«ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ» Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

«Πρώτα ομοφωνείτε και μετά θέτετε ερωτήματα;»

* Αυτοκριτική Καλογιάννη για τα αγριόχορτα και την κατάσταση στο κέντρο

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2015 7:58

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, «σηκώνοντας το γάντι» που πέταξαν, τις προηγούμενες ημέρες, παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, η συζήτηση να αναλώνεται εκ νέου στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αλλά και σε θέματα καθημερινότητας, όπως τα αγριόχορτα και η κατάσταση στο κέντρο με τις ανεξέλεγκτες σταθμεύσεις οχημάτων.

Ο κ. Καλογιάννης άσκησε έντονη κριτική στην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου που με ανακοινώσεις της, ζητούσε από τον Δήμο να καταθέσει το χρηματικό ποσό για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της οδού Σ. Καράγιωργα, ενώ για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα έθετε θέμα διαδικασίας επιλογής των προσώπων (και των αμοιβών τους) που στελεχώνουν το Γραφείο Υποψηφιότητας.

Με τον κ. Καλογιάννη να κάνει λόγο για «πισώπλατο χτύπημα», για «λαϊκισμό και μικροπολιτική» με αφορμή τόσο αποφάσεις που ομόφωνα ελήφθησαν την προηγούμενη περίοδο όσο και τη διαφάνεια στη λήψη των ίδιων αποφάσεων, με την κ. Καραλαριώτου να ανταπαντά πως «η προεκλογική ρητορεία και η μετεκλογική πρακτική της δημοτικής αρχής απέχει έτη φωτός».

Ο κ. Καλογιάννης άσκησε κριτική και στον δημοτικό σύμβουλο Εκτ. Νασιώκα, η παράταξη του οποίου επίσης άσκησε κριτική για το κόστος του φακέλου της υποψηφιότητας για την Πολιτιστική, σημειώνοντας πως «αυτή η συζήτηση ναρκοθετεί την πρωτοβουλία» και πως «παρατάξεις της αντιπολίτευσης, λένε το ναι, στην περίπτωση που εξελιχθεί θετικά η υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και θέλουν και το όχι για να περιμένουν στη γωνία τη δημοτική αρχή.

Άλλες πόλεις δεν έβγαλαν τις προκηρύξεις στη Διαύγεια. Αν συνεχίσετε έτσι, κάποιες παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα κοιτάτε με το μακαρόνι την εξέλιξη. Η δημοτική αρχή θα κριθεί στην 5ετία και όχι στο πρώτο δεκάμηνο».

Με τις θέσεις των παρατάξεων Καραλαριώτου και Νασιώκα, διαφοροποιήθηκαν οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τον δημοτικό σύμβουλο Ντ. Διαμάντο να σημειώνει πως «μας προκαλεί εντύπωση η όψιμη αντιπολιτευτική τους διάθεση» και τον δημοτικό σύμβουλο Π. Κρίκκη να σημειώνει πως «δεν μπορεί οι δυο παρατάξεις να εμφανίζονται σήμερα ως παραπλανημένες κορασίδες, αυτά περί απευθείας αναθέσεων είχαν συζητηθεί εξ αρχής».

Σ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με τον κ. Καλογιάννη να ενημερώνει το σώμα για τις εξελίξεις γύρω από θέματα όπως της διαχείρισης απορριμμάτων και του νέου νομικού καθεστώτος αλλά και για την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρίας ΤΕRRA A.E.

Με αφορμή την ανακοίνωση της παράταξης Καραλαριώτου για την υπόθεση Σ. Καράγιωργα, ο δήμαρχος σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες ο δήμος θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή που τροποποίησε, όπως είπε, τον αρχικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα η νέα περιφερειακή οδός να μην καταλήγει στο πρώην εργοστάσιο Ζαχάρεως αλλά στην οδό Σωκράτους υπενθυμίζοντας πως «υπήρχαν αλληλοκατηγορίες Τζανακούλη – Αγοραστού για το ποιος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις».

«Είμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια» πρόσθεσε, «αναλάβαμε την ευθύνη να ολοκληρωθεί το έργο, χωρίς να εγκαταλείψουμε το ενδεχόμενο ο δρόμος να καταλήξει με βάση τον αρχικό σχεδιασμό. Μετά την ανακοίνωση Καραλαριώτου που έγινε σε άκαιρη στιγμή, ένας συγκεκριμένος συμπολίτης δεν ξαναφάνηκε στις συζητήσεις. Οι συμπολίτες ζήτησαν αναβολή, το θέμα θα συζητηθεί τον Οκτώβριο. Πώς ζητάτε κ. Καραλαριώτου να πληρώσουμε 700.000 ευρώ χωρίς να έχουμε οριστική τιμή για τις απαλλοτριώσεις;» τόνισε ο κ. Καλογιάννης.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τα αγριόχορτα, ο δήμαρχος παραδέχθηκε πως «υποτιμήθηκε η πραγματική διάσταση του προβλήματος» διαβεβαιώνοντας ότι «σε 10 με 15 ημέρες θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα καθαρισμού 600 – 700 στρεμμάτων». Αυτοκριτική έκανε επίσης ο κ. Καλογιάννης και για την κατάσταση στο κέντρο της πόλης λέγοντας ότι «παρά τα όσα έγιναν με τραπεζοκαθίσματα και αυθαίρετες κατασκευές, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη σημερινή εικόνα».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ

Ο κ. Καλογιάννης ήταν αιχμηρός στη στάση της αντιπολίτευσης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα υπενθυμίζοντας ότι παρά τα όσα σημειώνουν στις ανακοινώσεις τους «η προγραμματική συμφωνία, κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ήταν σε γνώση όλων» υπογραμμίζοντας ακόμη ότι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ ψήφισαν τις εισηγήσεις.

«Αναλαμβάνω», είπε ο δήμαρχος, «την πολιτική ευθύνη για τις αναθέσεις. Αλλά θεωρώ αυτές τις ανακοινώσεις πισώπλατο χτύπημα. Στην αρχή ομοφώνησαν ψηφίζοντας και τώρα βγαίνουν και θέτουν ερωτηματικά. Δεν θέλω να διακρίνει τη Λάρισα ο λαϊκισμός και η μικροπολιτική. Οι αναθέσεις αναρτήθηκαν στη Διαύγεια και απορώ γιατί βγήκαν αυτές οι ανακοινώσεις όταν η διεκδίκηση αποτελεί μέγιστο ζήτημα για την πόλη».

«ΠΑΡΑΜΥΘΙ»

«Καταγγείλατε τον πρώην δήμαρχο για την Καράγιωργα, το θέμα πρέπει να τελειώσει, πείτε μας ποιος είναι ο συμπολίτης που μπλοκάρει την υπόθεση» τόνισε στην ομιλία της η κ. Καραλαριώτου.

Για να προσθέσει απευθυνόμενη στον δήμαρχο πως «σε κάθε μας ανακοίνωση βρίσκετε συμφέροντα. Αυτό το παραμύθι το χρησιμοποιούν κάποιοι για να καλύψουν την ανικανότητά τους. Στο κέντρο της πόλης δεν έγινε καμία άλλη, πρέπει να το συνειδητοποιήσετε πως είστε δήμαρχος».

Για το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, σημείωσε πως «θα περιμέναμε μια δημόσια πρόσκληση να συμμετάσχει το ντόπιο δυναμικό. Ξεκινήσατε με αποκλεισμούς και αυτή είναι η άποψη των συμπολιτών».

«Οι παρατάξεις συμμετέχουν στο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ κι ψηφίζουν ομόφωνα» απάντησε ο κ. Καλογιάννης προσθέτοντας ότι «εγώ αναθέσεις δεν θα κάνω όπως τις κάνατε εσείς» για να της ασκήσει και προσωπική κριτική με αφορμή το θέμα της επιλογής τεχνικού ασφαλείας στον Δήμο.

Εκ μέρους της παράταξης Τζανακούλη ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Τερζούδης τόνισε πως «είναι υψηλό το κόστος των 170.000 ευρώ για το φάκελο της διεκδίκησης» θυμίζοντας ότι η διεκδίκηση των Μεσογειακών «κόστισε μόνο 40.000 ευρώ», ενώ για τα αγριόχορτα τόνισε πως «αδράνησε η δημοτική αρχή».

«Ψηφίσαμε την πρόσληψη προσώπων αλλά δεν πεισθήκαμε για τις εταιρίες» διευκρίνισε ο δημοτικός σύμβουλος Εκτ. Νασιώκας ο οποίος έκανε και αναφορά σε δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας για τον πρώην γ.γ. του δήμου και νυν γ.γ. του ΥΕΘΑ Γιάννη Ταφύλλη με αφορμή εξοπλιστικά προγράμματα, με τον κ. Καλογιάννη να παρεμβαίνει σημειώνοντας πως «ο κ. Ταφύλλης υπηρέτησε το δήμο Λαρισαίων με εξαιρετικό τρόπο» και πως «τα δημοσιεύματα ήταν στοχευμένα».

«Μας προκαλεί εντύπωση» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος «η όψιμη αντιπολιτευτική διάθεση δυο παρατάξεων όπως μας προκαλεί εντύπωση και η στάση της δημοτικής αρχής ως προς τη συμμετοχική διαδικασία».

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κρίκκης σημείωσε πως «οι δημοτικές παρατάξεις δεν μπορεί να εμφανίζονται ως παραπλανημένες κορασίδες, αυτά περί απευθείας αναθέσεων τα είχαμε πει εξ αρχής. Η εξέλιξη δείχνει και την πολιτική κατεύθυνση της δημοτικής αρχής που βρίσκει 170.000 ευρώ για την υποψηφιότητα και όχι για τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς. Δεν υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων στη δημοτική αρχή» κατέληξε ο κ. Κρίκκης.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Μετά από πολύωρη συζήτηση η συνεδρίαση ασχολήθηκε και με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Μεταξύ των οποίων αναμενόταν και η έγκριση των εξόδων για τις εκδηλώσεις στον Πηνειό, έξοδα που ανέρχονται στις 28.000 ευρώ, με τη δημοτική αρχή να σημειώνει πως πέρυσι δαπανήθηκαν περί τις 80.000 ευρώ ενώ όπως είναι γνωστό, μετά την άρνηση υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου να εγκρίνουν τις περυσινές δαπάνες, προμηθευτές και συμμετέχοντας δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass