«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ για νέες κινητοποιήσεις

* Στα μέσα Ιανουαρίου η απόφαση για τις μορφές αγώνα

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2017 22:16

«Με την οργάνωση συντονισμένων κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα απαντήσουν αγωνιστικά στη συνεχιζόμενη επίθεση, κυβέρνησης και Ε.Ε. σε βάρος του αγροτικού κόσμου» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Βαγγ. Μπούτας,

μιλώντας στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.
Η Επιτροπή συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στη Λάρισα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από δεκάδες Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους από τον Έβρο έως την Κρήτη, προκειμένου να επικαιροποιήσει το διεκδικητικό πλαίσιο και παράλληλα να διαμορφώσει το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, η μορφή των οποίων θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή και την αγωνιστική διάθεση των αγροτών.
Έτσι, από τις 2 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατά τόπους κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίες θα αποτιμηθούν σε νέα συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που θα γίνει στις 14 ή 15 Ιανουαρίου. Σε εκείνη τη συνεδρίαση αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων και κυρίως η μορφή των κινητοποιήσεων και αν αυτές καταλήξουν πάλι σε μπλόκα στις εθνικές οδούς. Σε κάθε περίπτωση οι κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 21 Ιανουαρίου ενώ οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έκθεση Agrotica της Θεσσαλονίκης, στη 1 – 2 Φεβρουαρίου.
Η χθεσινή πανελλαδική σύσκεψη, που έγινε σε αίθουσα της ΔΕΥΑ Λάρισας, ξεκίνησε με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝ Λάρισας Ρίζο Μαρούδα, να σημειώνει τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων από τον Εβρο έως την Κρήτη αλλά και εκπροσώπων δέκα Ομοσπονδιών, εκ των οποίων οι τέσσερις (Αιτωλοακαρνανία, Αρτα, Πρέβεζα και Φθιώτιδα) συγκροτήθηκαν μετά τις περσινές κινητοποιήσεις, διευκρινίζοντας ότι, προηγήθηκαν περιφερειακές συσκέψεις
Την κεντρική εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Βαγγ. Μπούτας, εστιάζοντας στην ανάγκη ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος με ενίσχυση υπαρχόντων αλλά και δημιουργία νέων αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, όπου δεν υπάρχουν.
Ασκώντας κριτική στην «αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» ο κ. Μπούτας κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «με την οργάνωση συντονισμένων κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα απαντήσουν αγωνιστικά στη συνεχιζόμενη επίθεση, κυβέρνησης και Ε.Ε., σε βάρος του αγροτικού κόσμου».
Προσθέτοντας ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ξεκινούν αμέσως μετά τις γιορτές, τον ερχόμενο Ιανουάριο, με κατά τόπους κινητοποιήσεις που θα λάβουν διάφορες μορφές. Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο στην έκθεση της Agrotica στη Θεσσαλονίκη αλλά νωρίτερα, στα μέσα Ιανουαρίου, θα συνεδριάσει ξανά η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για να αποφασίσει τη μορφή με την οποία θα κορυφωθούν οι κινητοποιήσεις.
ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, εκπρόσωποι συλλόγων από όλη τη χώρα μετέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες ενώ στο διεκδικητικό πλαίσιο αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα των ανοιχτών και χαμηλών τιμών, όπως και της «απληρωσιάς» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε χθες.
Περιλαμβάνονται επίσης αιτήματα που μεταξύ άλλων αφορούν στη «φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ».
Στην «κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις».
Επίσης «καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσα κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα KCI εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών».
«Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών».
Τέλος οι αγρότες ζητούν «να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της EE. Όχι στην επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης» αλλά και «να ολοκληρωθεί η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass