ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

Νέο τσεκούρωμα στη βασική ενίσχυση

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2017 22:03

Το «επιπρόσθετο βαρύ τσεκούρωμα της Βασικής Ενίσχυσης στο οποίο προχώρησε φέτος η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως διαπιστώσαμε οι αγρότες, εισπράττοντας αυτές τις μέρες την προκαταβολή του 70%» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των

Μπλόκων, η οποία διαπίστωσε ότι «σε πολλούς συναδέλφους γίνονται κατασχέσεις ποσών της βασικής ενίσχυσης από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για χρέη που έχουν στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ, στην Τράπεζα».
Στην ίδια ανακοίνωση η Επιτροπή καλεί τους παραγωγούς να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια κατά των νέων αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη, ενώ προσθέτει πως «στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωρά σε περιφερειακές συσκέψεις, σ’ όλη τη χώρα, ενώ μετά την ολοκλήρωση των οποίων θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, όπου θα οριστικοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και το χρονοδιάγραμμα των συντονισμένων πανελλαδικά κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η μάχη για την ανασυγκρότηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος με τη μαζικοποίηση των υπαρχόντων αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών και τη δημιουργία νέων».
Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων έχει ως εξής: «Οι περικοπές στη Βασική Ενίσχυση είναι, φέτος, αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, (ανέρχονται συνολικά στο 8,5% περίπου) κι αφορούν: 4,5% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωμάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς και δικαιούχους Φόρμας 6, 3,125% προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017 και 0,79% για την προσαρμογή των δικαιωμάτων στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο.
Στις δικαιολογημένες αντιδράσεις μας γι’ αυτό το άγριο τσεκούρωμα, η κυβέρνηση απαντάει, μέσω ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι από την περασμένη Άνοιξη οι αγρότες γνώριζαν τις περισσότερες περικοπές που θα γίνονταν κι επομένως οι όποιες διαμαρτυρίες μας οφείλονται σε … παραπληροφόρηση και σύγχυση. Πράγματι, από την Άνοιξη ήταν γνωστό ότι θα γίνουν και φέτος περικοπές που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2015 – 2020. Υπάρχει, όμως, και κάτι που δεν ήταν από τότε γνωστό κι αφορά στην αύξηση από το 2% στο 4,5% της παρακράτησης για το Εθνικό Απόθεμα, με τη δικαιολογία ότι είναι μεγάλος ο αριθμός δυνητικών δικαιούχων. Η ίδια δικαιολογία της διεύρυνσης των δικαιούχων χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση και για το τσεκούρωμα της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, αλλά και για άλλες περικοπές σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Αν θέλει η κυβέρνηση αύξηση των δικαιούχων, ας εξασφαλίσει αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και όχι να προχωράει σε συνεχείς περικοπές.  
 Και φυσικά, το γεγονός ότι γνωρίζαμε πως θα γίνουν κάποιες περικοπές δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε γι’ αυτές, πολύ περισσότερο που φορτωνόμαστε και με νέες τις οποίες δεν είχαν προαγγείλει. Αυτό που φαίνεται καθαρά και από αυτή την εξέλιξη είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στον «ντορό» των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει όλα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της παραγωγής. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα άγρια τσεκουρώματα στη Βασική Ενίσχυση και οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, όπως και όλα τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ.
Στη συνέχεια η Επιτροπή των Μπλόκων αναφέρεται στα βασικά της αιτήματα που είναι: Κατάργηση των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 12.000 ευρώ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass