ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ερχεται η Αγία Ζώνη της Παναγίας από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2017 16:33

Η Λάρισα και ευρύτερα όλη η Θεσσαλία θα υποδεχθεί στις 14 Νοεμβρίου την Αγία Ζώνη της Παναγίας μας, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Η υποδοχή θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους το απόγευμα της Τρίτης, μπροστά στην πλατεία της

Περιφέρειας Θεσσαλίας υπό του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου. Θα ακολουθήσει λιτανευτική πομπή προς τον Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου, όπου καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες έως και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Την Αγία Ζώνη θα προσκομίσει στη Λάρισα ο καθηγούμενος του Αγίου Όρους, Γέροντας Εφραίμ.
Η ιστορΙα της ΤιμΙας ΖΩνης
Η χαριτόβρυτη Ζώνη της Παναγίας, που βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Άγιου Όρους, είναι το μοναδικό κειμήλιο το όποιο σώζεται από την επίγεια ζωή της. Η Υπεραγία Θεοτόκος τρεις ημέρες μετά την κοίμησή της ανέστη και ανελήφθη εν σώματι στους ουρανούς. Κατά τη διάρκεια της αναλήψεώς της, έδωσε στον Απόστολο Θωμά τη Ζώνη της. Οι Απόστολοι τότε αφού άνοιξαν τον τάφο «ούχ εύρον το σώμα» της Θεοτόκου. Έτσι η Τιμία Ζώνη αποτελεί τεκμήριο της αναστάσεως και αναλήψεως της Θεοτόκου με το σώμα στους ουρανούς, δηλαδή της λεγομένης μεταστάσεώς της. Η Τιμία Ζώνη κατασκευάστηκε σύμφωνα με την παράδοση από την ίδια την Παναγία με τρίχες καμήλας. Αρχικά φυλασσόταν στα Ιεροσόλυμα και ακολούθως στην Κωνσταντινούπολη, που τον 12ο αιώνα επί Μανουήλ Α' Κομνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε και επίσημος εορτασμός της, την 31η Αυγούστου. Ή αυτοκράτειρα Ζωή, σύζυγος του Λέοντος Γ’ του Σοφού, από ευγνωμοσύνη για θαυματουργική θεραπεία της, κέντησε τη Ζώνη με χρυσή κλωστή, όπως σώζεται σήμερα, χωρισμένη όμως σε τρία τεμάχια. Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Ζ’ Καντακουζηνός (1347-1355), ο οποίος έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη προς τη Μονή Βατοπαιδίου, όπως διαπιστώνεται από πολλές σχετικές μαρτυρίες, τη δώρισε σ’ αυτή. Από τότε η Τιμία Ζώνη φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, σε ασημένια θήκη νεότερης κατασκευής η οποία φέρει την παράσταση της Μονής. Αναρίθμητα είναι τα θαύματα, τα όποια γίνονται ως σήμερα με την Τιμία Ζώνη. Η αξία της είναι ανεκτίμητη, διότι συνδέεται με την Παναγία. Η Αγία Ζώνη έχει την ιδιαίτερη χάρη να θεραπεύει τη στειρότητα των γυναικών και των καρκινοπαθών με κορδέλα η οποία έχει προηγουμένως ευλογηθεί επ' αυτής και ακολούθως την ζώνονται οι στείρες γυναίκες και οι ασθενείς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass