ΛΙΓΟΙ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ «ΚΑΛΕΣ» ΣΧΟΛΕΣ

«Εκατοντάδα» νέων Ελασσονιτών φοιτητών σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2017 22:04
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Και «με τη βούλα» και επίσημα σήμανε τέλος χθες το πρωί στη δικαιολογημένη αγωνία και των Ελασσονιτών υποψηφίων (…και των οικογενειών τους) για την εισαγωγή τους ή μη στα ΑΕΙ – ΤΕΙ της χώρας, με την έκδοση των βάσεων των σχολών από το Υπουργείο Παιδείας.

Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, στο Λύκειο Ελασσόνας και στα λύκεια της περιοχής αναρτήθηκαν οι πίνακες με τα ονόματα των εισαχθέντων, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα από πλευράς υποψηφίων, αφού πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν… τις ευκολίες του διαδικτύου και της τεχνολογίας. Ελάχιστοι ήταν οι υποψήφιοι που πληροφορήθηκαν την επιτυχία τους ή όχι από τις ανηρτημένες επίσημες καταστάσεις με τα ονόματα.

Μια πρώτη καταγραφή και «ακτινοσκόπηση» δείχνει ότι και αυτή η χρονιά για την επαρχία Ελασσόνας δεν είχε τα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας παλαιότερων χρόνων, αλλά γενικά υπάρχει ικανοποίηση, αφού η πρώτη εντύπωση λέει πως μια «εκατοντάδα» νέων Ελασσονιτών (από τα λύκεια της επαρχίας Ελασσόνας) είναι πια φοιτητές – σπουδαστές σε ΑΕΙ – ΤΕΙ, αλλά και σε στρατιωτικές σχολές. Και αυτή τη χρονιά, ιδιαίτερα λίγοι (…μετριούνται στα δάχτυλα του χεριού) ήταν αυτοί που κέρδισαν μια θέση στις… λεγόμενες παραδοσιακά «καλές» ή «δυνατές» σχολές, ενώ δεν παραγνωρίζεται και η προσπάθεια αρκετών υποψηφίων, που κατάφεραν να γίνουν φοιτητές, παρά τα κατά κοινή ομολογία δύσκολα θέματα.

Άλλωστε, από τότε που είχαν βγει οι βαθμολογίες των υποψηφίων, είχε επισημανθεί η αισθητή απουσία πολλών υποψηφίων με υψηλές βαθμολογίες, ενώ αρκετοί μιλούσαν για μια διαφορετική «φουρνιά» υποψηφίων στις φετινές εξετάσεις, που ίσως έδειχναν αιφνιδιασμένοι με τις δυσκολίες των θεμάτων και τις όποιες αλλαγές στην όλη διαδικασία των εξετάσεων.

Πάντως, και εφέτος δεν πέρασε απαρατήρητο πως αρκετά άτομα που τα είχαν πάει καλά με τις βαθμολογίες των μαθημάτων τους προτίμησαν σχολές που δίνουν μια κάποια σιγουριά, ίσως και ελπίδα στη γρήγορη επαγγελματική αποκατάστασή τους, αν και τίποτα πια δεν διαγράφεται σίγουρο με τα σημερινά ευμετάβλητα και ρευστά δεδομένα. Και βέβαια, όλα αυτά, μέσα στη δίνη μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, που δεν χωρά αμφιβολία πως επηρεάζει την καθημερινότητα, τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τις «τσέπες» γονέων και φοιτητών και βέβαια τις σπουδές των ίδιων των παιδιών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν απόψεις εκπαιδευτικών κύκλων της περιοχής και όχι μόνο, με αφορμή τα χθεσινά αποτελέσματα, που εύλογα αναρωτιούνται εάν βαθαίνει… η παιδαγωγική κρίση. «Δυστυχώς, δεν έχουμε τους μαθητές που είχαμε παλαιότερα. Δεν διαβάζουν και δεν προετοιμάζονται πολλά παιδιά, όπως θα έπρεπε. Οι αλλαγές στο σύστημα αποθαρρύνουν τα παιδιά, που επαναπαύονται και αδιαφορούν. Και βέβαια οι εξετάσεις είναι δύσκολες. Και βέβαια το Υπουργείο τα τελευταία δύο χρόνια… αιφνιδιάζει με τα θέματα που βάζει στις εξετάσεις», επισήμαναν χαρακτηριστικά με νόημα.

Ενδεικτικά, από το 1ο Γενικό Λύκειο Ελασσόνας εισάγονται 37 υποψήφιοι σε ΑΕΙ και στρατιωτικές σχολές (…πέρυσι ήταν 50) και 33 υποψήφιοι στα ΤΕΙ.

Ανάμικτα τα συναισθήματα χθες και στην Ελασσόνα, με ιδιαίτερα χαρούμενους, αλλά και προβληματισμένους ή …και κάποιους απογοητευμένους υποψηφίους, που διαφορετικά τα περίμεναν. Ήδη, κάποιοι έχουν πάρει τον δρόμο για Πανεπιστήμια του εξωτερικού και κάποιοι άλλοι για ιδιωτικές σχολές, προκειμένου να βρουν τυχόν διεξόδους και «πόρτες» για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Ενδεικτικά κάποια ονόματα… φοιτητών πια, με υψηλές βαθμολογίες, με τις αντίστοιχες Σχολές όπου εισάγονται:

Πούτας Σωκράτης – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Αθήνας / Κωνσταντινίδης Ιορδάνης - Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης / Παλάσκας Γεώργιος – Νομική Θεσσαλονίκης / Γκοντούρας Βασίλειος – Οικονομικό(ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης / Μαχαιράς Φραγκίσκος – Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών Ιωαννίνων / Τσίλας Ιωάννης – Σχολή Πυροσβεστών / Τσιγγέλης Ηλίας – Φυσικοθεραπείας Θεσσαλονίκης / Κατσάνου Νικολέτα – Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης Αθήνας / Πούρικας Βαλεντίνος – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας / Ντούμος Βασίλειος – Χρυσοβαλάντης – Πολιτικών Επιστημών Θεσσαλονίκης / Κουρνούτης Γεώργιος – Φυσικής Θεσσαλονίκης / Αντωνίου Ηλίας – Γεωπονίας Θεσσαλονίκης / Πούρικας Εμμανουήλ – Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού(Σ.Μ.Υ.) Όπλα / Ζήδρος Αθανάσιος - Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού(Σ.Μ.Υ.) Όπλα .

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass