ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ:

Κεντροαριστερά πρωταγωνιστής, χωρίς βαρόνους και φεουδάρχες

* Ανοιχτή η πόρτα σε όσους επιθυμούν να επιστρέψουν αλλά όχι σε όσους κατέχουν θέσεις εξουσίας * Δεσμεύσεις για 15 πολιτικές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2017 22:08

Αποφασισμένη να κερδίσει το πολιτικό στοίχημα της αναγέννησης της κεντροαριστεράς ώστε να (ξανα)πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή της χώρας εμφανίστηκε, χθες το απόγευμα, στη Λάρισα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε εντυπωσιακή προεκλογική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Διβάνη» ενόψει της αναμέτρησης για την εκλογή του νέου ηγέτη του νέου φορέα.


Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και παρατεταμένων χειροκροτημάτων, που θύμιζαν παλαιές εποχές πολιτικών συγκεντρώσεων του κραταιού ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, εμφανίστηκε εγγυητής της ενότητας του χώρου και δεσμεύτηκε ότι «οι επόμενες εκλογές θα είναι εκλογές για τρεις».
«Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώ καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Εντολή ανατροπής του πολιτικού σκηνικού που βαλτώνει μέσα στο συντηρητικό δίπολο του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας», επανέλαβε με τους συγκεντρωμένους να την αποθεώνουν στέλνοντας δύο σημαντικά μηνύματα τόσο σε εκείνους που απομακρύνθηκαν και επιθυμούν να επιστρέψουν όσο και στο εσωτερικό του κόμματος.
«Σήμερα ανοίγει ο δρόμος της επιστροφής, έχουμε ανοιχτή την αγκαλιά μας για όσους έφυγαν και επιθυμούν να επιστρέψουν. Δεν θα είναι ανοιχτή όμως για όσους έφυγαν και πήραν θέσεις εξουσίας, αυτούς τους αφήνουμε εκεί που βρίσκονται…», είπε χαρακτηριστικά, οριοθετώντας τις σχέσεις της με όσους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε κυβερνητικές ή άλλες θέσεις ενώ ξεκαθαρίζοντας τη στάση της και στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε πως στον νέο φορέα «δεν έχουν θέση βαρόνοι, φεουδάρχες και τιμάρια, ούτε μηχανισμοί και ίντριγκες».  
Στη διάρκεια της ομιλίας της που διήρκησε 40 περίπου λεπτά η κ. Γεννηματά έδωσε απαντήσεις για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αλλά και για το πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας στη Λάρισα, ανέπτυξε το αγροτικό πρόγραμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και δεσμεύτηκε για 15 προτάσεις με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου.
Εκείνο όμως που χαρακτήρισε την ομιλία της ήταν η αποφασιστικότητά της να δώσει το πολιτικό στίγμα της αυτονομίας του νέου φορέα υψώνοντας τείχη και προς τις δύο κατευθύνσεις του σημερινού διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους υπογράμμισε πως «δεν θα επιτρέψουμε στην ψεύτικη αριστερά να συκοφαντεί τις δημοκρατικές αξίες, ούτε και την παλινόρθωση της δεξιάς με τις ακραίες συντηρητικές επιλογές της…» για να επαναλάβει αργότερα την τοποθέτηση της κεντροαριστεράς στα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών «να μην γίνει συμπλήρωμα κανενός, ούτε του Τσίπρα ούτε της δεξιάς και του Μητσοτάκη».
Αναφερόμενη στο εγχείρημα της κεντροαριστεράς η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι της ενότητας και της διεύρυνσης που είχαν τεθεί τον Σεπτέμβριο 2015, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται και η ανανέωση σε πρόσωπα –η πλειονότητα των γραμματέων είναι κάτω των 40 ετών- σε ιδέες και προτάσεις με το «πρόγραμμα Ελλάδα» αλλά και σε πρακτικές.
Ιδιαίτερα για την ανανέωση σε πρακτικές, αφού χαρακτήρισε θετικό το αποτύπωμα της ιστορικής διαδρομής της παράταξης αναγνωρίζοντας τη συμβολή του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, παραδέχθηκε πως υπάρχουν και σημεία «που πλήγωσαν την παράταξη». Έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει πως στον νέο φορέα «δεν έχουν θέση βαρόνοι, φεουδάρχες και τιμάρια, ούτε μηχανισμοί και ίντριγκες» δηλώνοντας αποφασισμένη να κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία του νέου φορέα «σηκώνοντας τη σημαία του ήθους της πολιτικής και ανοίγοντας νέους δρόμους με τις αξίες της αλλαγής».
ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Σχολιάζοντας την οργάνωση του πρόσφατου αναπτυξιακού συνεδρίου Θεσσαλίας στη Λάρισα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι «εξαπάτησε και τους αγρότες με επιταγές χωρίς αντίκρισμα», επισημαίνοντας πως για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα και βασικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης που είναι απαραίτητος προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση, αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει.
«Σήμερα, εδώ από τη Λάρισα, την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, απευθύνω από καρδιάς κάλεσμα συστράτευσης, προσκλητήριο συμμετοχής και αγώνα προς τις αγρότισσες και τους αγρότες, προς όλες τις δυνάμεις της παραγωγής και της δημιουργίας, ιδιαίτερα προς τους νέους αγρότες, τους νέους επιστήμονες, τους νέους ανέργους, που ασφυκτιούν στις πόλεις και τα χωριά να δώσουμε μαζί ελπίδα και προοπτική στη χώρα και πνοή στην ύπαιθρο» σημείωσε για να δεσμευτεί προσωπικά να προωθήσουμε πολιτικές και μέτρα για:
1. Την προοδευτική μείωση του φόρου εισοδήματος, οι ενισχύσεις να είναι ακατάσχετες και αφορολόγητες
2. Την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα και μηνιαίο ανώτατο πλαφόν.
3. Τη μείωση του κόστους παραγωγής με έμφαση στα αγροτικά εφόδια, στην ηλεκτρική ενέργεια και την καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.
4. Τη θέσπιση κινήτρων για την προώθηση σύγχρονων, ισχυρών και νοικοκυρεμένων συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.
5. Την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του πρωτογενούς τομέα.
6. Την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
7. Την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών και του αθέμιτου ανταγωνισμού και να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο ράφι.
8. Την ολοκληρωμένη παρέμβαση για την κτηνοτροφία (βοσκοτόπια, αδειοδοτήσεις, βελτίωση ζωικού κεφαλαίου, προστασία και προβολή της φέτας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ).
9. Την πλήρη ενεργοποίηση και υλοποίηση των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. με έμφαση στους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης και μεταποίησης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα για το αρδευτικό νερό.
10. Την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του νερού. Και πολιτικές για την αγροτική γη με παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
11. Τη βελτίωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ με μείωση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων και διεύρυνση των ασφαλιζόμενων κινδύνων λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών.
12. Την εισαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία με την εμπλοκή των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών ιδρυμάτων στον σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής.
13. Τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και την υιοθέτηση και προβολή του μεσογειακού μοντέλου διατροφής, που πρέπει να αποτελεί βασικό μας εθνικό στόχο.
14. Την προώθηση ριζικών αλλαγών στη δομή και στη λειτουργία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των εποπτευόμενων Οργανισμών και των Περιφερειακών Υπηρεσιών.
15. Τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης (αγροτικά ιατρεία, κέντρα υγείας, νοσοκομεία, κοινωνικές υποδομές) σύγχρονων σχολείων, παιδικών σταθμών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών προκειμένου ο κάτοικος της υπαίθρου να μην αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας.
Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη ήταν αυτή που άλλαξε την εικόνα της ελληνικής υπαίθρου στη δεκαετία του ’80. Και τώρα η νέα ενιαία Κεντροαριστερά είναι αυτή που μπορεί και θέλει να αναβαθμίσει την ύπαιθρο, με προσαρμογή στα δεδομένα της νέας εποχής, ώστε να γίνει χώρος για να «ζεις», χώρος για να «επιχειρείς», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.
ΑΝΕΞΟΔΑ ΛΟΓΙΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ 2,4 ΔΙΣ.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του και τον απολογισμό από το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
«Ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ πήρε ανέξοδα καλά λόγια και υπέγραψε γραμμάτια ύψους 2,4 δισ. Με τους ύμνους στον κ. Τραμπ ξεπέρασε και τον εαυτό του. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι ο κ. Τραμπ «για το καλό» καταργεί το Obamacare και αποσύρεται από τη συμφωνία για το κλίμα. Αλλά τι άλλο θα ακούσουμε όταν στα αυτιά του κ. Τσίπρα ήχησαν ως «μουσική οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ». Μουσική τα μέτρα που ψηφίσανε κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ για την περικοπή των συντάξεων και το αφορολόγητο» σημείωσε για να καταλήξει: «Εμείς θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ με όρους αξιοπρέπειας για τον ελληνικό λαό, όπως έπραξε η παράταξή μας όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Σημειώνεται πως την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προλόγισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Βαγγέλης Γιαννούλας, ενώ στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου παρευρέθηκαν ο βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Έξαρχος, ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Χρηστίδης, οι δήμαρχοι Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, Τεμπών Κώστας Κολλάτος, Φαρσάλων Αρης Καραχάλιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Δημήτρης Τάχος, η περιφερειακή σύμβουλος Λίτσα Λιακούλη, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές Φιλ. Σαχινίδης, Γ. Αδαμόπουλος, Αλ. Βούλγαρης, Ροδούλα Ζήση, Χρήστος Μαγκούφης, Σούλα Μερεντίτη, Γιάννης Καραμπάτσας και Τόνια Αντωνίου, ο διοικητής των Νοσοκομείων Παν. Νάνος, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σωτήρης Βούλγαρης, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας και ένα σημαντικό τμήμα του παλιού ΠΑΣΟΚ.

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης
Φωτ.: Λεων. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass