ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Οι Λαρισαίες θηλάζουν σήμερα στον Μύλο του Παππά

Δημοσίευση: 05 Νοε 2017 22:46

Ήταν το 2010 όταν λίγες μαμάδες, μετρημένες στα δάχτυλα βγήκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου για να θηλάσουν δημόσια τα παιδιά τους.

Η Γιορτή του Μητρικού Θηλασμού στη Λάρισα μόλις ξεκινούσε. Παρά την τότε μικρή ανταπόκριση, η Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Προστασίας της Μητρότητας Λάρισας δεν πτοήθηκε. Σήμερα, 7 χρόνια μετά, η Ομάδα αριθμεί 1.500 μέλη. Θηλάζουσες μαμάδες, εγκυμονούσες, επαγγελματίες υγείας που υπερασπίζονται την επιλογή της γυναίκας για σίτιση του παιδιού της με μητρικό γάλα, δημιούργησαν μια μεγάλη παρέα που στόχο έχει την ενημέρωση, υποστήριξη και προώθηση του θηλασμού. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο θηλασμός ολοένα και κερδίζει έδαφος αφού τα οφέλη του είναι τεράστια σε όλα τα επίπεδα.

Η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας, είναι ένας στόχος που σχεδόν έχει επιτευχθεί. Ο θηλασμός που για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα τις δεκαετίες του ‘70-‘80 είχε αντικατασταθεί με τη σίτιση με φόρμουλα (σκονογάλατα), όχι απλά έχει επιστρέψει, αλλά πλέον πολλές είναι οι γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους μέχρι και την ηλικία των 4 ετών. Μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο αποδεικνύει ότι αρκετές Ελληνίδες μητέρες ενδιαφέρονται για τον μητρικό θηλασμό. Ιστοσελίδες, μπλογκ, φόρουμ δίνουν χρήσιμες πληροφορίες, ενώ εθελόντριες σύμβουλοι θηλασμού διοργανώνουν συναντήσεις και παρέχουν ενημέρωση.

Η Λαρισαία βοηθός μητρότητας και μέλος της Ομάδας Μητρικού Θηλασμού κ. Βίκυ Γερακίνη, παραδέχεται στην «Ε» ότι πλέον το ενδιαφέρον των υποψήφιων μαμάδων είναι μεγάλο και μεγάλος είναι και ο αριθμός των γυναικών που καταφέρνουν να θηλάσουν τα παιδιά τους χωρίς προβλήματα. Βέβαια, η Λάρισα ακόμη δεν διαθέτει πιστοποιημένα νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη, δηλαδή νοσοκομεία που προωθούν τον θηλασμό, όμως η ψήφιση πρόσφατου νόμου έδωσε στις γυναίκες το πλεονέκτημα να απαιτούν υπογράφοντας το σχετικό αίτημα να μην δοθεί γάλα φόρμουλα στο παιδί τους μετά τον τοκετό. Ο θηλασμός πρέπει να αρχίσει την πρώτη ώρα γέννησης, το μωρό πρέπει να θηλάζει όσο συχνά θέλει, καθώς όσο πιο συχνά θηλάζει τόσο περισσότερο γάλα παράγεται και τόσο περισσότερο καλύπτονται οι ανάγκες του, τα οφέλη του θηλασμού είναι τεράστια τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός βοηθά στον έλεγχο σωματικού βάρους και στην αντισύλληψη, καθώς και ότι οι γυναίκες που θήλασαν έχουν μικρότερη επίπτωση καρκίνου του μαστού, ορισμένων μορφών καρκίνου ωοθηκών και λιγότερη οστεοπόρωση. Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το μωρό και ο θηλασμός, εκτός από την ισορροπημένη θρέψη που προσφέρει στο μωρό, συμβάλλει στην συναισθηματική ανάπτυξη, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην αύξηση του δείκτη ευφυίας. Τα μωρά που θηλάζουν, λένε οι έρευνες, έχουν λιγότερα ορθοδοντικά προβλήματα, έχουν ανοσολογική προστασία, προστασία από λοιμώξεις αναπνευστικού και μέση ωτίτιδα, προστασία και ωρίμανση του γαστρεντερικού συστήματος και επίσης έχουν μικρότερη επίπτωση νεανικού σακχαρώδους διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης λευχαιμιών, ορισμένων αλλεργιών, άσθματος και ρευματολογικών νοσημάτων.

Το οικονομικό σκέλος, είναι ένας ακόμη λόγος που έστρεψε τις γυναίκες στον θηλασμό. Τα στοιχεία λένε ότι το όφελος του θηλασμού στον οικονομικό προϋπολογισμό της οικογένειας είναι 5.000 ευρώ, καθώς τόσο στοιχίζει η σίτιση 2 ετών με γάλα σκόνη, ενώ ο θηλασμός προσφέρει στον οικονομικό προϋπολογισμό του κράτους εξοικονόμηση 2.000 ευρώ ανά βρέφος, λόγω της προστασίας του θηλάζοντος βρέφους από πνευμονία (27%), από γαστρεντερίτιδα (53%) και από αλλεργία στο γάλα της αγελάδος (79%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία που μιλούν για τη σχέση του θηλασμού με το περιβάλλον. Σύμφωνα, λοιπόν με αυτά το μητρικό γάλα είναι μια φυσική ανανεώσιμη τροφή, η οποία είναι περιβαλλοντικά ασφαλής. Παράγεται και παρέχεται χωρίς να προκαλεί μόλυνση του περιβάλλοντος, χωρίς να χρειάζεται συσκευασία ή να προκαλεί απόβλητα.

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ…

Φυσικά, με την ενίσχυση του ρεύματος του θηλασμού εμφανίστηκαν και τα πρώτα σύννεφα. Συχνοί είναι οι διαδικτυακοί κυρίως «καβγάδες» κάτω από άρθρα που αναφέρονται στον θηλασμό. Από τη μία πλευρά οι θηλάζουσες, από την άλλη αυτές που δεν το επιθυμούν. Η φόρτιση είναι μεγάλη. Νουθεσίες, τύψεις και ασκήσεις φεμινισμού ανακατεύονται με επιστημονικές μελέτες. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να κρίνει κανέναν. Ο θηλασμός είναι δικαίωμα και επιλογή και σαφώς όσες επιλέγουν να μη θηλάσουν δεν είναι λιγότερο μαμάδες από τις υπόλοιπες.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, η «Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Προστασίας της Μητρότητας Λάρισας» σήμερα Κυριακή πραγματοποιεί μια εκδήλωση - γιορτή για το μητρικό θηλασμό στις 11 π.μ., στον προαύλειο χώρο στον «Μύλο του Παππά», υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων. Σε αυτή τη γιορτή συμμετέχουν για όγδοη συνεχόμενη χρονιά μητέρες από την περιοχή της Λάρισας, με σκοπό την προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία «από μητέρα προς μητέρα». Παράλληλα θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό, θα γίνουν συζητήσεις και θα γνωριστούν οι συμμετέχουσες. Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετάσχουν θηλάζουσες ή μη, μέλλουσες μητέρες, με κοιλίτσες ή με σκέψη για κοιλίτσες, μητέρες πρώην θηλάζουσες, μπαμπάδες, γιαγιάδες, φίλοι και λοιποί συγγενείς, όλοι όσοι στηρίζουν τον μητρικό θηλασμό και θέλουν να ενημερωθούν και να γιορτάσουν μαζί την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass