ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Τα νανοτρόφιμα προ των πυλών στη διατροφή μας

• Παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη βελτίωση τροφών

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2017 22:11

Στοιχεία από το… μέλλον της διατροφής μας περιλάμβανε το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες, στο αμφιθέατρο της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα, με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας πέντε εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Ελλάδας, Ισπανίας, Κύπρου και Πορτογαλίας, με θέμα της «e- food Science – Χρήσιμα εργαλεία για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και φοιτητές του κλάδου των τροφίμων».


Νανοτρόφιμα, βιολογικά τρόφιμα, λειτουργικά τρόφιμα, παρουσιάστηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες που συνεργάστηκαν στο πλαίσιο ειδικού διακρατικού προγράμματος «Εράσμους», με συντονιστή του το ΤΕΙ Θεσσαλίας και ανέδειξαν σημαντικά στοιχεία στην τεχνολογία των τροφίμων, που μπορεί να ωφελήσουν επιχειρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων, αξιοποιώντας τη γνώση των ερευνών.
Μάλιστα μέσα από το πρόγραμμα δημιουργήθηκε ειδική ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει τον ερχόμενο μήνα, και θα προσφέρει εξ αποστάσεως κατάρτιση βασισμένη σε εκπαιδευτικό υλικό που αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων.
Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων από την έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί μέσα από το έργο, καθώς και από τα εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: Πρόσβαση σε καινοτόμες μελέτες περίπτωσης για υφιστάμενα και δυνητικά τρόφιμα. Πρόσβαση σε εργαλεία Μάρκετινγκ και επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Ενημέρωση για το ρυθμιστικό – κανονιστικό πλαίσιο του κλάδου.
Δωρεάν πρόσβαση σε επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό υλικό για τους εργαζόμενους του κλάδου. Δικτύωση και συνεργασία με Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Τεχνολογίας Τροφίμων».

 

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στην έναρξη του συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Ευστάθιος Βελισσαρίου και η καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων κ. Ελένη Βογιατζή.
Ακολούθησαν οι εξής εισηγήσεις: «Το έργο e- food Science-Φιλοσοφία και πεδίο εφαρμογής», από την Όλγα Γκορτζή, καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας και Επιστημονική Υπεύθυνη του Έργου, «Πλατφόρμα και μεθοδολογικά εργαλεία» από την Τερέζα Λόπεζ, καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου της Λεόν (Ισπανία), «Λειτουργικά τρόφιμα» από τον Φώτη Παπαδήμα, Επίκουρο Καθηγητή του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, «Κανονιστικό πλαίσιο για την ασφάλεια των τροφίμων» από την Τερέζα Λόπεζ, «Μάρκετινγκ και επιχειρηματικότητα» από τον Εντουάρντο Καρντόσο, Καθηγητή του Καθολικού Πανεπιστημίου του Πόρτο (Πορτογαλία), «Οργανικά - Οικολογικά τρόφιμα», από την Ελένη Μαλισσιόβα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, «Νανοτρόφιμα» από την Ολγα Γκορτζή καθηγ. του ΤΕΙ Θεσσαλίας, «Μελέτες περίπτωσης», από τον
Κωνσταντίνο Σφλώμο, Επίτιμο καθηγητή του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, «Είναι η τροφή Φάρμακο;», από την Ιωάννα Χήνου, Καθηγήτρια στο τμήμα Φαρμακευτικής Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Εθνικού -Καποδιστριακού Πανεπιστημίοιυ Αθηνών, «Νέες προσεγγίσεις για τρόφιμα βασισμένα στη νανοτεχνολογία και βελτίωση των τροφών», από τον Μ. R. Mozafari, Πρόεδρο της Αυστραλιανής Πρωτοβουλίας Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (ΑΝΝΙ), Μελβούρνη, Αυστραλία, «Νανοενθυλάκωση λειτουργικών συστατικών τροφίμων με ηλεκτροϋδραυμική επεξεργασία» από τον Jose Maria Lagaron, Υπεύθυνο και ιδρυτή της ομάδας Νέων Υλικών και Νανοτεχνολογίας στο Ινστιτούτο Αγροχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΙΑΤΑ) στη Βαλένθια της Ισπανίας και Λέκτορας της Επιστήμης των Υλικών στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Σχεδιασμού (ESID).
Οι εισηγήσεις των περισσότερων ξένων ομιλητών έγιναν μέσω διαδικτύου σε ζωντανή μετάδοση.
Να σημειωθεί ότι το Εταιρικό Σχήμα του έργου «e-food science», αποτελείται από το T.E.I. Θεσσαλίας (συντονιστής), το Τ.Ε.Ι. Αθηνών, το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Πόρτο (Πορτογαλία), το Πανεπιστήμιο της Λεόν (Ισπανία), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, τη SystServ S.A. και την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. - AN.KA. Α.Ε.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «E-FOOD SCIENCE»
Σύμφωνα με τους εταίρους: «Βασικός στόχος του έργου είναι η αντιμετώπιση της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που πλήττει τις χώρες της Ευρώπης, η ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής ένταξης.
Το έργο αυτό έχει ως στόχο να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου της Ευρώπης που προέρχονται από ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη βιομηχανία, με σκοπό την ανταλλαγή και τη μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας στον τομέα της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Τροφίμων στην εκπαίδευση, καθώς και τη δημιουργία και την ανάπτυξη ενός δικτύου που θα παρέχει ευκαιρίες για τη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών».


Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass