ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αναβαθμίζεται το αλιευτικό καταφύγιο Στομίου

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2017 22:37

Το πράσινο φως για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση αλιευτικού καταφυγίου Στομίου» μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Αγιάς και την υποβολή σχετικής πρότασης χρηματοδότησης ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, άναψε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στη χθεσινή του συνεδρίαση.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός «το δυναμικό τού υπό μελέτη αλιευτικού καταφυγίου μετά τα έργα αποκατάστασης και βελτίωσης έχει προσδιοριστεί κατά μέσο όρο σε 70 σκάφη (100 σκάφη το καλοκαίρι/ 50σκάφη τον χειμώνα). Το καταφύγιο θα χρησιμοποιούν κατά κανόνα μικρά αλιευτικά σκάφη, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα να παραβάλλουν και μεγαλύτερα αλιευτικά σκάφη μέγιστου μήκους 15 μέτρων. Η κατασκευή του έργου γίνεται με σκοπό να χρησιμοποιηθεί και η Δυτική λιμενολεκάνη, να εξαλειφθεί ο κίνδυνος για τα ελλιμενισμένα σκάφη από υψηλούς κυματισμούς, να δημιουργηθούν νέες θέσεις προσδέσεως αλιευτικών σκαφών και συνολικά να αναβαθμισθεί το επίπεδο εξυπηρετήσεως των αλιευτικών σκαφών της περιοχής.

Στο στάδιο της προμελέτης εξετάστηκαν τρεις εναλλακτικές λύσεις και με τη δημιουργία μαθηματικής προσομοίωσης (για τον κυματισμό και την προσάμμωση) επιλέχθηκε η βέλτιστη από ποιοτικά αλλά και οικονομοτεχνικά κριτήρια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το αλιευτικό καταφύγιο, μέχρι πρότινος, ήταν η προσάμμωση των λιμενολεκανών του, η οποία καθιστά δυσχερή τον ελλιμενισμό των μεγαλυτέρων σκαφών. Για την προστασία από την προσάμμωση κατασκευάστηκε δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου πρόβολος με πρανή, μήκους 160 περίπου μέτρων (Α φάση)».

Τα τεχνικά στοιχεία του έργου

Η μελέτη της Β΄ Φάσεως βελτίωσης του Αλιευτικού Καταφυγίου Στομίου αφορά στην Οριστική Μελέτη Κατασκευής των εξωτερικών έργων του Αλιευτικού Καταφυγίου, όπως αυτά προτάθηκαν από τη μελέτη «Βελτιστοποίηση Διατάξεως Εξωτερικών Έργων με Μαθηματική Προσομοίωση». Στο αλιευτικό καταφύγιο ελλιμενίζονται αρκετά μικρά και μερικά μεγάλα αλιευτικά σκάφη της περιοχής καθώς και μικρές βάρκες ερασιτεχνών. Με την εν λόγω μελέτη διερευνήθηκαν με μαθηματική προσομοίωση εναλλακτικές διατάξεις των εξωτερικών έργων. Επιλέχθηκε τελικά διάταξη που αφενός ελαχιστοποιεί την κυματική διαταραχή στις λιμενολεκάνες του αλιευτικού καταφυγίου και αφετέρου ελαχιστοποιεί την τάση προσαμμώσεως αυτών. Επιπλέον ελαχιστοποιεί τις επιδράσεις στις παρακείμενες ακτές. Συνοπτικά η πρόταση περιλαμβάνει την καθαίρεση τμήματος μήκους 72 μ. του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου και την κατασκευή νέου προβόλου βόρεια της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου μήκους 220 μ., εκ των οποίων τα πρώτα 150 μέτρα θα φέρουν κρηπίδωση εσωτερικά. Η νέα είσοδος του καταφυγίου θα έχει έχει προσανατολισμό Ανατολικά – Βορειανατολικά και άνοιγμα 40 μ.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass