ΑΙΧΜΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΚΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Εκχωρούν αρμοδιότητες χωρίς μεταφορά πόρων

•Κ. Αγοραστός: «Από 20 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για λειτουργικά, μειώθηκε στα 5,8 εκατ. ευρώ» •«Hρθε στη Λάρισα ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού και χωρίς καμία συνεννόηση, ούτε καν μας κάλεσε, έκανε περιοδεία και εξήγγειλε τη μεταφορά μαθητών στα κολυμβητήρια με πόρους των περιφερειών»

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2017 23:40

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Αιχμές κατά υπουργών για την πρακτική της εκχώρησης αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες χωρίς τους αναλογούντες πόρους και χρηματοδότηση μόνο των «χρεωμένων» ΟΤΑ άφησαν οι περιφερειάρχες στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).


«Ήρθε στη Λάρισα ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, έκανε περιοδεία χωρίς να καλέσει την Περιφέρεια Θεσσαλίας και χωρίς καμία συνεννόηση μαζί μας εξήγγειλε ότι με πόρους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα χρηματοδοτείται η μεταφορά μαθητών στα κολυμβητήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα εκχωρήθηκαν στις περιφέρειες οι εξής αρμοδιότητες χωρίς τους αναλογούντες πόρους:
-μεταφορά Ατόμων με Αναπηρία,
-μεταφορά μαθητών στα κολυμβητήρια,
-το πρόγραμμα μαθητείας,
-πρόγραμμα κατασκηνώσεων των παιδιών υπαλλήλων των περιφερειών,
-δράσεις τουρισμού και πολιτισμού, αλληλεγγύης και πρόνοιας
-και η χρηματοδότηση της προσωπικής διαφοράς στις αποδοχές των υπαλλήλων των περιφερειών.
«Στις νομοθετικές διατάξεις προβλέπεται ότι οι περιφέρειες «δύνανται» να χρηματοδοτούν αυτές τις αρμοδιότητες από ίδιους πόρους, ενώ, όπως είναι γνωστό, οι περιφέρειες έχουν ελάχιστους ίδιους πόρους. Το οξύμωρο είναι ότι νομικά δεν είναι εφικτό να χρηματοδοτήσουν οι περιφέρειες την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων από άλλους πόρους, όπως οι ΚΑΠ», σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός και στηλίτευσε την πρακτική αυτή των υπουργών: «με το «δύνανται» έχουν στόχο να βγουν οι ίδιοι από το κάδρο της χρηματοδότησης επιχειρώντας να φέρουν τις περιφέρειες απέναντι στην κοινωνία. Όταν κάποιος έχει σχέδιο, οφείλει να το παρουσιάζει με αρχή, μέση και τέλος κι όχι να μεταθέτει τη χρηματοδότησή του σε κάποιον άλλο».
«ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΣΟΙ
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΟΥΝ»
Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση των περιφερειών
-έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 65% όσον αφορά στις λειτουργικές δαπάνες,
-είναι μηδενική όσον αφορά στις επενδυτικές λειτουργίες τους
-και μηδενική όσον αφορά στις δράσεις πολιτικής προστασίας.
«Διαγράφεται πλέον σοβαρό το ενδεχόμενο περιφέρειες να μην μπορούν ν’ ανταποκριθούν ούτε σε βασικές ανάγκες τους», επισήμανε ο κ. Κώστας Αγοραστός και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις λειτουργικές δαπάνες της έχει μειωθεί από τα 20 εκατ. ευρώ στα 5,8 εκατ. ευρώ.
Άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ υποστήριξαν ότι ενώ η χρηματοδότηση των περιφερειών μειώνεται συνεχώς, από τον κρατικό προϋπολογισμό καλύπτονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα παρακρατηθέντα των δήμων.
«Στις περιφέρειες δεν χρωστάμε ούτε ευρώ. Διαπιστώνουμε, όμως, ότι τελικά τιμωρούνται αντί να επιβραβεύονται όσοι ασκούν συνετή διαχείριση των οικονομικών τους και δεν χρωστούν ούτε ευρώ», σχολίασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε να ζητήσει επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, ενώ το θέμα της χρηματοδότησης των περιφερειών θα τεθεί προς συζήτηση στα Περιφερειακά Συμβούλια.
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Στη χθεσινή συνεδρίαση το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών συζήτησε και το θέμα της πολιτικής προστασίας και μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρου Γαλιατσάτου, αποφάσισε να ζητήσει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δράσεων πολιτικής προστασίας των περιφερειών.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Θ. Γαλιατσάτος στην εισήγησή του, οι περιφέρειες υποστήριξαν το επιχειρησιακό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος με υδροφόρες, μηχανήματα έργου αλλά και καλύπτοντας δαπάνες σίτισης ακόμη και καυσίμων. Για τις εν λόγω δράσεις, οι περιφέρειες δεν λαμβάνουν καμία χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, ενώ είναι αβέβαιη η έγκριση αυτών των δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass