«Καταρρέει το αφήγημα της μεταμνημονιακής εποχής»

* Τόνισε ο Δημ. Κουτσούμπας μιλώντας σε συγκέντρωση-λαϊκό γλέντι του ΚΚΕ στην αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2017 22:00

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να στηρίξει το αφήγημα της δήθεν μεταμνημονιακής εποχής, πάνω σε δύο αλληλοσυμπληρούμενους άξονες, που είναι βαθιά αντιδραστικοί, ανεξάρτητα πώς πλασάρονται επικοινωνιακά στον λαό» τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.


Ο γραμματέας του ΚΚΕ βρέθηκε στη Λάρισα όπου μιλώντας στο πλαίσιο λαϊκού γλεντιού που διοργάνωσαν χθες οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας, στην αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων στο Αλκαζάρ, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση.
Σημειώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ για «να ηγηθεί της πάλης της εργατικής τάξης» ο κ. Κουτσούμπας εστίασε την κριτική του στους δύο βασικούς σήμερα άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, στην επόμενη ημέρα των μνημονίων και στην εξωτερική πολιτική.
Για να υπογραμμίσει ότι «ο ένας άξονας είναι η λεγόμενη “δίκαιη ανάπτυξη”, από την οποία τάχα θα ωφεληθούν όλοι: και οι πλουτοκράτες που τα κέρδη τους εκτοξεύονται και η εργατική τάξη, ο λαός, που θα εξακολουθεί να πληρώνει ακριβά, μέχρι το πολύ να του ρίξουν κάνα ψίχουλο για παρηγοριά. Ο άλλος είναι αυτός της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, όπου η Ελλάδα θα γίνει ως δια μαγείας παράγοντας «ασφάλειας και σταθερότητας» στην ευρύτερη ασταθή περιοχή».
ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Για να προσθέσει ότι «το αφήγημα της δίκαιης ανάπτυξης καταρρέει από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση μεθαύριο.
Τι περιέχει ο κατά την κυβέρνηση “αναπτυξιακός” προϋπολογισμός; Νέα φοροληστεία, νέες περικοπές σε κοινωνικές παροχές, νέα μείωση σε κοινωνικές δαπάνες. Και σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης, νέες ιδιωτικοποιήσεις, επιπλέον τσεκούρι σε επιδόματα, πλειστηριασμοί κατοικιών.
Και στο ζήτημα των πλειστηριασμών, η κοροϊδία περισσεύει. Μιλάνε για τις βίλες και τις πισίνες, για να κρύψουν ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους πρόκειται για λαϊκές κατοικίες. Τα δικά τους στοιχεία λένε ότι οι κατασχέσεις που διενεργήθηκαν τον Οκτώβρη, φτάνουν στις 1.000 την ημέρα, και είναι λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να σηκώσουν τους φόρους και τα άλλα χαράτσια.
Τα δικά τους στοιχεία επιβεβαιώνουν πως οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» ξεπέρασαν στο τέλος Οκτώβρη το ένα εκατομμύριο. Τι είναι όλοι αυτοί; Καπιταλιστές; Ή εργάτες, άνεργοι και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες; Και φυσικά υπάρχει και ένα συμπληρωματικό μνημόνιο, μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2018, το 2019, το 2020 και βάλε…
Συν ό,τι συζητείται αυτήν την περίοδο στην ΕΕ που συνιστούν κλιμάκωση στην αντιλαϊκή πολιτική. Ποιος θα πληρώσει λοιπόν για την όποια καπιταλιστική ανάπτυξη; Οι ίδιοι που πλήρωσαν και την καπιταλιστική κρίση. Οι μισθωτοί, οι αυταπασχολούμενοι ΕΒΕ, επιστήμονες και αγρότες, οι συνταξιούχοι».
ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ
«Ολα τα μέτρα που δεν πήραν οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα παίρνει τώρα μαζεμένα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας για να προσθέσει «Γιατί επιμένουν τότε σε αυτή τη ρητορική; Όχι μόνο για να παραπλανήσουν τον λαό αλλά κυρίως πρέπει να πείσουν αυτούς στους οποίους δίνουν εξετάσεις ότι πέρα από το καρότο – το οποίο δεν πολυπιάνει πλέον – μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξίσου καλά και το μαστίγιο.
Γι’ αυτό και χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία. Η αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που απαιτούνται για να προκηρυχθεί μια απεργία από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, έχει στόχο το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα. Έχει στόχο το -κυριολεκτικά κατακτημένο με αίμα- δικαίωμα των εργαζομένων να παλεύουν συλλογικά απέναντι στον πραγματικό τους αντίπαλο, τη μεγαλοεργοδοσία και την αστική τάξη στο σύνολό της».
ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ ΤΑΞΗ
«Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα επιβάλουν σ’ αυτή τη χώρα σιγή νεκροταφείου. Γιατί σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα, υπάρχει ταξικό κίνημα που δεν θα τους αφήσει σε χλωρό κλαρί.
Φτάνουν μάλιστα να γράφουν και άρθρα για το ΚΚΕ στην “Αυγο- φυλλάδα’’ τους, τα οποία θα τα ζήλευαν τα διάφορα φασιστοειδή που κυκλοφορούν, άρθρα στη λογική του “νόμος και τάξη”!
Δόγμα, που απ’ ό,τι φαίνεται οι ΣΥΡΙΖΑίοι υποστηρίζουν πλέον φανατικά. Η επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας, από μόνη της, είναι η απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αδίστακτη. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή. Έχει αναλάβει και υλοποιεί βήμα το βήμα την αποστολή που έχει αναλάβει για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Για θυμηθείτε: Με την πρώτη αξιολόγηση έβαλε την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση. Με τη δεύτερη φόρτωσε μέτρα για μετά το ‘19 και ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060 με ένα 4ο μνημόνιο. Και με την τρίτη αξιολόγηση, μαζί με όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά, βάζει στο στόχαστρο το πιο ιερό δικαίωμα της εργατικής τάξης, αυτό της απεργίας.
Δικαίωμα που δεν τόλμησαν να περάσουν, παρά τη χολή που ξερνούσαν απέναντι στο εργατικό κίνημα, παρά τη λάσπη που πετούσαν στο ταξικό κίνημα, οι προκάτοχοί της, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
«Ο δεύτερος κυβερνητικός στόχος» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας «αυτός της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, δεν αφορά ούτε στην ειρήνη, ούτε στην αλληλεγγύη των λαών και ας ορκίζονται σε αυτά οι υπουργοί της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.
Αφορά στην αναβάθμιση της συμμετοχής της Ελλάδας δηλαδή του ελληνικού κεφαλαίου στους ανταγωνισμούς, στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, στη μοιρασιά των αγορών, στο πλιάτσικο που ήδη συντελείται στις πλάτες των λαών.
Άλλωστε η εξωτερική πολιτική είναι συνέχεια της εσωτερικής πολιτικής. Δεν γίνεται να έχεις πολιτική υπέρ των λαών, τη στιγμή που πρώτα και κύρια ματώνεις τον δικό σου λαό. Τι αλήθεια επιδιώκουν; Επιδιώκουν αξιοποιώντας και τους τριγμούς που τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν στις σχέσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, να γίνουν αυτοί οι σημαιοφόροι τους στην περιοχή…
Εξ ου και οι συμφωνίες τους με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, για νέες στρατιωτικές βάσεις και αγορές πολεμικών αεροσκαφών. Εξ ου και η αναβάθμιση των σχέσεων, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με κράτη- δολοφόνους όπως το Ισραήλ, που αυτή την περίοδο κλιμακώνει την επίθεση απέναντι στον παλαιστινιακό λαό.
Όταν μάλιστα αυτή η κυβέρνηση κατά τ’ άλλα “αριστερή”, δεν τόλμησε εδώ και δύο χρόνια και παρά τη σχετική απόφαση της Βουλής, να προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Εξ ου και η πώληση όπλων σε κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, που πρωτοστατούν στο αιματοκύλισμα λαών, όπως της Υεμένης ή χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές του ISIS.
Και η επίσκεψη Ερντογάν, με την αναβάθμιση όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, είναι το τελευταίο παράδειγμα. Και το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορεί να “ξεπλυθεί” με τη διαφήμιση οικονομικών συμφωνιών, ανάμεσα σε τμήματα του ελληνικού και τουρκικού κεφαλαίου, όπως κάνει σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ο υπουργός Εξωτερικών, απ’ τις οποίες οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα».
«Επιδιώκουμε να ανατραπεί η πολιτική τους, να ανατραπεί η πολιτική του κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεών του, γιατί η υλοποίησή της είναι κόλαφος - οδοστρωτήρας για τον λαό» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας για σημειώσει επίσης, αναφερόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «δεν είναι λύση η συνεχής εναλλαγή, ίδιας κοπής κομμάτων» και πως «η ελπίδα βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass