΝΟΙ Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass