ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Τα συμπεράσματα της Γ.Σ. Αμβυκούχων Ελλάδος

*Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας- Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου ΚΕΟΣΟΕ Αγ. Ραψανιώτη

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2017 22:03

ΤΥΡΝΑΒΟΣ Γραφείο «Ε»)
Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα που εξήχθησαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Αμβυκούχων Αμπελουργών Ελλάδας προ ημερών στον Τύρναβο.

Συμπεράσματα αλλά και προτάσεις που ακούστηκαν από τους συμμετέχοντες για το μέλλον του χύμα τσίπουρου, τσικουδιάς, ρακί και τους κινδύνους που εγκυμονούν τόσο από πιθανές αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων όσο και από πιέσεις που δέχονται οι αμβυκούχοι αμπελουργοί σε βάρος του εισοδήματός τους το οποίο κινδυνεύει και παράλληλα κινδυνεύουν με οικονομικό αφανισμό.
Ο Τύρναβος επιλέχθηκε διότι στην περιοχή αυτή είναι η έδρα της Ομοσπονδίας καθώς επίσης γιατί ο αμπελώνας του Τυρνάβου είναι ένας από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της Ελλάδας στους οποίους παράγεται το παραδοσιακής προέλευσης αυτό προϊόν, το τσίπουρο, για περισσότερο από έναν αιώνα.
Στη διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Ομοσπονδίας για τη ρύθμιση του κλάδου της παραγωγής τσίπουρου και τσικουδιάς στο σύνολό του.
Οι τοποθετήσεις εστίασαν σε κακόβουλα δημοσιεύματα που ταυτίζουν την παραδοσιακή παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς (αυτή που ανέδειξε το προϊόν αυτό σε ΠΓΕ στον Τύρναβο) με το λαθρεμπόριο και την καταστρατήγηση των κανόνων υγιεινής.
Σημαντικοί παράγοντες της περιοχής θύμισαν στους παρευρισκόμενους ότι κάποιοι αμπελουργοί αμβυκούχοι έχουν προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα κατάλληλα λάστιχα πολύ πριν από κάποιους μεταποιητές. Φυσικά, σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν ευσυνείδητοι και ασυνείδητοι επαγγελματίες. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Λαδόπουλος Γιώργος δήλωσε ότι η Περιφέρεια είναι πάντοτε στο πλευρό των αμβυκούχων αμπελουργών οι οποίοι δημιούργησαν αυτό το μοναδικό προϊόν.
Ο κ. Κ. Κουλιός δήλωσε ότι ο δήμος στηρίζει τους αμπελουργούς της περιοχής με όλες του τις δυνάμεις και θεωρεί το προϊόν αυτό της παραδοσιακής παραγωγής ένα εξαιρετικό προϊόν.
Ο κ. Ροντούλης δήλωσε ότι πρέπει οι αμβυκούχοι αμπελουργοί να περάσουν στην επίθεση και να μην δέχονται μόνο χτυπήματα και να απαντούν σε αυτά. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και σημαντική ήταν επίσης η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΚΕΟΣΟΕ κ. Αγησίλαου Ραψανιώτη, ο οποίος δήλωσε ότι είναι σημαντικό η πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της προς τις αμπελουργικές ζώνες και να βοηθήσει στην ανάπτυξή τους δίνοντας κίνητρα, ενώ τόνισε ότι απορρόφηση του σταφυλιού από τις μονάδες της περιοχής σε περιόδους μεγάλης παραγωγής είναι δύσκολη έως αδύνατη και παρουσίασε νούμερα προς ενίσχυση των όσων ανέφερε, με αποτέλεσμα να πλήττεται το εισόδημα της αγροτικής οικογένειας, οι δυνατότητες παραγωγής πρώτης ύλης και εν συνεχεία η βιωσιμότητά της. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μ. Στεργιούλης τόνισε πως τόσο η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου έχουν κατανοήσει το πρόβλημα που κατασκευάζεται με σκοπό την υφαρπαγή του προϊόντος αυτού από τους δικαιούχους και την εμπορευματοποίησή του, όπως έγινε παλαιότερα με το ούζο και ότι έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει με ευσυνειδησία απέναντι στις προκλήσεις. Επανέλαβε ότι σε όλους τους κλάδους υπάρχουν ευσυνείδητοι όσο και ασυνείδητοι επαγγελματίες, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι οι έλεγχοι είναι μονοδιάστατοι προς την πλευρά των αμπελουργών και ζήτησε από το υπουργείο να παρουσιάσει τη συχνότητα αλλά και τα αποτελέσματα των ελέγχων και των δύο κλάδων (αμπελουργών και μεταποιητών).
Επανήλθε στο ισοζύγιο και τη σφράγιση -αποσφράγιση των στεμφύλων από την εκάστοτε ΔΑΟΚ ώστε να διασφαλίζεται το αγροτικό εισόδημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass