Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΟ ΕΕΕΕΚ

Στέγη για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2017 22:30
Το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το ΕΕΕΕΚ στους Αγίους Αναργύρους Το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το ΕΕΕΕΚ στους Αγίους Αναργύρους

Το δικό τους σχολείο θα αποκτήσουν επιτέλους παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Λάρισας.

Αφού η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκήρυξε προχθές το έργο της ανέγερσης κτιρίου που θα στεγάσει το ΕΕΕΕΚ, μια απόφαση που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, ίσως από τα πιο σπουδαία έργα στην περιοχή, με δεδομένο ότι αφορά σε παιδιά με αναπηρίες τα οποία εδώ και 10 τουλάχιστον χρόνια «διώκονται» από σχολικό κτίριο σε σχολικό κτίριο ενώ οι οικογένειές τους βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Παρά τα γεγονός ότι θα έπρεπε να αντιμετωπισθούν με ευαισθησία, 44 παιδιά με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες (νοητική υστέρηση, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, σύνδρομο Down κ.α.) ηλικίας από 15 έως 22 ετών, από το 2011 βρέθηκαν να «στεγάζονται» στο πρώην Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων του Δήμου Κιλελέρ (σ.σ. μαθητές σχολείου της Λάρισας κατά τα άλλα) αφού όπως προαναφέρθηκε, στην πραγματικότητα κανένα σχολείο δεν δεχόταν να τους φιλοξενήσει ή τα κτίρια στα οποία στεγάσθηκε το ΕΕΕΕΚ στο παρελθόν, δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές.

Το αποτέλεσμα ήταν πως ενώ τα παιδιά έπρεπε να απασχολούνται σε εργαστήρια, ο ελάχιστος εργαστηριακός εξοπλισμός να παραμένει σε αποθήκες αφού το πρώην Γυμνάσιο Αγ. Αναργύρων όχι μόνο δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές αλλά δεν προβλεπόταν καν πρόσβαση για άτομα με αναπηρίες.

Το νέο κτίριο, που θα ανεγερθεί σε οικόπεδο που διέθεσε ο Δήμος Λαρισαίων στη συνοικία της Νεάπολης, θα αποτελέσει το πρώτο σχολικό κτίριο της περιοχής που θα κατασκευασθεί με προδιαγραφές για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

«Η κατασκευή του νέου κτιρίου» τονίζει στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός «αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας». Για να προσθέσει λέγοντας ότι «ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τον Δήμο Λαρισαίων και ως Περιφέρεια θα κατασκευάσουμε το σχολείο. Στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον στα άτομα με αναπηρίες και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους».

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ

Το ΕΕΕΕΚ ιδρύθηκε το 2003 και αρχικά στεγάσθηκε σε κτίριο επί της οδού Φαρσάλων. Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων (ενοίκια κλπ) από το 2011 στεγάζεται στο πρώην Γυμνάσιο των Αγ. Αναργύρων όπου, 44 σήμερα παιδιά από τον νομό, μεταφέρονται καθημερινά με λεωφορεία, σε ένα κτίριο που δεν πληροί τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει εργαστήρια.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Στην προκήρυξη, σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του έργου «Ανέγερση Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ατόμων με Αναπηρίες» ανέρχεται στα 4,29 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις ο εργολάβος αναμένεται να εγκατασταθεί την ερχόμενη άνοιξη.

Το ΕΕΕΕΚ της Λάρισας αποτελεί το μοναδικό Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και στο νέο κτίριο, όπως μεταξύ άλλων προβλέπεται στη μελέτη, θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 50 μαθητών σε 12 αίθουσες διδασκαλίας.

Το νέο κτίριο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει εργαστήρια (αυτόνομης διαβίωσης, ανθοκομίας, μουσικοκινητικής εκπαίδευσης, πληροφορικής, χειροτεχνίας) όπως και αίθουσες, ιατρείου/αναρρωτηρίου, φαγητού, ηρεμίας, εκτόνωσης, χώρο υδροθεραπείας κ.α.

Σημειώνεται πως στόχος του σχολείου είναι να παρέχει γενική εκπαίδευση αλλά και πρακτική προεπαγγελματική εκπαίδευση «η οποία καλείται να ανταποκριθεί στις μαθησιακές δυνατότητες αλλά και τα ενδιαφέροντα των μαθητών σε συνδυασμό με τις ειδικότερες εκπαιδευτικές ανάγκες τους, ενώ παράλληλα αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες ανεξάρτητης διαβίωσης».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass