ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ

Κόντρα για την ανάθεση λούνα παρκ και παγοδρομίου

* Για «σκανδαλώδη διαδικασία» του αντιδημάρχου Παν. Νταή «με την κάλυψη του δημάρχου» κάνουν λόγο Ρένα Καραλαριώτου και Ντ. Διαμάντος – «Κάντε την κριτική σας αλλά ας έχει ένα όριο» απαντά ο Απ. Καλογιάννης – «Δεν διακινδυνεύουμε τη διαδικασία να μην ανοίξει το Πάρκο στις 8 Δεκεμβρίου» τονίζει ο κ. Νταής

Δημοσίευση: 25 Νοε 2017 22:36

Λίγες ημέρες πριν ανοίξει τις πύλες του για το κοινό και ενώ συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες για την εγκατάσταση των υποδομών στο Αλκαζάρ, το Πάρκο των Ευχών, αποτέλεσε την αφορμή για την έντονη αντιπαράθεση της δημοτικής αρχής με παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση του Δήμου Λαρισαίων να εκμισθώσει τον χώρο για το λούνα παρκ και το παγοδρόμιο, με ανάθεση απευθείας από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά τον άγονο -πρώτο- διαγωνισμό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, προχθές βράδυ.

Με την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου όπως και τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής επίσης παράταξης, Ντ. Διαμάντο, να ανεβάζουν τους τόνους κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη διαδικασία» του αρμόδιου αντιδημάρχου «με την κάλυψη του δημάρχου».

«Κάντε την κριτική σας αλλά ας έχει ένα όριο» απάντησε επίσης σε έντονο ύφος ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, με τον αντιδήμαρχο Οικονομίας Παν. Νταή να σημειώνει πως «δεν διακινδυνεύουμε τη διαδικασία να μην ανοίξει το Πάρκο στις 8 Δεκεμβρίου». Με την εισήγηση να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία ενώ καταψήφισαν και δύο σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι κ. Αγγέλα Βαγενά και Τζένη Γελαλή.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ

Το θέμα της εκμίσθωσης δημοτικού χώρου για την εγκατάσταση του λούνα παρκ και του παγοδρομίου στο Πάρκο των Ευχών, εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομίας Παν. Νταής.

Για να εξηγήσει πως ο πρώτος διαγωνισμός έγινε στις 14 Νοεμβρίου και κηρύχθηκε άγονος επειδή δεν προσήλθε κάποιος υποψήφιος. «Επειδή ο χρόνος είναι πιεστικός» σημείωσε ο κ. Νταής «επειδή οι καιρικές συνθήκες για κάποιες ημέρες δεν βοήθησαν στην ομαλή εκτέλεση των εργασιών για την ολοκλήρωση των υποδομών, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων, ομόφωνα αποφάσισε τη ματαίωση –εφόσον στον πρώτο διαγωνισμό δεν προσήλθε κανένας– της διαδικασίας της δεύτερης δημοπρασίας και έτσι το θέμα μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Να σημειωθεί πως ο επαναληπτικός διαγωνισμός ήταν προγραμματισμένος για τις 21 Νοεμβρίου αλλά δεν έγινε αφού η απόφαση για εκμίσθωση με άλλο νομοθετικό πλαίσιο «απευθείας από το δημοτικό συμβούλιο», όπως διευκρίνισε ο κ. Νταής μεταφέρθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης σημείωσε πως «δεν διακινδυνεύουμε τη διαδικασία να μην ανοίξει το Πάρκο στις 8 Δεκεμβρίου και πήραμε την απόφαση της ματαίωσης. Το Πάρκο των Ευχών αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο Λάρισας και θα ανοίξει την ημέρα που έχουμε ανακοινώσει» πρόσθεσε ο κ. Νταής σημειώνοντας ότι «ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον που φαίνεται και στις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Λάρισας για την περίοδο των εορτών».

Για να διευκρινίσει, απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης ότι «το συνολικό μίσθωμα που ζητείται από τον ανάδοχο ανέρχεται στο ποσό των 110.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 40.000 ευρώ είναι το εκτιμώμενο κόστος προβολής 112 τηλεοπτικών σποτ παραγωγής του Δήμου Λαρισαίων που θα δαπανηθεί από τον ανάδοχο στο κανάλι Alpha για τη μεγιστοποίηση της διαφημιστικής προβολής.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου τόνισε πως «η διαδικασία που ακολούθησε ο κ. Νταής και με την ανοχή του δημάρχου είναι πραγματικά σκάνδαλο. Εγώ ενημερώθηκα σήμερα γιατί δεν ήμουν στην Οικονομική Επιτροπή όπου ελήφθη η απόφαση για τη ματαίωση του διαγωνισμού.

Στις 14 Νοεμβρίου κηρύχτηκε άγονος ο διαγωνισμός αλλά είχατε υποχρέωση να κάνετε και τον διαγωνισμό στις 21 Νοεμβρίου, αφού μπορεί ο οποιονδήποτε να προσερχόταν και μετά να ακολουθούνταν η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Στην απευθείας ανάθεση που φέρνετε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να είναι ίδιοι οι όροι της διακήρυξης. Αν τους όρους της απευθείας ανάθεσης τους είχατε στην πρώτη διακήρυξη, μπορεί να υπήρχαν και 15 ενδιαφερόμενοι αφού οι σημερινοί όροι είναι πιο ευνοϊκοί.

Στην πρώτη διαδικασία το τίμημα ήταν 115.000 ευρώ ενώ τώρα είναι 70.000 ευρώ» τόνισε η κ. Καραλαριώτου για να σημειώσει τη διαφορά στο ύψος της προκαταβολής από τον ανάδοχο στις δύο περιπτώσεις, τονίζοντας έτσι τους «ευνοϊκούς όρους για τον εκμισθωτή με τη δεύτερη διαδικασία».

Η κ. Καραλαριώτου αμφισβήτησε επίσης και τη διαδικασία της διαφημιστικής προβολής μέσω Αθηναϊκού τηλεοπτικού σταθμού αλλά και το κόστος των διαφημιστικών μηνυμάτων για να αναρωτηθεί πως «333 ευρώ κοστίζει το σποτάκι. Πού θα προβληθεί, στο CNN; Τριάντα πέντε ευρώ κάνει το σποτάκι στον Alpha. Μας κοροϊδεύετε;».

«Μας κοροϊδεύετε, το κάνετε επίτηδες ότι το συνολικό ποσό είναι μικρότερο και τα 40.000 ευρώ τελικά είναι κέρδος στον εκμισθωτή. Είναι σκάνδαλο αυτό που συζητάμε εδώ πέρα. Είναι σκάνδαλο κ. Νταή. Εγώ ενημερώθηκα σήμερα και δεν πίστευα στα αυτιά μου και καλώ το δημοτικό συμβούλιο να μην το ψηφίσει γιατί μπορεί να έχουμε και νομικές ευθύνες.

Εδώ βγάζει μάτια, αλλάζουμε τους όρους διακήρυξης και λέτε ότι πιεζόσαστε από τους χρόνους. Να κάνετε το καλύτερο αλλά να είναι τα πράγματα νόμιμα. Έχετε ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ, τι Agrothessaly, τι Παζάρι, εδώ δίνουμε τα ρέστα μας» κατέληξε η κ. Καραλαριώτου καταψηφίζοντας την εισήγηση.

«Και εμείς θεωρούμε ότι κακώς ματαιώθηκε η επαναληπτική διαδικασία» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Τζανακούλη, Αθαν. Μαμάκος. Για να προσθέσει πως «αυτή η διαδικασία έπρεπε να είχε ακολουθεί εξ αρχής» καταψηφίζοντας επίσης την εισήγηση.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος εξέφρασε τη θλίψη του για το θέμα καθώς, όπως είπε, είχε υπερψηφίσει τη διοργάνωση προς όφελος της πόλης. «Είναι θλιβερό πραγματικά και ο ιθύνων νους είναι ο γνωστός αντιδήμαρχος αφού και σε άλλα πράγματα λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο» τόνισε ο κ. Διαμάντος.

Για να προσθέσει πως «ακόμη και τις διαδικασίες που εσείς κάνατε τις ποδοπατήσατε. Είναι πρωτοφανής η υποτίμηση του σώματος» για να αμφισβητήσει τη διαδικασία επιλογής της εταιρίας που θα αναλάβει το έργο όπως και αν ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός «είναι φθηνότερος ή ακριβότερος» κατέληξε ο κ. Διαμάντος καταψηφίζοντας.

Στη συζήτηση παρενέβη ο κ. Καλογιάννης για να τονίσει απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση «ο τρόπος σας είναι δικαστήριο. Υπάρχει μια διαδικασία συγκεκριμένη και πολύ πιεστική. Ενδεχομένως κάποιοι να μην θέλουν να γίνει το Πάρκο. Το Πάρκο των Ευχών θα γίνει. Αν είχαμε περισσότερο χρόνο, το θέμα θα είχε άλλη διάσταση».

«Δεν θα έχει κανείς το μονοπώλιο στη Λάρισα» πρόσθεσε ο δήμαρχος με αφορμή ενδιαφερόμενες εταιρίες για το λούνα παρκ. «Δεν πρόκειται για σκάνδαλο. Αναγκαζόμαστε να κινηθούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο που ίσως δεν θα τον θέλαμε, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορεί να εγγυηθεί σήμερα τη λειτουργία του Πάρκου. Του χρόνου τα βήματα θα γίνουν με διαφορετικό τρόπο. Ορισμένοι λειτουργείτε λες και είστε οι εκπρόσωποι κάποιων» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης υπερασπιζόμενος τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ, Π. Κρίκης, σημείωσε πως «ολίγον έγκυος δεν υπάρχει, ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό» και πως «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες». Αναφερόμενος στο κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών τόνισε πως «με 3 ευρώ λούνα παρκ και 8 ευρώ στο παγοδρόμιο δεν θα ακουμπήσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα» κατέληξε ο κ. Κρίκης ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία.

Η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, Αγγέλα Βαγενά, διαφώνησε όπως είπε με την «κατάργηση των διαγωνισμών» για να αναρωτηθεί αν «είναι πολιτική μας θέση οι απευθείας αναθέσεις. Προβάλλοντας τον εκβιασμό της τελευταίας στιγμής ή το ψηφίζετε ή δεν γίνεται το Πάρκο, είναι ατυχής διαδικασία, ατυχής επιλογή».

«Δεν θα ψηφίσω την εισήγηση, εν ονόματι του ότι μας πιέζει ο χρόνος για να κάνουμε αναθέσεις, δεν το δέχομαι. Το ξέρουμε πότε είναι τα Χριστούγεννα και θα έπρεπε να ετοιμασθούμε για το Πάρκο» τόνισε και η σύμβουλος της πλειοψηφίας, Τζένη Γελαλή. Στο πλαίσιο των δευτερολογιών η κ. Καραλαριώτου τόνισε πως «μοναχικός μαέστρος νόμιζα ότι ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Τελικά δεν είστε μοναχικός κ. Νταή, αλλά βλέπω ότι μαζί σας είναι και ο δήμαρχος. Νόμιζα ότι τουλάχιστον σε τέτοια θέματα θα είχε μια άλλη άποψη αλλά διαψεύσθηκα. Το Πάρκο το αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή αλλά κάποιοι άλλοι τελικά, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το Πάρκο για ίδιον όφελος, πρώτα κοιτάνε τον εαυτό τους και μετά την πόλη».

Για «σκανδαλώδη διαδικασία με την κάλυψη του δημάρχου» έκανε λόγο στη δευτερολογία του και ο κ. Διαμάντος. «Δεν είναι απαραίτητο το Πάρκο των Ευχών στην πόλη» τόνισε τέλος και ο κ. Κρίκης τονίζοντας ότι «άλλα πράγματα είναι πράγματα στην πόλη για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, όχι για άρτους και θεάματα».

«Κάποια πράγματα ξεπερνούν τα εσκαμμένα, δεν μπορούν να τα λένε αυτά τα πράγματα άνθρωποι που παίρνουν σημειώματα» τόνισε ο κ. Νταής με αφορμή την παρουσία στη συνεδρίαση, εκπροσώπων ενδιαφερομένων εταιριών που συνομιλούσαν με δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Καλογιάννης διευκρίνισε πως «προέκυψε το ζήτημα της ανάθεσης που δεν θα το θέλαμε και εμείς αλλά ο χρόνος δεν μας το επιτρέπει» τονίζοντας με έντονο ύφος πως «το ότι δεν καταλήξαμε σε ανθρώπους που παραδοσιακά παίρνουν δουλειές από τον Δήμο, δεν αποτελεί και ζήτημα αρχής. Κάποια στιγμή, κάποια πράγματα πρέπει να σπάσουν, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό προς όλες τις κατευθύνσεις».

Επικρίνοντας επίσης τη θέση «ενοχοποίησης και του δημάρχου και του αντιδημάρχου» αλλά και της αβάσιμης «γενίκευσης περί απευθείας αναθέσεων. Κάντε την κριτική σας, αλλά ας έχει ένα όριο αυτή η κριτική» κατέληξε ο δήμαρχος. Η εισήγηση εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass