ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΠΑΡΚΑΡΟΥΝ ‘Η ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΜΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΟΔΕΥΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

Ο «γολγοθάς» των πεζών με προβλήματα όρασης

Δημοσίευση: 22 Νοε 2017 22:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Νοε 2017 19:14

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Άθλος για τον πεζό που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης είναι η διέλευση σε πολλούς κεντρικούς και μη δρόμους της πόλης, παρά το γεγονός ότι έχουν τοποθετηθεί οι ειδικές πλάκες σήμανσης, οι οδηγοί όδευσης τυφλών όπως ονομάζονται.

Τι κι αν έχουν τοποθετηθεί; Κάποιοι είτε διότι δεν γνωρίζουν τον λόγο ύπαρξής τους, είτε γιατί απλώς είναι αδιάφοροι απέναντι σε συνανθρώπους τους που αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών προβλήματα επιλέγουν να αγνοούν τη σήμανση, κάνοντας τη ζωή κάποιων δύσκολη προκειμένου να διευκολύνουν τη δική τους.

Αναφερόμαστε συχνά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα στους δρόμους της πόλης, στους ασυνείδητους οδηγούς που «ξεχνούν» συνήθως εκείνα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Σε πολλά από τα πεζοδρόμια της πόλης έχουν τοποθετηθεί οδηγοί όδευσης τυφλών. Πόσο εύκολο όμως είναι για αυτούς του ανθρώπους να μετακινηθούν στα πεζοδρόμια, όταν κανείς από τους υπόλοιπους πολίτες δεν σέβεται την ιδιαιτερότητά τους; Όταν ίσως δεν γνωρίζουν τι είναι αυτά τα «περίεργα» πλακάκια που είναι τοποθετημένα στο πεζοδρόμιο και τα αγνοούν επιδεικτικά παρκάροντας πάνω τους ή τοποθετώντας γλάστρες πινακίδες και άλλα εμπόδια;

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, ανάμεσα σε δεκάδες άλλα, παραδείγματα είναι στην οδό Καρδίτσης. Όπως κατέγραψε και ο φακός της «Ε» οι οδηγοί που παρκάρουν καθημερινά πάνω στα πεζοδρόμια, καλύπτοντας με τα οχήματά τους οδηγούς διέλευσης, αδιαφορώντας πλήρως για τους συμπολίτες που μπορεί να προσπαθήσουν να περάσουν από το σημείο – τυφλούς και μη. Μάλιστα, υπάρχουν κι εκείνοι που ίσως και να θεωρούν ότι αυτά τα πλακάκια είναι «σχέδιο» στο πεζοδρόμιο, που προφανώς ο Δήμος έχει βάλει για ομορφιά, και σκέφτηκαν να τα ομορφύνουν ακόμη περισσότερο τοποθετώντας πάνω τους γλάστρες με λουλούδια. Η εικόνα αυτή επαναλαμβάνεται σε όλο το μήκος του δρόμου, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία της πόλης, όπου τραπεζοκαθίσματα, πραμάτεια καταστημάτων και διάφορα άλλα «εμπόδια» είναι εκεί για να ανακόψουν την πορεία των πεζών.

Κι ίσως να αναρωτιέται κάποιος, μα δεν υπάρχουν τυφλοί ή άτομα με προβλήματα όρασης σε αυτή την πόλη; Σίγουρα υπάρχουν. Προφανώς όμως, όταν είναι τόσο δύσκολο για κάποιον αρτιμελή να περπατήσει στους δρόμους της πόλης, για εκείνον που αντιμετωπίζει προβλήματα ο αποκλεισμός από κάθε κοινωνική δραστηριότητα είναι βέβαιος.

Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο που έχει δημιουργήσει σχετικά με το θέμα η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης.

Π.Φ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass