ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΚΟΥΤΣΟΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Οι Τυρναβίτες ζητούν τη δική τους «Χαρούλα»

* Οι δεκαοχτούρες κατέκλυσαν και το Δημαρχιακό Μέγαρο

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2017 22:28

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος – εστίασης, δηλαδή καφετέριες, καφενεία, τσιπουράδικα, ζαχαροπλαστεία, αλλά και εμπορικά καταστήματα του κέντρου του Τυρνάβου και κυρίως της Κεντρικής πλατείας από τα πολλά γκρίζα αγριοπούλια, όπως δεκαοχτούρες, καλιακούδες και άλλα, σταχτοκουρούνες όπως τα λέει απλά ο λαός, τα οποία κουρνιάζουν στα δέντρα μέρα και νύχτα, χτίζουν φωλιές ενώ από κάτω στα τραπεζοκαθίσματα οι Τυρναβίτες προσπαθούν να περάσουν κάποιες στιγμές όμορφα, οικογενειακά ή φιλικά.

Τα συμβάντα πολλά και οι τέντες σώζουν προσωρινά την κατάσταση όμως και αυτές λυγίζουν από το βάρος των ακαθαρσιών με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων καθημερινά να αναλώνουν πολύτιμο χρόνο για καθαριότητα αλλά και πληρωμή σε συνεργεία καθαρισμού για να καθαρίζονται οι τέντες. Χωρίς αυτές, οι θαμώνες κινδυνεύουν να βρουν στο πιάτο τους ή το ποτήρι τους ξαφνικά κάποιο ξένο σώμα που ήρθε αναπάντεχα από λίγα μέτρα πιο ψηλά.

Παλιότερα, όταν ο νόμος το επέτρεπε και τα καταστήματα μπορούσαν να έχουν γάτες στην πλατεία του Τυρνάβου δεν υπήρχαν ούτε αγριοπούλια, κουρούνες κ.λπ., ούτε φυσικά ποντίκια. «Τώρα οι νόμοι άλλαξαν για το καλό της υγείας των ανθρώπων φυσικά», σημειώνει συνταξιούχος επαγγελματίας εστίασης, «αλλά παλαιότερα οι γάτες έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους».

Η επιτυχημένη δράση του γερακιού που ο Δήμος Λαρισαίων «επιστράτευσε», της γνωστής πια «Χαρούλας» κάνει τους επαγγελματίες στο κέντρο του Τυρνάβου να ζητούν από τη δημοτική αρχή να πράξει κάτι ανάλογο, ζητώντας και ο Τύρναβος να αποκτήσει τη δική του «Χαρούλα».

Σε διαφορετική περίπτωση καλό είναι η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου , όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια και λόγω του επερχόμενου χειμώνα να προβεί σε άμεσο κλάδεμα του μεγάλου πλατάνου στο σημείο της πιάτσας ταξί απέναντι από το ΚΕΠ και στο κλάδεμα επίσης των άλλων δέντρων (προσοχή δεν ζητείται κόψιμο δέντρων), όπου συγκεντρώνονται πάρα πολλά πουλιά, έτσι ώστε να μετριαστεί το πρόβλημα με τις κουτσουλιές.

Επίσης επαγγελματίες που έχουν εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο του δημαρχιακού μεγάρου και γύρω από αυτό, καλούν τη δημοτική αρχή Τυρνάβου να απαλλαγεί το εσωτερικό της κεραμοσκεπής του μεγάρου με φιλικό προς τα πουλιά τρόπο από τις εκατοντάδες αγριοκουρούνες που ζουν εκεί. Ορισμένοι υπάλληλοι δεν κρύβουν τον φόβο τους να ανέβουν στο εσωτερικό της κεραμοσκεπής μήπως και δεχθούν επίθεση από τα πουλιά τα οποία πιθανόν να τρομάξουν από ένα ξαφνικό επισκέπτη αφού θεωρούν χρόνια τώρα τον χώρο… δικό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό της κεραμοσκεπής του δημαρχείου Τυρνάβου υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια, εξωτερικοί προβολείς που ενεργοποιούνται ηλεκτρικά από το εσωτερικό, ηλεκτρικές ασφάλειες και διακόπτες. Τα πουλιά μπορούν να δαγκώσουν καλώδια και να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα και άλλους κινδύνους.

Επιπλέον υπάρχει εκτός της δυσωδίας και το ζήτημα των ασθενειών αφού οι κουτσουλιές με την πρώτη βροχή μεταφέρονται παντού.

Τέλος οι επαγγελματίες και οι πολίτες γνωρίζοντας την ευαισθησία της δημοτικής αρχής Τυρνάβου δεν ζητούν την εξόντωση των πτηνών αλλά τρόπο να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης και από τη στέγη του δημαρχιακού μεγάρου.

Ίσως η πρόσληψη μιας γερακίνας «Χαρούλας», όπως έκανε ο Δήμος Λαρισαίων να δώσει λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα μέσα από τους κανόνες της φύσης και στον Τύρναβο.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass