Πλαστικό; Oχι, ευχαριστώ!

Βάζουν τον καφέ τους στο θερμός και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2017 22:05

Καθημερινά στη Λάρισα σερβίρονται χιλιάδες πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ, ενώ συνολικά η πόλη παράγει εκατομμύρια τόνους πλαστικού. Το αγαπημένο ρόφημα όμως των Λαρισαίων αποτελεί εστία ρύπανσης για το περιβάλλον. Το πλαστικό είναι παντού στην καθημερινότητα όλων, και είναι δύσκολο να εκδιωχθεί από τη μία ημέρα στην άλλη.


Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά για μια αλλαγή. Μια εύκολη αλλαγή την προτείνει ένα καφέ της πόλης. «Σηκώνεσαι για τη δουλειά και είσαι έτοιμος για την αναζήτηση καφέ. Δεν φεύγεις όμως χωρίς το θερμός σου», λέει ο Λευτέρης Σαμαράς ένας εκ των ιδιοκτητών καφέ στη συμβολή των οδών Παπακυριαζή και Δευκαλίωνος εξηγώντας στην «Ε» τους λόγους που προτείνουν πλέον στους Λαρισαίους το «keep cup» για να απολαμβάνουν τον αγαπημένο τους καφέ. «Μπορούν να προμηθευτούν το κύπελλό τους από το κατάστημα ή να μας φέρουν το δικό τους, και να απολαύσουν τον καφέ τους με έκπτωση 20 λεπτών».
Το θερμός δίνει τη δυνατότητα να κρατήσει το ρόφημα κρύο ή ζεστό για αρκετές ώρες, να το ξαναγεμίσει με ένα δεύτερο ρόφημα, ενώ δεν αφήνει υγρασία στα χέρια και σημάδια στο γραφείο. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο καταναλωτής είναι να ζητήσει από τον αγαπημένο του barista να τοποθετήσει τον καφέ στο δικό του ποτήρι. Έτσι, ο μυρωδάτος, λαχταριστός καφές δεν αφήνει πίσω του πλαστικά, δεν αφήνει απορρίμματα, δεν μολύνει το περιβάλλον. «Περιορίζουμε με αυτόν τον τρόπο την κατανάλωση χαρτιού και πλαστικού. Το ξεκινήσαμε, βρήκε θετική ανταπόκριση και προσπαθούμε να το προωθήσουμε για να γίνει επιλογή συνείδησης, όχι τόσο για την έκπτωση που είναι ένας τρόπος επιβράβευσης. Η κίνηση δηλαδή δεν στηρίζεται στο να αγοράσει ο καταναλωτής το δικό μας θερμός, αλλά να προωθήσουμε τον οικολογικό τρόπο ζωής ακόμα και στις πιο μικρές καθημερινές μας συνήθειες», σημειώνει για να συμπληρώσει πως «ο Λαρισαίος είναι συνειδητοποιημένος σε θέματα ανακύκλωσης. Στόχος μας είναι να μεγαλώσει αυτό το κίνημα. Τώρα έγινε η αρχή, στο μέλλον θα προστεθεί κάτι ακόμα για να κάνουμε τη ζωή μας φιλική ως προς το περιβάλλον».
Με την επιλογή ενός «keep cup» γίνεται πράξη η λογική του zero waste, η λογική δηλαδή των μηδενικών αποβλήτων. «Οικολογικό αποτύπωμα θα αφήσουμε όλοι μας, κάνοντας zero waste φροντίζουμε να είναι μικρότερο», υπογραμμίζει ο Λευτέρης Σαμαράς συμπληρώνοντας ότι «με τη μη παραγωγή απορριμμάτων αποφεύγουμε τυχαίες αγορές, αυτοματοποιημένες συνήθειες που προέρχονται από τον προγραμματισμό χρόνων, ή από το μάρκετινγκ. Έτσι, λειτουργούν εκούσια κάνοντας επιλογές πιο φιλικές για το περιβάλλον».
Όσο για την ανακύκλωση; Αναφέρει σχετικά ότι «με τα ποτηράκια του καφέ παράγουμε όλο και περισσότερα πλαστικά μιας χρήσης που αν δεν τα μειώσουμε ατομικά, η ανακύκλωση θα καταλήξει να είναι ανεπαρκής λύση. Γι’ αυτό θέλουμε να μειώσουμε το πλαστικό. Οι λόγοι είναι πολλοί, και είναι εύκολο. Ας είναι ο καφές η αρχή».
ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ
Το πλαστικό είναι παντού, στα ψώνια, στο ποτήρι του καφέ, στο γάλα, στο take away φαγητό. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι μέχρι το 2050 η Μεσόγειος θα έχει περισσότερα πλαστικά σκουπίδια από ό,τι ψάρια. Η παραγωγή του πλαστικού έχει εικοσαπλασιαστεί, ενώ η διαχείριση της ανακύκλωσης δεν είναι επιτυχής. Σύμφωνα με έρευνες μόνο το 5% ανακυκλώνεται, το 40% καταλήγει στις χωματερές και το 1/3 στο περιβάλλον. Αν η κατάσταση δεν αλλάξει, η καταστροφή που θα υποστεί το περιβάλλον θα είναι ανεπανόρθωτη.
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων καταβάλλει προσπάθειες να είναι η καθημερινότητα των πολιτών της όσο γίνεται πιο φιλική στο περιβάλλον. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης ζητούν όχι κίνητρα από τη δημοτική αρχή, αλλά μέσα. Φέρνοντας ως παράδειγμα τον αριθμό των κάδων ανακύκλωσης που υπάρχουν στον πεζόδρομο της Παπακυριαζή πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο. «Τα καταστήματα είναι πολλά, όπως και τα απορρίμματά τους», αναφέρει ο Λευτέρης Σαμαράς «αν ένα καφέ βγάλει την ανακύκλωση που έχει, τότε είναι αρκετό για να γεμίσει τον κάδο. Επίσης, μπλε κώδωνες για την ανακύκλωση γυαλιού δεν υπάρχουν. Το 90% των απορριμμάτων μας είναι γυαλί και χαρτί».
Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass